Kan ik ook met pensioen als ik golf haat?

Kan ik ook met pensioen als ik golf haat?

Golfen wordt vaak gezien als dé sport voor pensionado's, maar geen nood als je niet van golf houdt. Er zijn nog genoeg andere dingen te ondernemen.

Kan ik ook met pensioen als ik golf haat?

“Eindelijk eindeloos golfen”, zo luidt de tekst op een ansichtkaart om een kersverse gepensioneerde te feliciteren. Als je sommige stereotypes mag geloven dan staan mensen na hun pensioen namelijk massaal op de golfbaan. Maar wat als je niets met golfen hebt, kun je dan ook met pensioen? Natuurlijk, er zijn genoeg andere (sportieve) activiteiten voor 65-plussers. Wij zetten op een rij wat je kunt doen als golf niets voor jou is.

Waar bewegen voor je pensioen belangrijk was, is dat na je pensioen minstens net zo belangrijk. Een 65-plusser zou – volgens de richtlijnen – per week ongeveer 150 minuten aerobe training moeten doen. Niet te verwarren met aerobic. Aerobe training staat voor het langdurig volhouden van een activiteit die de hartslag en ademhaling verhoogt. Dit kan aerobic zijn, maar ook wandelen of fietsen. Daarnaast zegt men dat het goed is om minstens twee of drie dagen per week activiteiten te ondernemen die gericht zijn op spierversterking. Dit betekent niet dat je meteen met gewichten in de weer moet. Je kunt deze training ook in dagelijkse activiteiten vinden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het tillen van de boodschappen of het dragen van een kleinkind.

Als je gaat nadenken over een sport na je pensioen is het belangrijk om niet te onderschatten welke rol je werk had in het verkrijgen van je lichaamsbeweging. Zelfs als je een zittend beroep had, was dit wellicht soms verbonden met wat onbewuste beweging. Wat dacht je bijvoorbeeld van het fietsen naar je werklocatie? Het nemen van de trap? Of het wandelingetje tijdens de lunch? Als deze activiteiten wegvallen en niet worden vervangen door een nieuwe vorm van beweging, dan kun je dat snel gaan merken. Hoewel het merendeel van de 65-plussers de gezondheidsvoordelen van lichamelijke beweging kent, blijkt uit onderzoek dat bijna 75% niet voldoende beweegt.

Roeien: als je areobe- en krachttraining wilt combineren dan is roeien een mooie sport. Tijdens het roeien ben je namelijk actief op beide vlakken. “Het leuke van roeien is dat het een complete sport is”, vertelde Ton van Os in een interview op Leefjepensioen, “je traint je hele lichaam.” Daarnaast kun je kiezen of je alleen in een boot wil stappen of juist via de sport meer het sociale component wil opzoeken. De roeiploeg kan daarmee een mooie vervanging zijn van bijvoorbeeld de collega’s op kantoor.

Zwemmen: als je een sport wilt die je lichaam niet teveel belast, dan wordt er vaak gekeken naar zwemmen. Het warme water zorgt er daarnaast voor dat stijve spieren en gewrichten prettiger aanvoelen. Verder zou zwemmen een sterkere hartspier tot gevolg hebben en ervoor zorgen dat je flexibeler wordt.

Wandelen: een makkelijke manier om dagelijks aan je lichaamsbeweging te komen is door te wandelen. Volgens onderzoek zou geregeld wandelen ervoor kunnen zorgen dat je een verminderde kans hebt op ouderdomsklachten. Zo zou wandelen preventief werken tegen een verhoogde bloeddruk en hartaandoeningen.

Yoga: wie denkt dat yoga alleen iets is voor jonge meiden, ziet dat verkeerd. Yoga kan ook prima na het pensioen opgepakt worden, zo vertelde voormalig bassischoollerares Anneke Postma in een interview met Leefjepensioen. Voor haar is yoga de ideale combinatie van inspanning en ontspanning. Verder is het niet alleen maar soft zoals soms gedacht wordt, maar werkt ze ook daadwerkelijk aan haar spierkracht en lenigheid. Iets wat ervoor zorgde dat ze zelfs iets afviel.

Naast de bovengenoemde sporten zijn er uiteraard nog talloze andere sporten geschikt voor 65-plussers. Heb jij ervaring met een leuke sport? Deel hieronder je ervaring.