Bucketlist maken

Bucketlist maken

Welke dingen heb jij altijd al eens willen doen? Parachutespringen, een taart bakken, een fotocursus? Zet ze op jouw bucketlist en zorg dat je ze nu echt waarmaakt. Wij geven enkele handige tips hoe je jouw eigen bucketlist moet opstellen.

Bucketlist maken

Zijn er activiteiten die je altijd al hebt willen ondernemen, maar waar je nooit de tijd of het doorzettingsvermogen voor had om ze uit te voeren? Als je met pensioen gaat heb je alle tijd om jouw langgekoesterde wensen te verwezenlijken. Maak een bucketlist en doe de dingen die jij ooit nog in je leven wil doen voor het te laat is. Wij vertellen je hoe je zo’n bucketlist opstelt.

Wat is een bucketlist?

Een bucketlist betekent letterlijk een emmerlijst. Het is kortgezegd een wensen- of loodjeslijst met dingen die je nog graag wil doen in je leven. Dit werd vroeger veelal door ouderen gedaan, omdat zij zich meer bewust worden van de eindigheid van het leven. Tegenwoordig is het ook steeds meer een gewoonte (en modeterm) onder jongeren.

Ook zij hebben dromen die ze willen waarmaken voor het te laat is of voordat ze zich gaan settelen en dan niet meer alle vrijheid hebben om te doen wat ze zelf willen. De dromen die je op de bucketlist zet hoeven niet altijd heel groot te zijn, zoals parachutespringen. Het kan ook klein en simpel zijn, zoals een dag alleen maar ‘ja’ zeggen.

Stel jezelf deze vijf vragen

Er zijn enkele vragen die je jezelf moet stellen voordat je je bucketlist opstelt. Deze vragen geven niet direct antwoord op ‘wat moet ik op mijn bucketlist zetten?’ maar zetten je aan het denken over het leven dat jij nu leidt. Met het stellen van deze vragen kun je bij jezelf nagaan of je alles in het leven hebt gedaan dat je ooit had willen doen. Ben je er klaar voor? Hier volgen de vragen:

  1. Stel je hebt nog één jaar te leven. Welke dingen wil jij dan nog met wie ondernemen?
  2. Wat zou jij doen met een miljoen?
  3. Wat had je vroeger altijd al willen doen, maar is er nooit van gekomen?
  4. Als jouw laatste dag is aangebroken, waar zou je dan het meest spijt van hebben als je het niet hebt gedaan?
  5. Als je drie wensen mocht doen, wat zou je dan wensen?

Het opstellen van de bucketlist

Als je al de voorgaande vragen weet te beantwoorden, kan je beginnen met het opstellen van jouw bucketlist. Belangrijk bij een bucketlist maken is dat deze aansluit bij jouw dromen en idealen. Start gewoon met opschrijven wat je altijd al had willen doen. Dit kunnen hele simpele dingen zijn zoals: een koe melken, heel vroeg opstaan voor de haan kraait, dat ene dikke boek lezen, altijd al bij dat dure restaurant willen eten, de lekkerste wijn uit jouw wijnkelder opdrinken etc.

Maar er kunnen ook dingen opstaan die van grotere aard zijn: op vakantie gaan naar dat ene verre land, wilde dieren spotten, de Himalaya beklimmen, mensen in nood helpen etc. Als je zelf niet goed weet wat je wilt, vraag jouw partner, kinderen of beste vriend(in) om hulp. Zij kennen je goed en kunnen misschien met ideeën komen of beter nog, samen met jou die ene activiteit van jouw bucketlist ondernemen.

Doe de dingen die je leuk vindt

Natuurlijk is er niet perse een bucketlist nodig om je wensen uit te laten komen, maar het is wel belangrijk jezelf af te vragen of de dingen die je doet je gelukkig maken en of er nog dingen zijn die je nog graag in vervulling zou laten gaan. Belangrijke les van de bucketlist, begin daar vandaag al mee om al deze wensen in vervulling te laten gaan. Dus zorg dat het leven zinvol en leuk is en dat de bucketlist daar een aanvulling op is.

Film: The Bucketlist

Heb je nog geen goed beeld van een bucketlist of wil je voordat je de bucketlist gaat maken even afkijken hoe het moet? In 2007 is er een prachtige film uitgekomen: The Bucket List met Jack Nicholson en Morgan Freeman in de hoofdrol. De beide mannen zijn terminaal ziek en besluiten op een dag het ziekenhuis te ontvluchten en alles te doen wat op hun beider wenslijsten staat. Sowieso een echte aanrader om te kijken.

Heb jij al een bucketlist? Staan er bijzondere dingen op die je met ons wilt delen? Hoe of wanneer ga je deze in vervulling laten gaan? We zijn benieuwd naar jouw verhaal.