Tips voor het organiseren van een reünie

Tips voor het organiseren van een reünie

Hoe gaat het nu met al die mensen die je in je leven al hebt ontmoet? Een manier om daar achter te komen is door een reünie te organiseren. Wij geven je tips.

Tips voor het organiseren van een reünie

Heb je enig idee waar je klasgenoten van de basisschool terecht zijn gekomen? Of hoe het gaat met de mensen met wie je studeerde? En heb je nog weleens contact met bijvoorbeeld met je collega’s van die baan waar je een tijd hebt gewerkt? Met lang niet iedereen die een periode onderdeel is van ons leven houden we ook daadwerkelijk contact. Als je met pensioen gaat dan kan dat een moment zijn waarop je je realiseert wat er achter je ligt en wie daar onderdeel van hebben uitgemaakt. Maar hoe gaat het eigenlijk met hen? Een manier om daar achter te komen is door een reünie te organiseren. Wij geven je tips hoe je dat aanpakt.

Tijdens ons leven ontmoeten we ontzettend veel mensen. Naar schatting heb je al volwassen persoon duizend tot tweeduizend bekenden tijdens je leven. Dit zijn mensen van wie je de voor- en achternaam kent. Je daadwerkelijke netwerk zou tijdens je leven uit een veel kleinere groep bestaan, namelijk zo’n tweehonderd tot driehonderd mensen. Soms verlies je elkaar uit het oog bijvoorbeeld na een verhuizing of het afronden van je studie. Wegen scheiden zich gewoon. Maar wat als je nieuwsgierig bent geworden naar hoe het gaat met oud-bekenden of voormalig-vrienden? Dan is het tijd voor een reünie. We zetten wat tips voor je op een rij.

Spoor je bekenden op

Het belangrijkste ingrediënt voor een reünie is uiteraard je bekenden van vroeger. Maar hoe vind je hen als je elkaar uit het oog verloren bent? Daar zijn een aantal opties voor. Stel je wil een reünie met de klasgenoten van je oude basisschool, dan is de eerste stap bij je oude school je plannen aankondigen. Waarschijnlijk kunnen zij je al een eind op weg helpen. Zo kunnen ze je misschien helpen aan een klassenlijst met alle voor- en achternamen van je klasgenoten om het zoeken makkelijker te maken of hebben ze hebben toevallig zelf nog zicht op een aantal klasgenoten. Misschien heeft een oud-klasgenoot nu kleinkinderen op jullie oud basisschool? Of is hij op een andere manier in contact geweest met jullie school.

De volgende stap is om in kaart te brengen wie jij nog kent en van wie jij zelf de contactgegevens nog hebt. Deze mensen kun je vervolgens vragen of zij nog contact hebben met andere mensen. Grote kans dat jij het contact met klasgenoot Gerrit verloren bent, maar dat een klasgenoot die jij nog wel spreekt wel contact met Gerrit heeft. Je hebt niet allemaal met dezelfde klasgenoot contact gehouden en bent ook niet allemaal met dezelfde klasgenoot het contact verloren.

Daarnaast biedt het internet veel mogelijkheden om mensen op te sporen. Misschien vind je wel wat oude klasgenoten op Facebook terug of een website zoals Schoolbank. Betrek bij het opsporen van bekenden vooral de mensen die je al kent en plaats eventueel een oproepje in een krant.

Organiseer, maar niet alleen

Nu je met pensioen bent denk je wellicht dat je voldoende tijd hebt om alleen een reünie te organiseren, maar een reünie is niet 1,2,3 georganiseerd. Zorg dus dat er aantal van de andere mensen die naar de reünie komen met jou mee willen organiseren en dat jij de touwtjes in handen houdt als organisator. Maak een daarvoor een duidelijke lijst van zaken die geregeld moeten worden. Dat kan bijvoorbeeld zijn dat iemand verantwoordelijk is voor het opsporen en benaderen van oud-bekenden, dat één iemand een locatie regelt en een ander het budget in de gaten houdt. Om te zorgen dat er duidelijk is wie wat doet en dat je de voortgang niet uit het oog verliest, is het belangrijk om geregeld samen te komen en ook tussendoor een vinger aan de pols te houden. Wil je dat iedereen elkaar via de mail op de hoogte houdt? Of houd jij persoonlijk contact met iedereen? Maak duidelijk wat de verwachtingen van iedereen zijn en hoe die worden nageleefd.

Denk na over de kosten

Een reünie kost geld. Je bepaalt zelf met je organisatieteam hoeveel geld, maar je zult altijd enige kosten hebben bijvoorbeeld voor een locatie of eventueel catering. Het is handig om na te denken hoe deze kosten verdeeld gaan worden. Moet iedereen die naar de reünie komt een bepaald bedrag betalen? Of kun je sponsors regelen om een deel van de kosten op zich te nemen? Als je creatief te werk gaat kunnen er wellicht heel wat kosten bespaard worden. Een reünie kan tenslotte ook in een bar georganiseerd worden en dat iedereen zijn eigen drankjes betaalt, in de gymzaal van de oude basisschool of wellicht in de tuin van iemand die mede-organiseert.

Andere tips

  1. Wil je dat je reünie een trip down memorylane wordt? Vraag bezoekers dan vooraf foto’s en filmpjes van vroeger te sturen. Veel mensen hebben deze tegenwoordig gedigitaliseerd op hun computer staan. Tijdens de reünie kun je die tijdens een diashow laten zien.
  2. Begin je al redelijk vroeg met het organiseren van je reünie? Zorg dat mensen die je uitnodigt regelmatig op de hoogte houdt van nieuwe ontwikkelingen. Deel ze de locatie, betaalinformatie, et cetera. Op die manier deel je niet alleen een stukje voorpret, maar zorg je ook dat mensen niet vergeten dat zij zich hebben opgegeven voor de reünie.

Heb jij ooit een reünie georganiseerd? Deel jouw tips onder dit artikel