Pensioengerechtigd, maar zeker niet met pensioen

Pensioengerechtigd, maar zeker niet met pensioen

Het beeld van een 65-plusser die uitgezakt op de bank achter de geraniums zit, geldt al lang niet meer. Doorwerken na pensioen komt steeds vaker voor.

Pensioengerechtigd maar zeker niet met pensioen

Het beeld van een 65-plusser die uitgezakt op de bank achter de geraniums zit, geldt al lang niet meer. Al jaren stijgt de gemiddelde leeftijdsverwachting en langzaam gaat ook de AOW-leeftijd omhoog. We blijven langer fit en iemand die gepensioneerd is, is zeker niet bejaard. Ook doorwerken nadat de pensioengerechtigde leeftijd is behaald komt steeds vaker voor. Waar dit voorheen vooral iets was voor zelfstandigen, werken tegenwoordig mensen in loondienst ook steeds vaker door. Hoewel sommige pensioengerechtigden dit om financiële redenen gedwongen moeten doen, geldt voor het grootste deel van de doorwerkers dat doorwerken vooral heel erg leuk is.

Doorwerken bij laatste werkgever

Doorwerken bij je laatste werkgever met eventueel een nieuw contract, is de meest simpele optie. Let hierbij echter op de twee onderstaande punten, anders zou je er nog weleens bekaaid vanaf kunnen komen:

  • Kijk goed naar wat voor contract je krijgt aangeboden en onder welke CAO dat contract valt. Het tekenen van een nieuwe arbeidsovereenkomst betekent dat je ook onder een nieuwe CAO kunt vallen. Sommige CAO’s sluiten pensioengerechtigden expliciet uit, terwijl bij andere CAO’s juist speciale voorwaarden gelden voor pensioengerechtigden. Je werkgever is dan verplicht die op jou toe te passen.
  • Hou er rekening mee dat je niet meer automatisch onder werknemersverzekeringen valt. Je bent als pensioengerechtigde niet meer verzekerd tegen werkloosheid en arbeidsongeschiktheid, want je hebt immers al een basisinkomen voor als je niet kunt werken: je AOW. Je blijft wel loonbelasting afdragen en als je ziek wordt heb je wel recht op doorbetaling van je salaris.

Nieuwe uitdaging

Een tweede optie is om voor een nieuwe uitdaging te gaan. Als ervaren werknemer breng je een hoop kennis mee, maar het kan wel spannend zijn om weer opnieuw te solliciteren. Soms is het al lang geleden dat je voor het laatst hebt gesolliciteerd, dus daarom zette de redactie van Leef Je Pensioen een aantal tips op een rij:

  • Solliciteer op functies waar je al ervaring in hebt en benadruk daarbij je kennis. Als je liever iets wilt doen dat totaal nieuw is, benadruk dan dat je openstaat om nieuwe dingen te leren en een bijscholingscursus wilt volgen.
  • Leg uit dat je niet bent gebonden aan schoolvakanties en dus erg flexibel bent.
  • Laat in je CV je arbeidsverleden naar voren komen, maar maak een CV dat past bij de functie waarop je solliciteert. Niet elke baan is relevant voor de vacature waarop je reageert.
  • Wees vindbaar op social media als bijvoorbeeld Twitter, Linkedin of Facebook. Je bent misschien de zestig gepasseerd, maar dat betekent niet dat je niet wegwijs bent op het internet.
  • Kies voor de guldenmiddenweg wanneer het salaris besproken wordt. Je hoeft niet nog jaren voor pensioenopbouw te sparen, dus het hoogst mogelijke salaris is niet je doel, maar je moet jezelf wel op waarde schatten. Kies ten eerste een baan die bij je past en ga in de tweede plaats voor een salaris waarbij je kennis en kunde serieus wordt genomen.

Bemiddelingsbureaus

SeniorXpert is een bemiddelingsbureau dat helpt met bemiddelen tussen oudere werknemers en hun werkgevers. Zij hebben Doorwerkgever opgericht, een bedrijf dat juridisch de werkgever kan worden van een gepensioneerde werknemer. De werknemer valt dan onder de doorwerkCAO en kan blijven doorwerken bij zijn laatste bedrijf. Het contract wordt telkens met drie maanden verlengd en mag een onbeperkt aantal keren verlengd worden. Het is een aantrekkelijke middenweg voor werkgever en werknemer, want doorwerken is ten slotte erg leuk en moet ook leuk blijven.

Heb je meer informatie nodig of wil je inspiratie op doen? Neem dan eens een kijkje op de volgende websites:

http://www.seniorxpert.nl
http://www.openvoor50plus.nl