Vergeet de vergeten groenten niet

Vergeet de vergeten groenten niet

Tegenwoordig zijn er tal van groeten het gehele jaar door te koop. Toch was dit vroeger anders. Groenten die vroeger te koop waren maar nu niet of nauwelijks meer gegeten worden heten ook wel 'vergeten groenten'.

Vergeet de vergeten groenten niet

Oude tijden herleven. In ons dagelijkse leven komen steeds vaker trends van vroeger terug. Denk hierbij aan een retro interieur dat weer helemaal hip is of modetrends die na jaren weer terugkeren. Ook in de keuken komen steeds meer trends van vroeger terug. Termen als ‘vergeten groenten’ en ‘grootmoeders recept’ in kookboeken bevestigen deze trends. Oud is het nieuwe nieuw. En laten we eerlijk zijn, de gerechten en groenten van vroeger hadden ook zeker hun charmes.

Seizoensgroenten

Genieten van groenten en fruit die de natuur je brengt, zonder dat deze eerst geconserveerd zijn of duizenden kilometers hebben gereisd. Dat is wat seizoensgroente bijzonder en gewild maken. Vroeger waren er geen supermarkten met enorme groente-afdelingen waarin alles te koop was wat ons hartje begeert. Nee, voor brood ging je naar de bakker, voor vlees naar de slager en voor zuivel naar de melkboer. Voor groente ging je naar de groenteboer of je verbouwde het zelf. Het verschil met vroeger is dat tegenwoordig alle groenten bijna het gehele jaar door te koop is. Wordt het niet in Nederland verbouwd, dan wel in Chili, Spanje of Israël. Hierdoor weten we vaak ook niet meer welke groenten in welk seizoen op Nederlandse bodem groeit. Maar met elkaar zijn we in deze maatschappij waarin alles voorhanden is weer een beetje op zoek naar de tradities van vroeger. Daarnaast is het veel milieubewuster om te kiezen voor groenten van eigen bodem. Transport en teelt in het buitenland zijn belastend voor het milieu én de groenten of het fruit zijn vaak ingevroren geweest, waardoor minder vers.

Vergeten groeten

Vroeger kon je dus bepaalde groenten alleen in bepaalde periode eten, maar er zijn ook groenten die vroeger wel werden gegeten, maar nu nog amper: de vergeten groenten. Waar vroeger bijvoorbeeld de aardpeer nog een veel gegeten knol was, wordt deze tegenwoordig nog amper gegeten en vinden we hem niet meer in de supermarkt. Tijd om deze vergeten groenten weer even naar boven te halen, want ze zijn heerlijk en gezond. Hier een een lijstje:

  • Pastinaak
  • Winterpostelein
  • Aardpeer
  • Krootjes
  • Meiraap
  • Schorseneren
  • Raapstelen
  • Rode wortel
  • Koolrabi

Het vergeten groenten recept

Hoewel velen vast nog weten hoe deze groenten bereid moeten worden, is het voor sommigen een volkomen nieuw terrein. Om een variatie te geven op de hedendaagse bloemkool, broccoli en ijsbergsla hier een recept met een aantal van de bovenstaande vergeten groeten. Deze groenten kun je in mei oogsten:

  • 1 bosje raapstelen (100 g)
  • citroenrasp van een halve citroen
  • olijfolie
  • 400 g rode wortel
  • 300 g koolrabi, in dunne repen
  • peper
  • 200 g kleine peultjes
  • 1-2 dl groentebouillon
  • 50 g blanke amandelen
  • 150 g oude (boeren)kaas, in vlokken geschaafd

Bereidingswijze

Verhit de olijfolie en bak hierin de rode wortel circa 3 minuten op zacht vuur. Voeg de koolrabi en peultjes toe en bak ze circa 2 minuten mee. Roer de groentebouillon erdoor, breng het aan de kook en laat het circa 2 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met peper en citroenrasp. Rooster de amandelen licht in een droge koekenpan. Schep de raapstelen en geroosterde amandelen door de groenten. Strooi de kaas erover.

Eet smakelijk!

Weet jij nog een groente die vroeger veel gegeten werd maar nu (bijna) niet meer? Laat het ons weten en laat een reactie achter.