NS wandeltochten; ideale wandelingen

NS wandeltochten; ideale wandelingen

In dit artikel lees je meer informatie over de NS wandeltochten. We vertellen je wat je kunt verwachten en hoe jij ze kunt gebruiken.

NS wandeltochten; ideale wandelingen

Als je graag wandelt, maar niet beschikt over een auto, dan loop je er met regelmaat tegenaan: het begin- of eindpunt van een wandelroute is vaak slecht te bereiken met het openbaar vervoer. De NS wandeltochten brengen daar gelukkig verandering in. Die wandelingen op de mooiste plekken in Nederland zijn juist speciaal uitgestippeld voor mensen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer. Je loopt van station naar station. En dan bedoelen we natuurlijk niet dat je route langs het spoor naar de volgende halte van de trein loopt. Nee je loopt een mooie wandeltocht in de omgeving van een station en de route is zo uitgedacht dat je uiteindelijk weer makkelijk thuiskomt.

NS wandeltochten bestaan dit jaar (seizoen 2015 – 2016) 25 jaar. Reden voor een feestje. Daarom voegt NS die de NS wandeltochten samen met Wandelnet ontwikkelt, dit jaar vijf nieuwe wandeltochten toe aan haar assortiment. Daarmee zijn er ruim vijftig gratis wandeltochten beschikbaar. Alleen vorig jaar al werden de NS wandeltochten 350.000 keer gedownload. In dit artikel lees je meer informatie over de NS wandeltochten. We vertellen je wat je kunt verwachten en hoe jij ze kunt gebruiken.

Wat zijn NS wandeltochten?

Zoals de naam al aangeeft zijn NS wandeltochten, wandelroutes die zijn uitgestippeld door de Nederlandse Spoorwegen. Wat de naam niet verklapt is dat dit in samenwerking met Wandelnet gebeurt. De NS wandeltochten zijn speciaal voor wandelaars die gebruik maken van het openbaar vervoer om op een mooie wandellocatie te komen. Het start- en eindpunt van een wandeling is altijd een treinstation. Hiermee onderscheiden de NS wandeltochten zich van andere wandelroutes, omdat je daar lang niet altijd weet of je het begin- en/of eindpunt makkelijk kunt bereiken met het openbaar vervoer. Doordat de NS wandeltochten bedoelt zijn voor treinreizigers – en de wandeling dus niet op dezelfde plek hoeft te eindigen als te beginnen om je auto op te halen – komt het met regelmaat voor dat je aan het einde van de dag op een ander station de trein naar huis neemt. Zo is er bijvoorbeeld een wandelroute van Bussum Zuid naar Weesp.

Het merendeel van de NS wandeltochten heeft een lengte van tussen de tien en twintig kilometer. Er zijn ook enkele wandeltochten iets korter of langer. Zo kun je een wandeling van 6,5 kilometer maken in de omgeving van Leeuwarden en kun je 22 kilometer wandelen in de buurt van Weesp. Het merendeel van deze routes is bedoeld om in één dag te lopen. Er zijn ook enkele routes die zijn uitgestippeld om af te leggen in twee dagen. Als dit het geval is dan wordt er aangegeven dat een overnachting geadviseerd wordt. Elk jaar wordt het aanbod van NS wandeltochten uitgebreid. Vanwege het jubileum zijn er dit jaar maar liefst vijf nieuwe routes uitgestippeld. Het gaat om een wandeling bij Beerenschoten in Bilthoven (17 kilometer), een tocht door het Mastbos in Breda (11 of 14 kilometer), een route in de omgeving van het Paterswoldsemeer in Groningen (12 of 19 kilometer), een tocht bij Woldberg in Steenwijk (9, 14 of 17 kilometer) en een wandeling bij de Hemelse berg in Arnhem (15 kilometer). NS wandeltochten langs onder andere de meanderende Kromme rijn bij Bunnik, het vijfhonderd jaar oude bos met prachtige bos in de buurt van Breda, het – door project X bekende – villadorp Haren en de vlakke weilanden bij Steenwijk.

Hoe werken de NS wandeltochten?

Hoewel de naam NS wandeltochten doet vermoeden dat je de routes kan vinden op de website van de Nederlandse Spoorwegen, is niets minder waar. Alle routes zijn te vinden op Wandelnet. Op deze website vind je allereerst een overzicht van alle routes en bijbehorende afstanden. Elke route heeft een naam, daarna wordt vermeld vanaf welk station de route begint en op welk station de route eindigt. In sommige gevallen is het begin- en eindpunt hetzelfde, zoals bijvoorbeeld bij de NS wandeltocht in Assen, maar vaker is dit niet het geval. Zo loop je bijvoorbeeld bij de Lange Duinen route van Amersfoort naar Hollandse Rading. Een route van 10 of 22 kilometer. Als je een bepaald gebied of bepaalde afstand je aanspreekt, dan kun je meer informatie over die route opvragen. Hierbij kun je denken aan foto’s van de route die zijn gemaakt door andere wandelaars die de NS wandeltocht al hebben gemaakt, aan uitleg waarom je deze route moet lopen en een overzicht van de volledige wandeltocht. Wandelnet en NS beperken zich daarbij niet uitsluitend tot informatie over de lengte van de route en waar je links of rechts moet afslaan, maar geven ook informatie over of je heuvels op en af moet lopen, waar zich rustpunten bevinden en welke bezienswaardigheden je onderweg tegenkomt.

Als je bijvoorbeeld de NS wandeltocht “Fort de Roovere” opent dan valt te lezen “Via landgoed Zoomland, een gebied met loof- en naaldbos, heide, stuifzand en moeras, kom je bij Fort de Roovere. Dit fort maakt deel uit van de West-Brabantse waterlinie en moest Bergen op Zoom verdedigen. De route eindigt in het historische en bourgondische hart van Bergen op Zoom, waar je tijd te kort komt. Een mooie mix van natuur en cultuur.” Vervolgens zie je daaronder een grafiek waarop de hele route is uitgetekend. In die grafiek is niet alleen af te lezen dat er één klim zit naar een hoogte van 21 meter, maar ook dat er onderweg meerdere restaurantjes zijn om wat te drinken en dat je na bijna veertien kilometer Fort Pinssen passeert. “Dit fort behoorde, net als Fort de Roovere, tot de West-Brabantse Waterlinie.” Naast deze informatie van de NS en Wandelnet kunnen wandelaars via het reactieformulier ook informatie toevoegen. Bij de NS wandeltocht bij Fort de Roovere is dergelijke informatie nog niet toegevoegd. Maar bij bijvoorbeeld de wandeling over de Veluwezoom valt te lezen dat wandelaar Andre zegt: “niet zonder reden werd deze [NS wandeltocht] ooit tot de mooiste wandelroute uitgekozen. Mooie gevarieerde natuur waarbij je halverwege de heidevelden van de Posbank doorkruist”.

De NS wandeltochten kun je vervolgens op verschillende manieren downloaden. Je kunt een letterlijke beschrijving van de route ontvangen waarin precies beschreven staat wanneer je van richting moet veranderen, er is de mogelijkheid om een kaart te downloaden waarop de informatie is ingetekend of een GPS bestand te downloaden. Dit laatste bestand kun je op je mobiele telefoon zetten. Tijdens het wandelen krijg je dan direct te zien of je nog op de goede weg zit.

Zijn NS wandeltochten geschikt voor honden?

Wil je samen met je hond één van de NS wandeltochten lopen? Niet alle routes zijn geschikt voor hen, bijvoorbeeld doordat ze er niet los mogen lopen of omdat ze überhaupt niet welkom zijn in bepaalde grasdijken en wijlanden. Op een speciale pagina van wandelen kun je zien welke NS wandeltochten geschikt zijn voor hondjes en hun eigenaren. Zo valt bijvoorbeeld te lezen dat de NS wandeltocht in de Kennemerduinen verboden is voor honden. Net zoals in de omgeving rondom het Naardermeer (vanwege het loslopende vee). Op andere routes zijn honden op sommige stukken verboden. In dit geval zijn alternatieve routes uitgestippeld voor hondeneigenaren. In sommige gevallen lopen ze echter wel de mooi(st)e stukken mis. Op het merendeel van de routes zijn honden aangelijnd echter welkom. Op die pagina vind je ook een overzicht van losloopgebieden. Op dit deel van de website over NS wandeltochten worden ook tips tussen hondeneigenaars uitgewisseld. Zo vertelt Martien: “ik heb onlangs het Floris de vijfde-pad gelopen. Op verschillende tiendwegen mogen honden mee, maar dat kan eigenlijk niet. Zo’n tiendweg is “bezaaid” met hekjes en afsluitingen waar je vaak via een plankje “om de hindernis heen” kan worden gestapt. Ik heb dat de gemiddelde hond nog niet zien doen en zeker mijn hond – een Ierse Wolfshond van 72 kilogram – til je ook niet ven over een hek heen.”

Heb jij weleens één van de 51 NS wandeltochten gelopen? Zo ja, welke NS wandeltocht heb jij gelopen en zou je die aan andere adviseren?