“Na je pensioen gelukkiger dan ooit”

“Na je pensioen gelukkiger dan ooit”

Hoe je je pensioen ervaart is heel persoonlijk. Waar de één enorm moet wennen aan deze nieuwe levensfase, vindt een ander het heerlijk. Ben je gelukkig als je met pensioen gaat en wat is geluk eigenlijk? Emeritus hoogleraar Ruut Veenhoven onderzoekt aan Erasmus Universiteit het fenomeen geluk. We vragen hem wat geluk eigenlijk is en wat dit betekent voor je pensioentijd.

Wat is geluk?

Geluk, het lijkt soms zo ongrijpbaar. Het kan in kleine dingen zitten of in de vervulling van grote dromen. Het ene moment voel je je gelukkig met wat je hebt, het andere moment kan je door tegenslag in de mineur komen. Maar wat is geluk eigenlijk?

Volgens Ruut Veenhoven is geluk iets anders dan een stemming of momentopname. “Onder geluk versta ik levensvoldoening. Je kunt best een dipje hebben en toch gelukkig zijn met hoe je leven in elkaar steekt. En met name die laatste vorm van geluk is het grootst bij ouderen.”

Geluk neemt af en dan weer toe

Bij geluk is er sprake van een zogenaamde U-curve. Ruut: “Rond hun achttiende zijn de meeste mensen op hun gelukkigst. Daarna neemt het geluk langzaam maar zeker af. Het dieptepunt ligt rond de middelbare leeftijd, ondermeer omdat je dan vast zit aan kinderen en carrière.

Dat kinderen afbreuk doen aan je geluk klinkt misschien een beetje cru, maar dat heeft te maken met de hoeveelheid druk die er dan op je schouders ligt. In deze fase moet je veel ballen in de lucht houden en is het vaak ook niet goed mogelijk om je leven anders in te richten als het niet meer bevalt.

Op je 73e ben je gelukkiger dan ooit

Maar er ligt genoeg moois in het vooruitschiet: rond je zestigste gaat het weer de goede kant op en op je 73e ben je zelfs gelukkiger dan ooit. Het eerste jaar dat mensen met pensioen zijn, zie je vaak een zogenaamde pensioendip. Mensen moeten wennen aan de overgang en een nieuwe invulling vinden. Dat duurt vaak even. Maar daarna zie je dat mensen opkrabbelen en gelukkiger zijn dan voor hun pensioen.”

Pensioen eZine Geluk

> Download het magazine

eZine geluk

Waar word je gelukkig van?

Mensen associëren ouder worden over het algemeen niet met iets positiefs. Er zitten natuurlijk ook nadelen aan een latere levensfase. Op latere leeftijd krijg je vaker te maken met verlies, een afnemende gezondheid of eenzaamheid. Dit kan er voor zorgen dat senioren zich minder gelukkig voelen.

Daar staat tegenover dat je in de derde levensfase weer meer te kiezen hebt en je meestal ook wijzer bent geworden… En gelukkig ouder worden heb je deels zelf in de hand.

Uit onderzoek blijkt dat een actieve levensstijl bevorderlijk is voor geluk op leeftijd. Activiteit houdt je lichamelijk en geestelijk fit. Sociale activiteiten dragen het meeste bij aan het geluksgevoel. Wie in staat is om sociale contacten te leggen en te onderhouden, ervaart meer levensvoldoening.

Gelukkige mensen leven langer

Daarbij leidt een goed sociaal netwerk tot het ervaren van zingeving, ofwel iets kunnen betekenen voor anderen of de maatschappij. Daardoor voel je je ook gelukkiger.” Het effect van geluk op je leven moeten we niet onderschatten.” Gelukkige mensen leven langer. Zij maken gezondere keuzes en hebben een beter immuunsysteem waardoor ze minder snel ziek worden,” aldus de hoogleraar.

Houd je geluk bij

Ruut: “Een tool die je kan helpen om meer inzicht te krijgen in vergroten van je geluk is de Gelukswijzer. Met deze wetenschappelijke tool vergelijk je je eigen geluk met het geluk van andere mensen in dezelfde omstandigheden. Met de directe feedback uit het geluksdagboek kun je je gedrag sturen en actief werken aan je geluk.”

Lees ook
Een gelukkig pensioen? Blijf nieuwsgierig!
Met pensioen, maar wat als het genieten uitblijft?
Met pensioen, de do’s en don’ts op een rij