Wandelen Posbank? Lees deze tips en trek je wandelschoenen aan!

Wandelen Posbank? Lees deze tips en trek je wandelschoenen aan!

In dit artikel delen we tips en wandelroutes voor als je wilt gaan wandelen bij de Posbank. Daarnaast vertellen we je iets over de achtergrond van de Posbank zodat je weet waar je gaat wandelen.

Wandelen Posbank? Lees deze tips en trek je wandelschoenen aan!

Wie gaat wandelen op de Veluwe slaat hem maar zelden over: de Posbank. Een stenen bank die aan het begin van de twintigste eeuw werd geplaatst op één van de hoogste punten van de Veluwe. Vanaf de bank kan je kilometers ver uitkijken. Je ziet er het IJsendal, de Achterhoek en soms zelfs Duitsland. Hoewel eerst alleen de stenen bank bovenop de heuvel bij Rheden de naam Posbank droeg, heeft inmiddels het hele aangrenzende gebied die bijnaam gekregen. In dit artikel delen we tips en wandelroutes voor als je wilt gaan wandelen bij de Posbank. Daarnaast vertellen we je iets over de achtergrond van de Posbank zodat je weet waar je gaat wandelen.

De Posbank is een stenen bank die in 1918 werd neergezet op een heuvel van negentig meter hoog in de buurt van Rheden. De bank kreeg de naam Posbank omdat hij werd vernoemd naar de heer G.A Pos. Pos was aan het begin van de twintigste eeuw voorzitter van de ANWB en kreeg de bank ter gelegenheid van zijn zilveren jubileum bij de organisatie. “Hij effende banen voor het vreedzaam verkeer tusschen de volken”, valt er te lezen op het plakkaat op de bank, “duizenden bracht hij in en tot de natuur. Den Nederlanders deed hij Neerlands schoonheid kennen, waarderen en liefhebben”. De bank werd in 1918 aan de rand van Herikhuizerveld geplaatst en op 24 mei 1921 onthuld. De data die op de bank vermeld staan (1983 – 7 mei 1918) zijn een herinnering aan het jubileum van de heer Pos.

Oorspronkelijk was er tegenover de Posbank een uitspanning te vinden. In 1996 werd deze echter door een brand verwoest. In 2002 heeft natuurmonumenten een nieuw café laten bouwen volgens duurzaam ontwerp. Het gaat om Paviljoen de Posbank van architect Bjarne Mastenbroek. Mastenbroek die in een interview zegt dat “versteende steden” voor hem een soort “horrorscenario” zijn, heeft bij zijn ontwerp het paviljoen zo transparant mogelijk geprobeerd te houden. De gelegenheid waar wandelaars kunnen bijkomen gaat zoveel mogelijk op in de omgeving. De dragende constructie is gemaakt van boomstammen, er zijn blankhouten kozijnen en het dak is gemaakt van houtsnippers. Dit laatste zorgt ook voor isolatie en dus een verminderd energieverbruik. Een andere duurzame oplossing is dat het toilet doorgespoeld wordt met regenwater.

Hoewel de Posbank dus eigenlijk alleen de naam is voor de stenen bank die er op het uitzichtpunt op de Veluwe staat en het bijbehorende paviljoen, is het gebied rondom het bankje in de volksmond ook de Posbank gaan heten. Wandelaars hebben vanaf de bank kilometers ver uitzicht over het gebied. Op goede dagen kunnen ze zelfs Duitsland zien. De Posbank is echter niet de hoogste plek van de Veluwe. De Posbank bevindt zich op een heuvel van negentig meter, elders is een heuvel van 110 meter te vinden. Toch is de beklimming van de Posbank onderdeel van diverse sportevenementen. In mei 2016 moesten de wielrenners van de Giro d’Italia nog de Posbank opkomen met hun fiets.

Wandelen Posbank

Als je wil wandelen bij de Posbank dan zijn er diverse routes mogelijk afhankelijk van welk beginpunt je kiest. Zo kun je bijvoorbeeld vanaf het bezoekerscentrum Veluwezoom de zogenaamde Kammenroute volgen. Dit is een wandeling van circa vijf kilometer waarbij je de zwarte bordjes volgt en onder andere het paviljoen op de Posbank aandoet. De wandeling wordt als een “kort” en “pittig” omschreven door wandelaars vanwege de vele klimmen die je maakt. Hetzelfde rondje kan uiteraard ook begonnen worden vanaf paviljoen Posbank om daar vervolgens te eindigen. Vanaf paviljoen Posbank kan je ook een rondje van vier kilometer lopen waarbij je de paarse markeringen volgt naar mooie uitzichten en heidevelden. Je wandelt daarbij niet uitsluitend door het mulle zand, maar veel over verharde fietspaden. Naast de voordelen die dit met zich meebrengt betekent dit dat je goed moet uitkijken voor de vele tweewielers. De route is uit te breiden met de zogenaamde panorama-route waarbij je de gele markeringen volgt door het bos, langs de weg en naar de heidevelden en uitzichtpunten.

Wandelen Posbank met (klein)kinderen

Volgens blogster Fieke van KidsErOpUit is wandelen bij de Posbank de favoriete wandeling van haar drie kinderen. Elk jaar wandelen ze minstens één keer in de omgeving van de Posbank. De wandeling is volgens de blogster geschikt voor kinderen omdat het landschap gevarieerd is en kinderen daardoor niet het gevoel hebben dat ze iets meer dan vijf kilometer wandelen. Kinderen komen onderweg voldoende tegen om zich niet te gaan vervelen; van een schaapskooi tot een landgoed en uiteindelijk natuurlijk de kim naar de Posbank. Daarnaast is er onderweg de mogelijkheid om te picknicken. Iets wat het uitje voor kinderen helemaal compleet maakt.

Fieke begint haar wandeling met de kinderen altijd bij bezoekerscentrum Veluwezoom in Rheden. Niet alleen kan je daar volgens haar makkelijk parkeren, het is ook een plek waar je als bezoeker terecht kan voor informatie en een hapje of drankje. Daarnaast zit er bij het bezoekerscentrum een speeltuin. “Wij beginnen altijd direct met de wandeling (aan het einde kan je hier ook nog terecht)”, schrijft Fieke. Een andere reden om bij het bezoekerscentrum te beginnen en bijvoorbeeld niet bij de Posbank, is volgens de blogster dat de klim richting de Posbank dan halverwege de wandeling zit. Als je begint bij de Posbank dan betekent dat dat je aan het einde van de wandeling nog omhoog moet klimmen. Voor kinderen is dit niet erg prettig als zij al vermoeid zijn na vijf kilometer wandelen. Halverwege de wandeling hebben ze nog wat meer energie voor zo’n klim. De moeder van drie tipt ook om onderweg een lange stop te maken bij één van de picknickbankjes die te vinden zijn na de Posbank. Of ergens met een eigen picknickkleed neer te strijken. Als je gaat wandelen op de Posbank met kinderen is het volgens haar geen overbodige luxe om even goed te pauzeren.

Wat de wandelen op de Posbank ook leuk maakt voor kinderen is dat je geen routekaart nodig hebt. De wandelroute is vanaf het bezoekerscentrum Veluwezoom aangegeven. Daardoor kunnen kinderen actief meezoeken naar pijltjes die de route verklappen. Het is één van de manieren om wandelen voor kinderen leuk te houden. Benieuwd naar meer tips voor wandelen met (klein)kinderen? Lees dan ons artikel: “Wandelen met de kleinkinderen; praktische tips”.

De wandelroute bij de Posbank is overigens niet geschikt voor kinderwagens. Als je wil wandelen in de omgeving van de Posbank, dan kun je vanaf het bezoekerscentrum naar het uitzichtpunt Herikhuizen lopen. Hiervoor volg je een halverhard rolstoelpad. Deze route is wel wat korter dan de route hierboven beschreven. De route is in totaal 3,5 kilometer lang.

Wandelen Posbank; paar tips op een rij

Ben je van plan binnenkort te gaan wandelen bij de Posbank? Wij verzamelden tips van wandelaars die al eerder de wandelschoenen aantrokken en naar dat gebied gingen. Wij zetten hun tips voor jou op een rij!

  • Volgens mensen die regelmatig op de Veluwe wandelen kun je het beste in augustus of september wandelen bij de Posbank. In die periode staat de heide in bloei en is de Posbank dus het mooiste om te zien.
  • Bij bezoekerscentrum Veluwezoom in Rheden kun je makkelijk parkeren als je wil wandelen bij de Posbank. Echter is het handig om op mooie dagen rekening te houden met het feit dat het wat drukker kan zijn.
  • Als je wil wandelen bij de Posbank met een hond dan is het goed om te weten dat honden welkom zijn, maar dat zij wel aangelijnd dienen te zijn. In de buurt van bezoekerscentrum Veluwezoom is wel een gebied waar honden los kunnen lopen.
  • Als je gaat wandelen bij de Posbank dan is de kans groot dat je onderweg de schapen van de Schaapskooi tegenkomt. Het grootste deel van het jaar graast de kudde overdag namelijk op de hei. Wil je zeker zijn dat je de schaapjes (met eventuele kinderen of kleinkinderen) kunt bekijken? Dan is het handig om op woensdag of zondag te wandelen bij de Posbank, dan zijn de schaapjes “thuis”. Dit betekent dat ze grazen bij hun schaapskooi.
  • Als je een keer wat anders wil dan wandelen bij de Posbank, dan kun je de omgeving ook op je hardloopschoenen ontdekken. Er zijn in het gebied een aantal specifieke hardlooproutes uitgezet. Eén daarvan is de Trailrun Veluwezoom. Dit is een hardlooproute van bijna vijftien kilometer. Je loopt daarbij langs de bosrand, door het mulle zand en maakt uiteindelijk de klim naar de Posbank. Er vinden ook diverse sportwedstrijden rondom de Posbank plaats, zoals bijvoorbeeld De Hoge Veluwe Loop waarbij je rent langs alle plekken die het Veluwse landschap zo bijzonder maken.
  • Wil je sportief wandelen bij de Posbank en ondertussen ook wilde dieren spotten? Dan is safari joggen misschien iets voor jou. Hierbij ga je in een groepje onder leiding van een gids tijdens zonsopkomst of – ondergang joggend op zoeken naar reeën, damherten, zwijnen en edelherten. Wil je wilde dieren tegenkomen zonder daarvoor op stap te gaan met een gids? Dan heb je de grootste kans rond schemer of op rustige tijdstippen.