Stap voor stap met pensioen

Stap voor stap met pensioen

Met pensioen gaan draait niet alleen om dat ene moment dat je feestelijk afscheid neemt op de werkvloer. Het is een proces van voorbereiden, afbouwen, afscheid nemen en het weer opbouwen van een nieuw leven. In dit artikel zetten we 6 stappen voor je op een rij:

Stap voor stap met pensioen

Met pensioen gaan wordt vaak gezien als dat ene moment dat je daadwerkelijk voor de laatste keer de deur van het kantoor achter je dichtrrekt. Inmiddels weten we beter. Namelijk dat met pensioen gaan een proces is dat al veel eerder begint voor deze ene dag en dat na deze dag nog gaat beginnen. In dit artikel beschrijven we het proces van met pensioen gaan stap voor stap.

1. Voorbereiding

In deze eerste fase ben je nog niet daadwerkelijk met pensioen, maar ben je al wel bezig om vooruit te kijken. Hoe ziet de voorbereiding op je pensioen eruit? Wat kun je voorafgaand aan je eerste pensioedag al doen om de rest van je pensioentijd soepel te laten verlopen? Wat je kan overwegen is het doen van een ‘Pensioen in Zicht’ cursus, dit kan eventueel met je partner. Om te beginnen is het van belang om inzicht te krijgen hoe je er financieel voorstaat. Niet altijd het meest eenvoudige onderwerp om over na te denken, maar uiteraard wel erg belangrijk. Hoeveel pensioen heb je opgebouwd en vanaf wanneer ontvang je AOW? Het is belangrijk om te kijken of het financiële plaatje overeenkomt met je mogelijkheden, toekomstige wensen en je huidige situatie.

Maar er is meer dan alleen het financiële gedeelte, namelijk de invulling van je pensioentijd. Wat wil je doen met leven na je pensioen? Onderschat niet wat de impact kan zijn als je dagelijkse structuur of ritme wegvalt. Onderzoek nu al waar jij energie van krijgt, welke dingen je zou willen oppakken of dat je juist een periode neemt waarin je bewust even niets onderneemt. Wil je je graag nuttig blijven maken en structuur in je dagelijkse leven behouden, dan kun je nadenken over vrijwilligerswerk of het oppakken van een studie. Wil je structuur juist (even) loslaten en genieten van de vrijheid die elke dag je brengt dan kun je nadenken over nieuwe hobby’s of kijken of je een mooie reis of dagtrip kunt maken. Misschien heb je nu nog weinig ideeën of wensen, ook dan is het goed om hier alvast over na te denken en eventueel met andere gepensioneerden te bespreken.

2. kun je al afbouwen?

Deze tweede fase speelt ook al voor de daadwerkelijke pensioendatum en loopt vaak samen met de eerste stap. Veel gepensioneerden die hun werk rustig af konden bouwen hebben dit als zeer prettig ervaren. Denk er eens over na of dit voor jou een slimme optie is en ontdek de mogelijkheden bij je werkgever. Afbouwen kan je bijvoorbeeld doen door parttime te gaan werken of belangrijke werkzaamheden alvast over te dragen aan collega’s. Ook kan deeltijdpensioen een optie zijn. Door dat je al minder werkt en meer vrije tijd ervaart kun je kijken wat dit met je doet. Vanuit hier kun je rustig op zoek gaan naar nieuwe doelen en het rustig opbouwen van nieuwe activiteiten. Soms ervaren gepensioneerden het als lastig als ze stoppen met werken, omdat hun sociale status daarmee verandert. Door rustig af te bouwen leer je omgaan met dit gevoel. En bedenk, je hebt dit verdiend na al die jaren!

3. vier het moment

In deze derde stap is het zover, je gaat echt met pensioen. Je hebt je voorbereid, je hebt je financiële overzicht op orde en weet wat je met je tijd gaat doen. Na al die jaren is dé dag dan echt aangebroken. Onze tip? Vier het! Maak er een moment van samen met collega’s, vrienden en familie. Maar laat ook je klanten weten dat je weg gaat. Mensen vinden het echt wel belangrijk om je te bedanken voor je jarenlange inzet. Ook wanneer je niet van de belangstelling houdt is het prettig als mensen je laten weten dat je werk gewaardeerd werd. Mocht er op je werk minder ruimte zijn voor je pensioenmoment, vier het dan met familie en vrienden. Maak een mooie ervaring van deze bijzondere mijlpaal, want dat is het!

4. geef jezelf de tijd

En dan is het zover! Ook als je goed bent voorbereid weet je vantevoren nooit hoe echt hoe het is om met pensioen te zijn. Het is tijd om te wennen en gun jezelf deze tijd dan ook. Het is een van de grootste overgangen die er is in je leven. Van een nieuwe invulling naar een andere sociale status, nieuwe doelen en een andere thuissituatie. Niet alleen voor jezelf veranderen er namelijk dingen. Ook de mensen om je heen zullen merken dat je pensioen bent. Je partner omdat je meer thuis bent en je gezin omdat je wellicht meer tijd voor hen kunt vrijmaken of ze dat van jou verwachten. Ook daarin zal tijd nodig zijn om met je partner en naasten de juiste balans te vinden. Ook dat heeft soms tijd nodig, gun jezelf dat ook. En mocht je merken dat je na een jaar nog steeds niet kan wennen, denk dan eens na of weer terug gaan in het werkproces je gelukkig maakt of dat je andere zaken nodig hebt om je draai te gaan vinden.

5. genieten van je pensioen

In de vijfde stap van je pensioen heb je je leven als gepensioneerde op orde. Je bent al volop gewend aan je nieuwe leven. Je hebt ontdekt van welke weekinvulling je blij wordt, hoe laat je ’s ochtends het liefste opstaat en heb je nieuwe bezigheden gevonden. In deze fase kun je zeggen dat je geniet van je pensioen en daarmee van je nieuwe tijdsinvulling. “Het leven als gepensioneerde is zo gek niet.” Is een motto dat vaak bij deze fase past.

6. naar de toekomst

Deze stap hangt samen met de vorige. Zodra je je ritme hebt gevonden en je een gelukkige pensionado bent merk je ook dat je vanuit daar weer toe bent aan nieuwe plannen en doelen voor de toekomst. Je hebt tijd en mogelijk wat spaargeld. Wat zou je graag nog willen doen? Ga op zoek naar nieuwe dromen voor de toekomst, want er ligt nog een prachtige tijd voor je.

In welke pensioenfase bevind jij je? Deel je eigen tips en ervaringen onder dit artikel!