Met pensioen: de do’s en dont’s op een rij

Met pensioen: de do’s en dont’s op een rij

Ga je binnenkort met pensioen? Waarschijnlijk heb je dan al meer dan eens gehoord dat je aan de vooravond van de langste vakantie van je leven staat; ‘vanaf nu hoeft niets meer en alles mag’. Maar met pensioen gaan betekent echt niet een periode van alleen maar ‘vakantie vieren’. Dan word je al snel ongelukkig. Wij helpen je op weg met goede tips!

Met pensioen gaan betekent eerder dat er een nieuwe fase in je leven aanbreekt. Net zoals de eerste keer dat je moeder je naar school bracht, de dag dat je het diploma van je vervolgopleiding in ontvangst mocht nemen en de dag van je trouwen. Hoewel we kinderen uitgebreid voorbereiden op hun eerste schooldag, vergeten we onszelf weleens voor te bereiden op ons pensioen. Daarom in dit artikel een aantal do’s en dont’s voor als je met pensioen gaat.

Pensioen voorbereiden

Nieuwe fases in ons leven gaan vaak gepaard met enige voorbereiding. Zo ging je niet meteen zelfstandig de snelweg op, maar had je eerst autorijles. Zo ging je niet meteen naar de basisschool, maar ging je eerst af en toe een dagje wennen. En zo was je ook niet plotseling getrouwd.

Op ons pensioen bereiden we ons echter, volgens experts, minder goed voor dan op andere grote levensgebeurtenissen. Pas als we al met pensioen zijn gaan we nadenken over de fase waarin we beland zijn. Dat kan ook anders. Hieronder een paar do’s en dont’s met betrekking tot onze pensionering.

  • DO: Heb vertrouwen in de toekomst! Als je met pensioen gaat dan betekent dat dat je terug mag kijken op een succesvol werkend leven. Als je erin geslaagd bent om deze fase van je leven succesvol te doorlopen, dan zal je ook in staat zijn om deze nieuwe levensfase tot een succes te maken. Je mag dan wel gestopt zijn met werken, maar daarmee zijn jouw kwaliteiten niet verloren gegaan. Vertrouw in jezelf en dat wat je kan.
  • DO: Denk na of er dingen zijn die je altijd al een keer hebt willen doen, maar waar je voorheen nooit de tijd voor hebt gehad. Dat hoeven niet perse grote wensen en dromen te zijn zoals bijvoorbeeld een verre reis, maar kan ook gaan over een hobby, nieuwe sport of bijvoorbeeld het feit dat je meer tijd wilt doorbrengen met je familie.
  • DO: Volgens ervaringsdeskundige Misja moet je al rond je vijftigste beginnen met het nadenken over je pensioen. Op die manier heb je niet alleen de tijd om te anticiperen op wensen zoals bijvoorbeeld eerder stoppen met werken, maar kun je bijvoorbeeld ook besluiten wanneer je wilt beginnen met het afbouwen van je werk. Daarbij kan je tegelijkertijd ook al tijd investeren in het op- of uitbouwen van je hobby’s.

    Volgens ervaringsdeskundige Rosalie is dat laatste een aanrader. Zij kreeg de kans om haar werk af te bouwen en zou anderen hetzelfde adviseren, omdat ze het heel prettig vond om telkens wat minder te gaan werken en niet van de ene op de andere dag te stoppen.

    Een ervaring die herkenbaar is voor Lisette: “voordat mijn pensioen in 2008 begon, ging ik geleidelijk minder uren werken. Het leuke was dat ik daardoor steeds meer tijd kreeg voor al mijn hobby’s”.

    Ook Wim heeft het afbouwen van werk geholpen: “dat ik mijn werk in de zorg, na de VUT, langzaam afbouwde van fulltime naar twee à drie dagen per week heeft geholpen om er beter mee om te kunnen gaan. Mijn valkuil is dat ik bang ben om niets te doen.”
  • Do: “Ga in het voorjaar met pensioen”, zo zegt ervaringsdeskundige Dirk. Volgens hem begin je je pensioen dan met een heerlijk vakantiegevoel.

Pensioen eZine
Tijd

> Download het magazine

eZine tijd


Met pensioen gaan, en dan? 

  • DO: Neem altijd afscheid op je werk. Uit onderzoeken blijkt dat mensen die afscheid nemen op hun werk, vervolgens hun pensioen positiever ervaren. Niet alleen doordat de overgang van werkend leven naar niet-werkend leven duidelijk gemarkeerd wordt, maar ook omdat het positieve gevoel van een afscheidsfeestje mee wordt genomen naar de nieuwe levensfase.

    Dat werkt als volgt: tijdens een afscheidsfeestje wordt er vaak teruggeblikt op jouw werkende leven. Collega’s zullen herinneringen aan jou delen en vertellen wat ze zo aan je waardeerde. Er wordt dus teruggeblikt op dat wat je bereikt hebt en waardering uitgesproken voor dat wat je hebt gedaan. Er blijkt dat mensen die een afscheidsfeestje hebben gehad op hun werk, dit positieve gevoel vervolgens enige tijd met zich meedragen.

    Ze zien dat ze de ene levensfase succesvol hebben volbracht en hebben daardoor ook vertrouwen in de nieuwe levensfase. Die waardering en dat vertrouwen is erg belangrijk, want mensen die een afscheidsfeestje hebben gehad ervaren hun pensioen vele maten positiever dan zij die dat niet hebben gehad.
  • DO: Neem aan het begin van je pensioen even mentaal vakantie. Gebruik deze mentale vakantie om even op adem te komen en te bezinnen op de fase die achter je ligt. Duik dus niet meteen voor de volle honderd procent in tientallen nieuwe activiteiten. Ook omdat er een grote kan is dat je lichaam toch best moe is na een aantal jaar werken. Luister dan ook goed naar je lichaam en neem signalen serieus.
  • DON’T: Met een mentale vakantie nemen is niets mis, maar verspil niet te veel tijd als je met pensioen bent gegaan. Volgens onderzoek “verspillen” mensen de eerste achttien maanden tot twee jaar van hun pensioen. Een goede lange rust nodig of wenselijk , maar pas op dat die paar maanden rust niet sluipend in een paar jaar veranderen.
  • DO: Om van je pensioen te kunnen genieten, moet je zorgen dat je lichaam fit blijft. Zoek daarom naast een leuke hobby, ook een sport die ervoor kan zorgen dat je van je pensioen kan blijven genieten. Dit is met name een aandachtspunt als je een beroep had waarbij je veel in beweging was. Als je dan plotseling hele dagen stil gaat zitten, dan is het risico groot dat bijvoorbeeld de kilo’s er plotseling aan vliegen.

    Of als je elke dag naar je werk fietste en dat nu niet meer doet. Zorg dus dat je voldoende blijft bewegen als je stopt met werken. Een extra bonus van sporten is dat het ervoor zorgt dat je het geluksstofje endorfine aanmaakt..

Met pensioen en hobby’s

  • DO: onderneem activiteiten die bij je passen en je energie geven.
  • DO: Als je al voordat je met pensioen gaat kijkt welke hobby’s je wilt uitbreiden en welke nieuwe hobby’s je wilt oppakken en hier zelfs al mee begint, dan heb je iets om voor uit je bed te komen als je eenmaal met pensioen bent.

Met pensioen en je relatie

Als je met pensioen gaat dan heeft dit vanzelfsprekend ook invloed op jouw relatie met je partner. Waar je eerst het merendeel van de week op jouw werk te vinden was, ben je nu plotseling thuis.

Dat betekent dat je samen een nieuw ritme moet vinden. Je moet samen antwoord vinden op vragen zoals: wie doet nu wat in het huishouden? En wat doen we samen en wat alleen? Een vrouw van een onlangs gepensioneerde man beschreef dat ze sinds de verkeringstijd niet meer zoveel tijd met haar partner had doorgebracht en dat is wennen.

met pensioen en dan

Het kostte ongeveer een half jaar voordat haar man een nieuw ritme had gevonden en zij dus ook konden genieten van de nieuwe tijd samen. Als je met pensioen gaat dan heeft dat dus invloed op je relatie. Hieronder tips voor een leuk pensioen met je partner.

  • DO: Ga voordat je met pensioen gaat in gesprek met je partner over hoe jullie allebei het nieuwe gezamenlijke leven voor jullie zien. Hebben jullie dezelfde wensen, dromen en verwachtingen? Dat kan gaan over verwachtingen binnen het huishouden: wie zet de vuilnis buiten en wie doet de boodschappen? Maar ook over grotere zaken zoals of jullie samen nog een grote reis willen maken of andere dromen hebben die jullie na het pensioen willen realiseren.
  • DON’T: Vergis je niet door te denken dat je wel weet wat de wensen, verwachtingen en dromen van je partner zijn. Voer hierover een gesprek en denk het niet zelf te kunnen invullen op basis van jullie relatie. Het feit dat jij met pensioen gaat, kan tenslotte ook een keerpunt voor jouw partner zijn. Misschien wil hij/zij dit moment aangrijpen om dingen ook wat anders te doen.
  • DO: Maak een verdeling voor de huishoudelijke taken en andere klusjes.
  • DON’T: Toen je net verkering kreeg met je partner, deden jullie misschien alles samen, maar in de tussenliggende jaren zijn je partner en jij gewend geraakt aan het hebben van eigen levens. Jullie waren niet elke dag de hele dag samen. Probeer dat tijdens je pensioen dan ook niet plotseling wel te zijn.

    Ga niet op elkaars lip zitten, maar zorg dat je allebei eigen zaken houdt. Ervaringsexpert Tjitske zegt: “Je eigen ding blijven doen, is heel belangrijk, juist als je met pensioen bent. Ga niet opeens alles samen doen en blijf onafhankelijk, dat kan ik iedereen aanraden. Die afwisseling van wel of niet samen thuis zijn, maakt het juist leuk.”

  • DO: Heb geduld met elkaar. Vermoedelijk hebben je partner en jij de afgelopen dertig jaar allebei een leven samen en een leven apart gehad. Nu wordt er opeens van jullie allebei verwacht veranderen waar jullie gewend aan zijn geraakt. Wees daarom geduldig met elkaar. Bereid je voor op het feit dat veranderingen waarschijnlijk niet zo snel gaan als je zou willen.
  • DON’T: Grote kans dat als jij met pensioen gaat, dat jij je partner op een andere manier leert kennen. Het is ook heel aannemelijk dat jullie andere wensen over verwachtingen hebben. Weiger dan ook niet om water bij de wijn te doen. Jouw partner en jij zullen allebei hier en daar de ander tegemoet moeten komen. Een automatische do die daaruit voortkomt is het advies om met elkaar te onderhandelen en compromissen te sluiten.
  • DO: Schroom niet om externe hulp te vragen als je partner en jij samen moeite hebben om een nieuw evenwicht te vinden.

Tot slot; overige tips

  • DON’T: volgens ervaringsexpert Gerrit-Jan moet je niet al je dromen en wensen uitstellen tot na je pensionering. “Veel mensen leggen als het ware een hypotheek op hun pensioen. Door een verkeerde balans tussen werk en privé stellen ze dingen uit tot hun pensioen”.
  • DON’T: Doe dingen met liefde, adviseert ervaringsexpert. “Doe de dingen die je met liefde doet, dat houdt je jong.”

Wil je meer lezen over hoe je met pensioen gaat? Lees dan ons artikel “Met pensioen gaan, hoe doe je dat?”.