Overwinteren nieuwe stijl

Overwinteren nieuwe stijl

Als het buiten kouder wordt, begint het dromen over warme oorden. Overwinteren of gewoon op vakantie naar de zon? Wij zetten de opties op een rij.

Overwinteren nieuwe stijl

Waar twintig procent van de Nederlanders tijdens de wintermaanden de sneeuw opzoekt, reist vijftien procent juist de zon achterna. Zo’n 60% van de Nederlandse overwinteraars is tussen de zestig en zeventig jaar oud. Wil je ook overwinteren nu de winter is aangebroken? Wij geven een paar tips hoe je de zon kunt opzoeken zonder dat je meteen opzoek hoeft naar een huisje in Spanje.

Op zonvakantie wanneer je wilt

Het bereiken van de pensioenleeftijd betekent voor veel mensen het bereiken van vrijheid. Je kunt opeens op vakantie wanneer jij wilt, doen waar je zin in hebt en hebt de vrijheid om te kiezen wanneer je iets wilt doen. Als de eerste kou het land binnenkomt popt dan ook bij veel gepensioneerden het idee op; zal ik voor langere tijd de zon op gaan zoeken? Het is natuurlijk ook heerlijk om er een lange zonvakantie van te maken in de donkerste dagen van het jaar. Gewoon om je voorraad vitamine D weer op te laden en om er even heerlijk tussenuit te zijn. Als je houdt van afwisseling of toch nog wel verplichtingen hebt in Nederland kun je er ook voor kiezen om een paar keer wat korter de zon op te zoeken. Zo geniet je van andere culturen, de zon en blijf je tegelijkertijd energiek om je leven in Nederland vorm te geven. Voor de meeste mensen betekent overwinteren echter niet een vakantie in het warme buitenland, maar is overwinteren het tijdelijk verplaatsen van zijn of haar leven naar het buitenland.

Spanje populairste overwinterplaats

Onder Nederlanders die besluiten tijdens de winterdagen de zon op te zoeken is Spanje de favoriete bestemming. De reden daarvoor is het milde klimaat, de vele stranden en de vriendelijke mensen. Maar ook Portugal, Cyprus en Malta zijn populaire oorden om te vertoeven. Het opzoeken van de zon tijdens de wintermaanden is voor sommigen al jaren een pensioendroom omdat het een luxe is. De gepensioneerde die deze wens hebben denken hier meestal al jaren over na en zijn er dan ook op voorbereid. Ze hebben gespaard voor een huisje in een warm oord of sparen al jaren om hen deze luxe te kunnen veroorloven. Wij kunnen ons echter voorstellen dat overwinteren op deze wijze niet voor iedereen is weggelegd of dat je niet de tijd hebt gehad om al te sparen voor een huisje in Spanje. Wij geven je opties voor overwinteren op nieuwe manieren.

Overwinteren kan heel duur, maar kan ook verrassend goedkoop zijn. Het is in ieder geval een misvatting om te denken dat je rijk moet zijn om te overwinteren. Zo blijven je kosten voor een deel gelijk of zelfs lager. Zo maakt het niet uit of jij je boterham in Nederland smeert of in Spanje. Het kan zelfs goedkoper zijn als de producten in de supermarkt minder duur zijn. Ook andere kostenposten heb je op beide plaatsen, zoals bezoekjes aan bijvoorbeeld het theater en uitgaven aan kleding. Als overwinteraar heb je echter twee belangrijke kostenposten die je niet hebt als je in Nederland blijft: de reis naar de plek waar je wilt overwinteren en de kosten van je verblijf. Dit zijn de twee kosten die het verschil maken tussen thuisblijven of overwinteren.

Besparen op overwinteren

Echter je kan dat gat ook een beetje dichten. Zo hoeft de kachel in Nederland niet aan, terwijl je die in de winter wel aan zou hebben staan. Een kleine besparing die het verschil tussen overwinteren en thuisblijven minder groot maakt. Als je voor korte tijd de zon opzoekt dan zal je dit verschil niet zo merken. Maar als je voor een aantal maanden naar het buitenland gaat, dan kan er meer bespaard worden. Zo kan je bijvoorbeeld ook een aantal maanden abonnementen stopzetten en verbruik je in die periode ook geen stroom als je alle apparaten uitzet. Zo vertelt een overwinteraar dat hij en zijn vrouw per maand zevenhonderd euro kwijt zijn aan hun huisje op de Canarische eilanden. Daarnaast vliegen ze goedkoop met RyanAir. Doordat de boodschappen goedkoper zijn dan in Nederland en ze geen stookkosten hebben voor hun Nederlandse woning, “verdienen” ze toch iets terug.

Een andere manier is door te zorgen dat je inkomsten hebt uit je woning in Nederland of geen kosten aan je verblijf in het buitenland. Hierbij kun je denken aan het verhuren van de woning in Nederland tijdens de maanden dat je overwintert of bijvoorbeeld te kiezen voor woningruil. In dat laatste geval ga jij in de wintermaanden naar de zon in Spanje en zit iemand uit Spanje tijdens die maanden in jouw woning. Op die manier veranderen jullie allebei even van omgeving zonder daar onnodig veel kosten voor te hebben. Daarnaast kan een investering in een huisje ook het gat dichten. Dat klinkt wellicht hoofdzakelijk als een investering die geld kost in plaats van oplevert, maar dit is niet het geval. Je kan een dergelijk huisje in de zomermaanden aan anderen verhuren waardoor je de kosten eruit hebt. Op die manier kost het jou niets meer.

Als het echt te prijzig is om te overwinteren in het buitenland, dan is het natuurlijk ook mogelijk om de zon dichterbij huis te zoeken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een bezoekje aan de zonnebank voor een portie vitamine D?

Tips voor overwinteren

  1. Ben je van plan een langere periode in een zonnig land te verblijven? Dan is het goed om vooraf uit te zoeken of jij je thuis voelt in het land in kwestie. Zorg daarom dat je over voldoende informatie over je bestemming beschikt of dat je er zelfs al een keer voor kortere tijd bent geweest.
  2. Ga je voor het eerst overwinteren of voor langere tijd naar het buitenland? Boek dan niet meteen voor drie maanden een reis. Ga eerst een keer voor een maand weg. Als dat bevalt dan kan je het jaar daarop voor langere tijd naar de zon gaan.
  3. Zorg dat er iemand het thuisfront in de gaten houdt. Echt genieten van je reis naar de zon, lukt het beste als je weet dat thuis alles goed gaat. Wordt de brievenbus in de gaten gehouden zodat je geen belangrijke post mist? Kijkt er iemand zo nu en dan naar je plantjes? En zorgt iemand dat je huis er nog bewoond uitziet zodat dieven niet hun kans grijpen? Maak daarvoor goede afspraken met het thuisfront. Als er iemand anders in je woning verblijft tijdens jouw afwezigheid, dan is het ook goed om door te nemen wat er met bijvoorbeeld post moet gebeuren.
  4. Controleer hoe lang je naar het buitenland kan. Verschillende instanties hebben regels als het aankomt op jouw verblijf in het buitenland. Zoek daarom uit hoe lang je naar het buitenland kan volgens de regels van bijvoorbeeld je verzekering of uitkering.
  5. Neem al je belangrijke papieren mee. Als er iets gebeurt in het buitenland is het fijn om die bij de hand te hebben. Zorg echter voor de zekerheid dat iemand in Nederland ook een kopie heeft van deze documenten. Zorg van een aantal belangrijke documenten dat je een Engelse vertaling hebt of een vertaling in de taal van het land van bestemming. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je medische paspoort. Mocht je in het ziekenhuis terechtkomen, dan is het fijn als jij je niet bezig hoeft te houden met de vertaling van je Nederlandse medische paspoort, maar gewoon een vertaalde variant kan geven.
  6. Ga je niet alleen op reis maar met iemand? Maak dan afspraken over op welke wijze jullie willen overwinteren. Hoe zien jullie de dagen voor je en hoe komen jullie allebei toe aan je rust? Vooraf goede afspraken maken voorkomt verrassingen.
  7. Hoewel je naar de zon wil om te overwinteren, is het verstandig om niet alleen maar zomerse kleding in te pakken. Houd ook rekening met iets minder mooie weersomstandigheden.
  8. As je langere tijd naar het buitenland gaat, dan worden sociale contacten belangrijk. Waar je tijdens een kortere reis wellicht niet zo’n behoefte hebt aan het opbouwen van een sociaal netwerk, is dit tijdens overwinteren misschien wel het geval. Het kan daarbij helpen om de taal te spreken van het land van je overwinter-locatie en te zoeken of er clubs zijn van andere Nederlanders in de omgeving. Misschien ben je niet de enige die komt overwinteren.
  9. Kijk bij het kiezen van een appartement of het bijbehorende terras op het zuiden ligt. Anders wordt het toch nog binnen zitten tijdens het overwinteren. Daarbij lijkt een zwembad leuk, maar zelfs in landen waar het zonniger dan in Nederland is kan dit koud zijn. Het verwarmen van het zwembad kan dan veel geld kosten.