Leef Je Pensioen

Vrijwilligers gezocht 3 juni 2014 | Vrijwilligerswerk

Vrijwilligers gezocht

Vrijwilligers gezocht

Vrijwilligers zijn voor veel organisaties onmisbaar. Ze zorgen voor dat extra momentje van aandacht in een verzorgingstehuis, vervullen een functie in het bestuur van de tennisclub of werven fondsen voor een goed doel. In dit artikel - “vrijwilligers gezocht” – vinden zowel organisaties als toekomstige-vrijwilligers meer informatie over de weg naar vrijwilligerswerk. Als organisatie lees je in dit artikel meer informatie over het vinden van enthousiaste vrijwilligers en als toekomstige-vrijwilliger lees je meer over het vinden van vrijwilligerswerk.

Waar moet je beginnen?

Wil jij vrijwilligerswerk gaan doen? Of zoekt jouw organisatie vrijwilligers? Dan kan je weleens verdwaald raken in je zoektocht. We merken steeds vaker dat de traditionele manieren om vrijwilligers te vinden, zoals een oproep in het Huis-aan-Huis blad, steeds minder goed werken. De zoektocht naar vrijwilligers wordt steeds vaker verplaatst naar het internet. Maar als je niet goed weet waar je moet beginnen is het internet wat dat betreft net een doolhof. Als je bijvoorbeeld in Google zoekt op 'vrijwilligers gezocht' dan krijg je een overweldigend resultaat te zien. Er zijn vele websites die vechten om de aandacht van mensen die graag vrijwilligerswerk zouden willen doen. De hulpkreten springen bijna van je scherm af. 'We zijn dringend op zoek naar enthousiaste vrijwilligers', 'vrijwilligerswerk aangeboden', 'wij zijn op zoek naar mensen met een groot hart!', 'handje helpen? Word vrijwilliger!'. Aanbod genoeg zou je zeggen. Maar hoe vind je nou de juiste vrijwilligers en vind je als vrijwilliger het vrijwilligerswerk waar je naar op zoek bent?

Vrijwilligers gezocht

Tussen het enorme aanbod online is het als organisatie best lastig om op te vallen. Vooral de oproepen van de grotere organisaties zullen als eerste opvallen tussen de zoekresultaten. Hoe zorg je er nu voor dat vrijwilligers jouw oproep vinden en deze hen aanspreekt als ze misschien nog niet bekend zijn met jouw organisatie?

Belangrijk is om van tevoren goed na te denken over enkele vragen. Waarom zoek ik vrijwilligers, welke vrijwilligers zoek ik, voor hoeveel uren in de week, voor welke periode en welke taken laat ik hem/haar doen? Vaak geldt hoe specifieker je bent, hoe beter je mensen kunt bereiken. Met te algemene oproepen waarbij je iedereen wilt aanspreken loop je juist het risico dat niemand zich aangesproken voelt. Tijdens het 'sollicitatiegesprek' kun je op deze manier ook beter kijken of de kandidaat over de juiste vaardigheden beschikt. Ook belangrijk om te onthouden is dat het toch beter is om de juiste mensen binnen te halen dan iemand te vinden waar je eigenlijk niet zoveel aan hebt of die toch niet blijkt te voldoen.

Vrijwilligerswerk gezocht

Ook als je vrijwilligerswerk zoekt is het internet tegenwoordig de meest gebruikte methode. Als je op internet via Google zoekt op 'Vrijwilligers gezocht' aangevuld met je woonplaats kom je vaak als eerste uit op de 'betaalde advertenties'. Deze organisaties hebben een budget om vrijwilligers aan te trekken. Maar kijk vooral verder om nog meer interessante vacatures te vinden.

Als je verder zoekt kom je vaak de plaatselijke of regionale vrijwilligerscentrales tegen. Een vrijwilligerscentrale is kortgezegd een verzamelpunt van vrijwilligersfuncties in de regio. Het is daarmee een handig hulpmiddel in je zoektocht. Voordeel van een vrijwilligerscentrale is dat je er ook nog fysiek langs kunt gaan als je vragen hebt of meer wilt weten over het doen van vrijwilligerswerk.

Wat je verder kunt doen is om te bedenken welke organisaties er zijn in jouw omgeving. Bezoek eens hun website. Je ziet vaak het kopje 'vacatures' staan. De vrijwilligersfuncties kun je hier ook veelal vinden. Vind je niet wat je zoekt? Een belletje plegen kan altijd. Misschien zijn ze precies op dat moment op zoek naar jou!

Vrijwilliger gezocht en gevonden

Ook op Leef Je Pensioen kun je terecht voor zowel het plaatsen van vrijwilligersvacatures en het vinden van vrijwilligers. Op onze website vind je hiervoor formulieren om een oproep te plaatsen en een databank met vrijwilligersfuncties. Organisaties kunnen makkelijk hun vacatures voor vrijwilligers plaatsen en gepensioneerden kunnen dat vervolgens aanbod doorzoeken. Dat zoeken kan gedaan worden op basis van drie zoekvelden: het aantal uren dat je vrijwilligerswerk wilt doen, hoe ver je wilt reizen voor vrijwilligerswerk en het soort vrijwilligerswerk dat je zou willen doen. Beiden – organisaties die vrijwilligers zoeken en toekomstige vrijwilligers – hoeven dus niet meer het hele internet af te struinen. Met één druk op de knop staat je vacature met de kop “vrijwilligers gezocht” online of vind je vrijwilligerswerkvacatures in jouw buurt.

Je vindt vacatures voor vrijwilligerswerk verdeeld over negen verschillende categorieën. De site is opgedeeld in: ondernemen & doorwerken, coaching & begeleiding, klussen, welzijn & zorg, dieren, hobby, internationaal, reizen & natuur en advies. Ga hier direct op zoek naar vrijwilligerswerk bij jou in de omgeving.

Heb jij nog meer tips voor het vinden van vrijwilligers(werk)? Of hoe heb jij jouw vrijwilligersfunctie gevonden? Laat gerust een reactie achter!

Terug naar overzicht

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks de nieuwste interviews en artikelen.

Aanmelden

Leef Je Pensioen:

Over ons:

Volg ons:

 • Facebook
 • Twitter
 • YouTube

Onze partners:

 • pum
 • granny-s-finest
 • vogelbescherming-nederland
 • het-rode-kruis
 • wehelpen
 • seniorweb
 • repair-cafe
 • nationale-vereniging-de-zonnebloem
 • resto-vanharte
 • het-spoorwegmuseum
 • hovo-brabant-seniorenacademie
 • edukans
 • oopoeh
 • hip
 • voedselbanken-nederland
 • miess
 • kbo