Zes redenen om de 6 populairste musea van Nederland te bezoeken

Zes redenen om de 6 populairste musea van Nederland te bezoeken

Leefjepensioen.nl zet de zes populairste musea voor je op een rij en vertelt waarom jij je deze zes in ieder geval één keer moet bezoeken.

Zes redenen om de 6 populairste musea van Nederland te bezoeken

De Efteling mag dan volgens cijfers van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen veruit het populairste uitje van Nederland zijn, dat betekent niet dat andere uitjes het niet ook goed doen. Op nummer 2 en 3 staan respectievelijk het Rijksmuseum en het van Gogh Museum en ook andere musea doen het goed in de lijst. Leefjepensioen.nl zet de zes populairste musea voor je op een rij en vertelt waarom je deze zes in ieder geval één keer moet bezoeken.

Rijksmuseum Amsterdam

Het Rijksmuseum Amsterdam is niet alleen het populairste museum van Nederland met bijna 2,5 miljoen bezoekers in 2015, maar ook nog eens één van de populairste uitjes van heel Nederland. In de top vijftig van populairste uitstapjes staat het museum op nummer twee; direct achter de Efteling. Na de verbouwing werd het museum opnieuw geopend in 2013. Vanaf dat moment is het museum onverminderd populair. Het vernieuwde museum toont ruim 8.000 voorwerpen van kunst en geschiedenis en 800 jaar Nederlandse geschiedenis. Niet alleen valt in de tachtig zalen onder andere de wereldberoemde Nachtwacht te bewonderen, ook een zelfportret van Vincent van Gogh maakt onderdeel uit van de pronkstukken van de collectie. Net zoals de boekenkist van Hugo de Groot. Ondanks het feit dat het elke dag topdrukte lijkt bij het museum sinds de heropening in 2013, is de Nachtwacht een reden om de drukte te trotseren. Gewoon omdat je dit indrukwekkend grote schilderij één keer in je leven op je in moet laten werken. We vermoeden overigens dat één bezoek aan “het Rijks” in je leven niet voldoende is, na de Nachtwacht zijn er tenslotte nog 8.000 objecten te bezichtigen. Een manier om wachtrijen te omzeilen – er willen dagelijks tenslotte bijna zevenduizend mensen het museum van binnen zien – is door vooraf online toegangskaarten te kopen. Ook met een museumpleinticket of een museumkaart hoeft je niet eerst langs de kassa.

Van Gogh Museum

Aan hetzelfde plein waaraan zich het populaire Rijksmuseum bevindt, zit ook het Van Gogh Museum, nummer drie in de lijst van populairste uitjes in 2015. Hoewel de naam doet vermoeden dat het museum vol hangt met uitsluitend werk van Vincent van Gogh, is er ook ruimte voor tijdgenoten van de kunstenaar. Daarnaast is het gebouw een kunstwerk op zichzelf. Het gebouw werd in 1963-1964 ontworpen door Gerrit Rietveld. De kleuren van de muren zijn tijdens de nieuwste renovatie geschilderd in verschillende kleuren blauw die afgeleid zijn van de verschillende kunstwerken van Van Gogh. Van sterrennacht-blauw tot het blauw van de achtergrond van zijn schilderij ‘Bloeiende amandeltakken’. Daarnaast biedt het verstopte trappenhuis aan de zijkant van het gebouw een prachtige uitkijkpost over het gehele museumplein. Een mooie plek om een foto te maken. Een bezoekje aan het museum is de moeite waard omdat het onder andere De aardappeleters, een zelfportret en de Zonnebloemen in haar collectie heeft.

Anne Frank huis

Drie Amsterdamse musea op 1 dag is wat veel, maar toch is ook het Anne Frank huis zeer de moeite waard om naar toe te gaan. Ook is het op 1 dag te combineren met één van de andere musea. De lange rij met toeristen bij het Anne Frank huis kunnen wat afschrikwekkend werken, maar de rij staat er niet voor niets. Documentairemaker Robert Schinkel bracht vorig jaar zelfs de film “in de rij voor Anne frank” uit over de constante stroom mensen voor de deur van het museum. Hij ondervroeg wachtenden in alle vier seizoenen over hun motivatie om een bezoekje aan het museum te brengen en sprak ze nog een keer als ze eenmaal weer buiten waren. Het leverde oorlogsverhalen uit de hele wereld op en mensen die in alle talen een stukje Dagboek van Anne Frank voorlazen. Niet alleen de documentaire over het museum is de moeite waard, ook het museum zelf is reden genoeg om toerist in eigen land te spelen. Gewoon om eens te zien hoe klein dat achterkamertje is waarover je zo vaak hebt gehoord én om deze indrukwekkende geschiedenis van dichtbij te zien. Na het achterkamertje houdt het museum echter niet op. Er is een tentoonstelling waar je meer tijd voor moet uittrekken dan het daadwerkelijke beroemde achterhuis.

Stedelijk Museum Amsterdam

Als je wil kun je een hele week op het Museumplein in Amsterdam vertoeven, want naast het eerder genoemde Van Gogh Museum en Rijksmuseum bevindt zich aan hetzelfde plein het Stedelijk Museum Amsterdam. Het museum staat sinds de renovatie van 2012 ook wel bekend als de “Badkuip”. Het museum is gewijd aan hedendaagse kunst en vormgeving. Het Stedelijke Museum biedt allerlei soorten rondleidingen aan. Zo is er iedere eerste zaterdag van de maand een interactieve rondleiding genaamd Walk & Talk. Tijdens deze rondleiding ga je: kijken, wandelen, korte opdrachten uitvoeren en filosoferen over kunst en het nieuwe gebouw. Ook maakt het Stedelijk Museum kunst toegankelijk voor mensen met alzheimer (of een andere vorm van dementie) en hun mantelzorgers. Samen bekijk je in een ontspannen en positieve sfeer kunstwerken in de collectieopstelling. Je praat er met elkaar over en laat je inspireren door creatieve opdrachten.

Wil je meer lezen over het Stedelijk Museum? Lees dan het verhaal van Robert Ferretti. Hij werkt als vrijwilligers in het museum.

Spoorwegmuseum Utrecht

Net buiten het centrum van Utrecht ligt het Spoorwegmuseum. In het museum ontdek je 175 jaar Nederlandse spoorweg-geschiedenis. Kinderen kunnen er leren hoe de seinhuiswachter vroeger de seinen bediende en voelen hoe zwaar het eigenlijk is om een wissel om te zetten. Eén reden om een bezoek aan het museum te brengen is het feit dat hun attractie De Vuurproef de Thea Award heeft gewonnen; een prijs die gezien kan worden als de Oscar voor de pretpark-industrie. In de vuurproef leren kinderen eerst over twee eeuwen treingeschiedenis en worden vervolgens in een treinsimulator voor een uitdaging gesteld. Iets wat overigens niet alleen voor kinderen bedoeld is, maar ook voor iedereen die zich nog jong genoeg voelt. Dit museum is leuk voor jong en oud. Als treinliefhebber is het een must en zeker met kleinkinderen kun je je hier zeer goed vermaken.

Kröller-Müller Museum

Het Kröller-Müller Museum is het werk van Helene Kröller-Müller die tussen 1907 en 1922 bijna 11.500 kunstwerken aanschaft. Daarmee was ze eigenaresse van één van de grootste privécollecties van de 20ste eeuw. Haar verzamelwoede kwam voort uit het feit dat Helene droomde van een museumhuis waarin ze haar liefde voor moderne kunst met iedereen kon delen. Bij de ingang van het park De Hoge Veluwe kun je gratis fietsen huren om daarmee over de heidevelden, grasvlakten en het bos naast het museum te fietsen. Zo fiets je door het groen van het museum naar het bezoekerscentrum met de kans onderweg nog wat herten en wilde zwijnen tegen te komen.

Welk museum vind jij absoluut de moeite waard om te bezoeken? Geef hieronder de reden om jouw favoriete museum te bezoeken!