In 4 stappen naar passend vrijwilligerswerk

In 4 stappen naar passend vrijwilligerswerk

Ben je van plan om vrijwilligerswerk te doen? Met deze 4 handige stappen kom je tot een juiste plek.

In 4 stappen naar vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk is een mooie invulling van je pensioentijd. Of je nu binnenkort met pensioen gaat, net met pensioen bent of al langer geniet van deze periode; vrijwilligerswerk kan altijd. Naast dat het een fijne invulling van je extra vrije tijd is, is het bovendien ook nog eens gezond voor je lijf en goed voor je sociale contacten. Ook vinden veel mensen het fijn dat vrijwilligerswerk hen een soort van ritme biedt waardoor ze extra kunnen genieten van de dagen die ze wel vrij zijn. Maar misschien nog wel het allerfijnste is dat je echt iets kunt teruggeven aan de wereld: mensen of dieren helpen, je inzetten voor de natuur of een ander (goed) doel. Wil jij ook beginnen met vrijwilligerswerk? Wij zetten 4 handige stappen voor je op een rij.

Waar ben je naar op zoek?

Er zijn ontzettend veel organisaties waarvoor jij je kan inzetten als vrijwilliger. Daarom is het van belang dat je eerst voor jezelf op een rij zet waar je precies naar op zoek bent. Als je zelf een beeld hebt van wat je zoekt wordt het ook een stuk aannemelijker dat je iets vindt wat goed bij je past. Dus ga eerst bij jezelf te rade in welke sector jij je goed voelt en je je graag voor in zou willen zetten. Denk daarnaast ook alvast na hoeveel tijd je zou willen besteden aan je vrijwilligerswerk.

Als je iets kiest wat bij je past en je goed voelt bij het aantal uren dat je hieraan besteedt is de kans het grootst dat je je vrijwilligerswerk met plezier doet en het daardoor ook volhoudt. Het is dan ook raadzaam om vooraf duidelijk te zijn over wat je wilt. Je kunt dan later ook beter je grenzen aangeven. Stel dat jij een middag per week prima vindt en dit duidelijk afspreekt, zorg dan ook dat je je niet elke week laat verleiden tot meer dagen of middagen (behalve als jij dat zelf erg leuk vindt natuurlijk). Het is altijd prettiger om je tijd op te schalen dan dat je later moet zeggen dat je minder tijd wilt besteden aan het vrijwilligerswerk.

Is er een (onkosten) vergoeding aan verbonden?

De term vrijwilligerswerk verraadt dat het geen betaalde baan is: je doet het namelijk vrijwillig. Toch zijn er bij sommige organisaties wel vergoedingen beschikbaar als je vrijwilligerswerk doet. Denk daarbij aan een tegemoetkoming in de kosten of gewoon een kleine bijdrage voor de tijd die je in de organisatie steekt. Heeft het gevolgen als je een bijdrage ontvangt? Nee, het is belangrijk om te weten dat een vrijwilligersvergoeding geen invloed heeft op de duur en hoogte van je AOW. Ook mag je de onkosten die je maakt voor vrijwilligerswerk, zoals de reiskosten, belastingvrij declareren.

Maar het vergoeden van onkosten is niet in elke organisatie vanzelfsprekend. Vraag hier vooraf naar als dit voor jou belangrijk is. Mocht dan blijken dat je de onkosten niet kunt declareren, dan moet je voor jezelf nagaan of je daar problemen mee hebt. Als dat zo is dan kun je op zoek gaan naar vrijwilligerswerk dat dit wel biedt of dat dichter bij huis is zodat je geen of minder onkosten hoeft te maken.

Een goede kennismaking is het halve werk

Als je weet wat er van je verwacht wordt sta je sterker in je schoenen. Bovendien voel je je vaak vrijer om je te taken uit te voeren en mogelijk juist iets extra’s te kunnen doen. Zorg er dus voor dat je vraagt of je ingewerkt kan worden, kennis kan maken met andere vrijwilligers of dat er misschien een algemene introductie is die de organisatie heeft voor nieuwe vrijwilligers.

Je goed inwerken is voor de organisatie misschien een kleine extra investering, maar (ook voor hen) een hele belangrijke. Goed ingewerkte vrijwilligers zijn meer betrokken bij de organisatie en zijn daardoor extra gemotiveerd. Kortom, voor beide partijen een win-win situatie.

Bovenal: geniet ervan!

Als je eenmaal vrijwilligerswerk hebt gevonden dat bij je past is het belangrijkste dat je ervan geniet en het ziet als een leuke invulling van je extra vrije tijd. Vaak biedt de regelmaat van vrijwilligerswerk ook ritme in het dagelijks leven en geeft bovendien volop gespreksstof. Blijf wel bedenken dat je het met plezier moet doen, anders zal het gaan voelen als een verplichting. Bevalt het niet meer? Geeft het eerlijk aan en ga onderzoeken waar je dan wel naar op zoek bent.

Heel veel plezier met je vrijwilligerswerk!

Twijfel je nog over vrijwilligerswerk doen? In het artikel ‘Waarom vrijwilligerswerk doen na je pensioen‘ lees je over waarom andere vrijwilligers kozen voor vrijwilligerswerk.