Na je pensioen met je neus in de studieboeken

Na je pensioen met je neus in de studieboeken

Met een studie of cursus beginnen zodra je met pensioen bent is helemaal geen gek idee. Integendeel, het kan juist een heel goed idee zijn om je hersens actief te houden, jezelf uit te blijven dagen of gelijkgestemden te vinden.

Na je pensioen met je neus in de studieboeken

Met een studie of cursus beginnen zodra je met pensioen bent is helemaal geen gek idee. Integendeel, het kan juist een heel goed idee zijn om je hersens actief te houden, jezelf uit te blijven dagen of gelijkgestemden te vinden. Ben je nu toch een beetje nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden? Lees dan snel verder!

Welke studie kies je?

Je kan kiezen voor een studie die in het verlengde ligt van je werkzame leven om bijvoorbeeld bij te blijven in je (oude) vakgebied. Of je kunt juist kiezen voor de studierichting waar je altijd al van droomde, maar vroeger geen baanperspectief in zag. Ook kun je er juist voor kiezen om iets totaal anders te doen, gewoon omdat het aansluit bij je persoonlijke interesses zoals kunstgeschiedenis, filosofie, psychologie of juist de exacte vakken.

Kies een studievorm die bij je past

Er zijn verschillende manieren om je studie vorm te geven. Je kunt zowel in deeltijd als in voltijd studeren. Voor zowel een deel- als voltijd studie kun je je inschrijven voor het reguliere onderwijs. Wel is het daarbij belangrijk om te weten dat studeren aan een universiteit duur kan zijn, gezien het feit dat je instellingstarief moet betalen. Dit tarief verschilt nogal per universiteit, dus kijk in verschillende steden naar de mogelijkheden. Zo kun je honderden tot wel duizenden euro’s op jaarbasis besparen. Een andere optie is het om je in te schrijven voor het Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO-onderwijs). Deze vorm van onderwijs is bedoeld voor mensen die op latere leeftijd willen studeren. Het zijn speciale onderwijsprogramma’s op maat aan een universiteit of HBO-instelling. Je hebt er te maken met andere onderwijstijden, een andere didactische methode en er zijn geen toetsmomenten. Je kunt dit onderwijssysteem misschien het beste vergelijken met een intensieve academische cursus van 10 bijeenkomsten. Naast de HOVO-instellingen kun je voor deze soort cursussen ook terecht bij andere instituten die dergelijke cursussen aanbieden. Denk aan de Volksuniversiteit, thuisstudies, maar denk ook aan tango- of muziekles bij cultuurcentra in jouw omgeving. Belangrijk is dus eerst om te bedenken wat je zou willen studeren, dan kun je vervolgens gericht zoeken naar de mogelijkheden en kosten.

Kennis en levenservaring als kapstok

Het is voor de meeste 65-plussers al een tijd geleden dat ze met hun neus in de boeken hebben gezeten. Het is daarom helemaal vreemd als je even moet wennen aan deze intensieve manier om je hersenen aan het werk te zetten. Ondanks dat het misschien wat minder snel gaat dan je zou willen of dan wat je vroeger gewend was heb je nu namelijk een heel groot voordeel ten opzicht van toen: kennis een levenservaring. Het blijkt dat ouderen de geleerde materie sneller in context plaatsen. Ze nemen nieuwe informatie sneller op, doordat ze dit kunnen koppelen aan hun grote kapstok van kennis en ervaringen die ze al hebben.

Wil je meer weten over het Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO). Lees hier het interview met HOVO.