Schrijf je levensverhaal

Schrijf je levensverhaal

Door je levensverhaal te schrijven laat je een bijzonder geschenk achter voor je kinderen en kleinkinderen. Bovendien een mooie manier om zelf terug te blikken op de gebeurtenissen in je leven.

Schrijf je levensverhaal

Als je jong bent sta je niet altijd stil bij de geschiedenis van je familie. ‘Wat voor jeugd heeft mijn vader gehad? Hoe was ik als baby? Waar komen mijn grootouders vandaag?’ Maar zodra je ouder wordt en je ouders mogelijk zijn weggevallen betrap je jezelf misschien eens op de gedachte “Had ik dit mijn vader of moeder maar eens gevraagd.” Doordat je zelf dingen meemaakt ga je je steeds meer interesseren voor de levens van je voorouders en je ouders. Ook ontdek je dingen in het leven waar je eerder geen weet van had en raak je benieuwd hoe je ouders of grootouders hiermee omgingen.

Iets persoonlijks nalaten

Naast de vragen die je misschien hebt over het verleden van je familie kan het bij het schrijven van een levensverhaal ook meespelen dat je iets persoonlijks wil nalaten. Op die manier is er een blijvende herinnering en komen jouw kinderen of kleinkinderen niet met dezelfde vragen te zitten als jij. Wat je achterlaat is dan ook niet alleen materie maar een echt persoonlijk verhaal.

Therapeutische werking

Misschien vind je het lastig om met je kinderen of kleinkinderen over bepaalde moeilijke periodes uit je leven te praten. Als je deze herinneringen opschrijft in een levensverhaal is het niet nodig de herinneringen te vertellen. Dit kan fijn zijn als een herinnering veel emoties oproept. Met een levensverhaal hebben je kinderen en kleinkinderen toch de mogelijkheid hun familiegeschiedenis te achterhalen. Daarnaast kan het nuttig zijn je levensverhaal te schrijven om bepaalde episodes uit je leven beter te verwerken. Door er nog eens over na te denken en het op te schrijven is het een volgende keer misschien minder pijnlijk om er over te praten. Als je het levensverhaal vervolgens aan anderen laat lezen, kun je achteraf met hen over je leven praten. De positieve en de minder leuke perioden uit je leven komen aan bod. Dit kan de familieband erg versterken en jou helpen bij het verwerken van lastige herinneringen. Op deze manier heeft het schrijven van een levensverhaal ook een therapeutische werking.

Levensverhaal schrijven; waar begin ik?

Hoe mensen beginnen aan hun levensverhaal schrijven verschilt per persoon. De één heeft de voorkeur om te starten met het opschrijven van enkele gedachten. Je kan hiervoor bijvoorbeeld een notitieblokje in je tas stoppen. Iedere keer als je ergens aan denkt, kun je het direct opschrijven. Loop je bijvoorbeeld door een bos waar je als kind ook al kwam, dan kunnen bepaalde herinneringen opkomen. Of misschien kom je een oude vriendin tegen op straat waarmee je terloops herinneringen ophaalt. Als je dan pen en papier bij je hebt, kun je het meteen opschrijven. Anderen vinden het prettig om specifieke perioden in je leven te bespreken, zoals kinderjaren, tienerjaren, studietijd, de geboorte van kinderen, overlijden van ouders enzovoort. Of misschien heb jij een hele belangrijke periode in je leven meegemaakt waar veel mee samenhangt. Als je daarmee start, volgen andere herinneringen en perioden snel. Je kan ook aan de hand van een fotoboek aan de slag gaan. De foto’s roepen meestal meer herinneringen op en zo heb je een goede leidraad. Mocht je zelf niet zo’n schrijver zijn of het moeilijk vinden om een start te maken met je levensverhaal? Denk dan eens aan het maken van een fotoboek (met mooie oude foto’s die je kunt scannen) om je leven van jezelf en je grootouders en gezinsleven te illustreren.

Hulp vragen bij je levensverhaal schrijven

Zelf weet je natuurlijk veel over je eigen leven, maar je kan ook de hulp van anderen inroepen. Je broers of zussen, vrienden, kinderen of buren herinneringen zich wellicht andere dingen dan jij. De eerste jaren van je leven zal je daarnaast zelf niet of nauwelijks herinneren. Een oudere broer of zus of iemand die op je paste toen je klein was, heeft daar vaak meer herinneringen aan. Je kan met hen afspreken en onder het genot van een wandeling of een kop thee over het verleden praten. Je kan het ook serieuzer aanpakken door middel van een vragenlijst. Die kun je naar mensen opsturen of je kan het als een interview afnemen. Ook zijn er tegenwoordig uitgebreide boeken op de markt die jou helpen om herinneringen vast te leggen door het stellen van ontzettend veel vragen waar je antwoord op kunt geven. Dit boek kun je vervolgens cadeau geven aan je kinderen of kleinkinderen.

Een ander woord voor levensverhaal is biografie. Op onze website vind je nog meer artikelen waarin tips worden gegeven om jouw levensverhaal of biografie samen te stellen. Of neem een kijkje op een speciale schrijfwebsite zoals schrijvenonline. Biografie schrijven hoe doe je dat?