Waarom doorwerken? Enkele redenen op een rij

Waarom doorwerken? Enkele redenen op een rij

Steeds meer gepensioneerden blijven na hun pensioengerechtigde leeftijd werken. Wat beweegt hen? We zetten een aantal redenen op een rij.

Waarom doorwerken? Enkele redenen op een rij

Een heel groot deel van de inspirerende 65-plussers die op Leefjepensioen aan het woord komt vindt het niet zo vanzelfsprekend om als zij de pensioengerechtigde leeftijd bereiken ook daadwerkelijk te stoppen met werken. Een deel van hen werkt nog zo veel als vroeger of heeft een bijbaantje voor een aantal uur in de week. Dat past bij de trend dat doorwerken steeds populairder wordt. Maar waarom blijven gepensioneerden fulltime of parttime werken? In dit artikel zetten we een aantal redenen op een rij.

1) Niet willen stoppen

Voor een deel van de gepensioneerden is de belangrijkste reden om te blijven werken dat zij hun werk nog zo leuk vinden dat ze niet willen stoppen. Dat kan zijn omdat ze het gevoel hebben dat ze via hun werk meedoen in de maatschappij, het contact met collega’s op de werkvloer waarderen of hun werk hun grootste hobby is.

2) Financieel aantrekkelijk

Het is niet verrassend dat werken na het pensioen een extra zakcentje oplevert. Maar van elke euro die je na je 65 ste verdient houd je netto meer over dan voor je 65 ste . Toen je nog iedere dag op de werkvloer liep, betaalde je premies voor de AOW en de WIA. Na je pensionering komen die premies te vervallen. Dat kan betekenen dat je in plaats van 37 procent belasting je nog maar19 procent belasting betaalt. Of in plaats van 42 procent nog maar 24 procent. Het merendeel van de gepensioneerden geeft echter aan dat dit niet de voornaamste motivatie is om te blijven werken – ze komen ook rond zonder de extra inkomsten, dus het is geen keuze uit noodzaak – maar door te werken hebben ze wel extra budget om leuke dingen te ondernemen. Dankzij de extra inkomsten waren er meer krenten in de pensioen-pap. Een andere manier waarop werken na de pensioengerechtigde leeftijd aantrekkelijk kan zijn op financieel gebied is als je tijdens je werkende leven een aantal jaar niet hebt gewerkt. Bijvoorbeeld omdat je een aantal jaar thuis hebt gezeten om voor de kinderen te werken of om te reizen. Tijdens deze jaren heb je vanzelfsprekend geen pensioen opgebouwd en dit betekent dat je tijdens je pensioenjaren iets minder eigen pensioen hebt bovenop je AOW. In zo’n geval is doorwerken een logische manier om je pensioen aan te vullen. Waardoor je langer, en vooral niet te vergeten, van een hogere pensioenuitkering kunt genieten.

3) Echt vrije tijd

Het klinkt aantrekkelijk om nooit meer te werken, zegt een deel van de doorwerkers, maar zo’n eindeloze vakantie valt flink tegen. Na een tijdje gaat het best vervelen om elke dag geen doel te hebben. Door te werken blijft vrije tijd schaars en dus echt leuk, aldus meerdere gepensioneerden die wij de afgelopen jaren spraken.

4) Fit blijven

Als het over doorwerken gaat dan vertelt een heel deel van de gepensioneerden ook dat het hen fit houdt. Ze hebben gezien hoe snel andere gepensioneerden achteruit gingen toen ze van de ene op de andere dag stopten met werken. Meerdere doorwerkers vertelde dat zij mensen kenden die actief waren voor hun pensioen, maar opeens ziek werden en niet meer beter op het moment dat zij achter de geraniums gingen zitten. De overgang was te groot. Voor veel doorwerkers is een betaalde baan dus een middel voor een gezond en lang leven. Dit wordt ook onderbouwd door onderzoek. Daaruit blijkt dat mensen die later met pensioen gaan een hogere levensverwachting hebben dan mensen die op jongere leeftijd met pensioen gaan. Een onderzoek in de Verenigde Staten waarbij gekeken werd naar mensen die tussen 1992 en 2010 met pensioen, toonde aan dat mensen die één jaar later met pensioen gingen elf procent minder kans hadden om te overlijden.

5) Dromen najagen

Als je niet meer “moet” werken om geld te verdienen, maar “mag” werken omdat je het leuk vindt zou je dan dezelfde baan hebben? Een aantal gepensioneerden beantwoordt die vraag met een nee. Ze zien het pensioen dan ook als een kans om alsnog hun dromen na te jagen.

“Je moet je toekomst niet van anderen af laten hangen”

“Je moet je toekomst niet van anderen af laten hangen”

6) Ritme en doel behouden

Als je jarenlang hebt gewerkt dan heb je een ritme. Op het moment dat je stopt met werken valt dat weg. Dat terwijl heel veel mensen er gebaat bij zijn om een bepaald ritme te hebben. Veel gepensioneerden die van de ene op de andere dag stoppen met werken, merken na een tijdje dat ze geen doel meer hebben om voor uit bed te komen en dat wel missen. Het welbekende zwarte gat. Door te blijven werken houden doorwerkers een doel en ritme.

7) Je bent nog jong

Massaal aan de Kukident, rollators en sta-op- stoelen na je 65 ste ? Als je veel gepensioneerden vraagt klopt er niets van dat stereotype beeld van gepensioneerden. Zij voelen zich nog veel jonger dan hun voorgangers op deze leeftijd. Misschien niet verwonderlijk als je je realiseert dat wij ook steeds langer gezond leven. En omdat zij zich zo jong voelen willen ze ook nog wat langer blijven werken. Ze voelen zich tenslotte nog te jong om te stoppen.

8) Kennis overdragen

Tijdens het werkende leven hebben gepensioneerden heel veel kennis opgedaan. Zonde om die zomaar weg te gooien als je het hen vraagt. Daarom blijven ze werken, omdat ze het belangrijk vinden om een stukje van hun kennis over te dragen op de generatie volgende werknemers. Daarnaast is het ook meteen een kans om zelf te leren van die nieuwe generatie.