Cadeau pensioen; inspiratie voor creatieve cadeaus

Cadeau pensioen; inspiratie voor creatieve cadeaus

Weet jij wat bepaalt of een gepensioneerde zijn afscheidsfeestje waardeert? De lovende speech van zijn werkgever of toch de gezellige gesprekken met de collega’s die avond? Of toch door heel iets anders? Uit onderzoek blijkt dat vooral het afscheidscadeau bepaalt hoezeer hij of zij het afscheid waardeert.

Gezamenlijk pensioencadeau

Een gezamenlijk cadeau van zowel de werkgever als collega’s verhoogt de feestvreugde tijdens een afscheid. Dat terwijl een cadeau van alleen de werkgever of uitsluitend de collega’s de feestvreugde juist een beetje drukt. Iemand die met pensioen gaat krijgt namelijk graag van zowel de werkgever als directe collega’s erkenning voor dat wat ze hebben bereikt en gedaan tijdens hun werkende leven.

Goed om te weten dat een cadeau zo belangrijk is in de waardering van een afscheidsfeestje, maar wat geef je dan als cadeau voor een pensioen? In dit artikel doe je creatieve ideeën op voor een cadeau voor het pensioen van jouw collega of werknemer. Inspiratie die je ook kunt gebruiken als jouw partner, familielid of kennis met pensioen gaat.

Hoewel er soms luchtig wordt gedaan over met pensioen gaan, blijkt het voor veel mensen toch een hele ingrijpende gebeurtenis te zijn. Na jarenlang vijf dagen in de week naar werk te zijn gegaan, trek je van de ene op de andere dag opeens de deur achter je dicht. Wat moet je opeens met al die vrije tijd? En wie ben je nu je jezelf niet meer kan karakteriseren aan de hand van je beroep?

Heb je het idee dat de pensionado in spé inderdaad een beetje opziet tegen de pensioentijd en daarbij nog wel wat hulp kan gebruiken? Dan is de online pensioencursus met oud-presentator Jan de Hoop misschien een goed idee. Zowel nuttig om te krijgen als leuk en origineel om te geven.

Organiseer een afscheidsfeestje

Om op een goede manier met pensioen te gaan blijkt een afscheidsfeestje van belang. Gepensioneerden die het afscheid van hun werk met een feestje hadden gevierd, bleken tijdens hun pensioen gelukkiger dan zij die dat niet hadden gedaan. Een positieve afsluiting van het hoofdstuk van het werkende leven, bleek een goede start voor het nieuwe hoofdstuk als pensionado te zijn.

Volgens onderzoekers heeft dit waarschijnlijk te maken met het feit dat er tijdens een afscheid waardering wordt uitgesproken voor dat wat anders altijd voor vanzelfsprekend werd aangenomen. Opeens wordt benoemd dat iemand een “harde werker” was, een “gezellige collega” of “creatieve geest”. Die erkenning voor de rol die de gepensioneerde heeft gehad, zorgt ervoor dat hij met vertrouwen en een positief gevoel zijn nieuwe rol als pensionado op zich neemt.

Cadeau pensioen? Dit willen gepensioneerden krijgen!

Naast dat die mondelinge erkenning en waardering van groot belang is voor een gepensioneerde, blijkt bij het afscheid van een collega ook een cadeau voor het pensioen een belangrijke rol te spelen in de mate waarin iemand zijn of haar afscheid positief waardeert. Negentig procent van de mensen die afscheid heeft genomen op werk geeft aan een cadeau voor hun pensioen te hebben gekregen. Het merendeel geeft ook aan dat hier zorg en tijd aan was besteed. Maar wat geef je nou cadeau voor een pensionering?

Wie kan die vraag beter beantwoorden dan mensen die al afscheid namen op hun werk. Uit rondvraag onder hen kwam een top drie naar voren. Met stip als cadeau voor pensioen staat geld. Gevolgd door een cadeau om te doen met de partner en op drie een tastbaar afscheidscadeau. In het artikel “Afscheidscadeau collega; zo sla je de spijker op de kop!” hebben we voor jou binnen alle drie deze categorieën een aantal leuke cadeaus voor jou op een rij gezet.

Daarin vertellen we je bijvoorbeeld hoeveel geld je gemiddeld in een envelop doet voor een collega die met pensioen gaat, wat je cadeau kan geven voor het pensioen van de collega die op vrijdagmiddag altijd grappige Youtube-filmpjes deelde en tippen we je over de echt persoonlijke tastbare pensioencadeaus.

Pensioen eZine Geluk

> Download het magazine

eZine geluk

 

Creatief cadeau pensioen; ook voor als je geen freubelkoning(in) bent

Geen zin om een cadeau te geven wat overal in de winkel ligt? Of vind je het leuk om een creatief grapje mee te geven aan je collega naast zijn of haar cadeau voor het pensioen? Of wil je niet een standaard pensioenkaart met een strandstoel bij je cadeau voegen? Hieronder een aantal ideeën voor leuke creatieve pensioencadeautjes die je gegarandeerd niet in de winkel vindt en waarvoor je helemaal geen freubelkoning(in) hoeft te zijn. Gewoon simpele ideetjes die iedereen kan uitvoeren.

Cadeau pensioen; een miljoen voor je pensioen

Uit rondvraag onder gepensioneerden blijkt dat het favoriete afscheidscadeau geld is. Dan kan de pensionado in spé zelf beslissen welk cadeau hij graag zou krijgen. Het kan bijvoorbeeld een mooie bijdrage zijn voor die reis die hij graag wil maken of misschien spaart jouw collega al langere tijd voor iets duurs.

Als jouw collega’s en jij geld willen geven aan de toekomstige gepensioneerde, dan kun je dat natuurlijk in een envelopje stoppen. Dat voelt alleen niet heel feestelijk. Met de creatieve kaart “een miljoen voor je pensioen”, wordt je envelopje toch nog leuk om te zien. Om de kaart te maken heb je zeven briefjes van tien euro nodig en een blanco kaart. In je envelopje kan uiteindelijk meer dan zeventig euro zitten, maar voor de kaart heb je zeventig euro nodig.

Wat je moet doen? Je moet alle zeven briefjes vouwen. Je houdt daarbij de hoogte van het biljet gelijk, maar de breedte pas je aan. Eén van de zeven briefjes vouw je zo dat alleen de één nog zichtbaar is, de rest van het briefje vouw je dus achter de één. Bij de andere zes briefjes zorg je dat de nul zichtbaar blijft.

Als je deze vervolgens achter elkaar plakt, dan ontstaat er een fictief briefje van “één miljoen”. Deze plak je vervolgens op de kaart waarbij je een tekst kan schrijven zoals “wij geven jou een miljoen, voor je pensioen”. Plak de briefjes niet vast met lijm, maar gebruik een plakbandje, anders wordt het wel een heel duur kaartje.

Cadeau pensioen: droppot voor de snoepkont van kantoor

Was de pot met drop op kantoor altijd leeg omdat jouw collega gek was op dropjes? Dan kun je (als grapje) natuurlijk een droppot voor thuis cadeau doen eventueel inclusief een jaarvoorraad van het snoepgoed. Dan kan hij zijn of haar collega’s tijdens zijn pensioen missen, maar is zijn favoriete snoepje altijd binnen handbereik. Om dit cadeau helemaal af te maken bevestig je aan de pot een kaartje met op de voorkant de tekst “het zit d’rop” en op de achterkant een persoonlijk woordje voor de gepensioneerde.

Cadeau pensioen: kaarten zonder blauwe lucht en strandstoel

Kaarten voor gepensioneerden zijn vaak voorzien van een mooie blauwe lucht, een cocktail en een strandstoeltje. Het pensioen staat tenslotte voor veel mensen gelijk aan “het grote genieten”. Maar wil je jouw cadeau voor het pensioen vergezellen van een wat creatievere kaart? Dan kun je ook zelf een kaart maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een soort rebus-variant waarbij je een pen op de voorkant plakt. Waarbij je aan de linkerkant van de pen “met” schrijft en aan de rechterkant “sioen”.

Een andere variant is een kaart waarbij je niet specifiek het woord pensioen noemt, maar een verwijzing maakt naar de kwaliteit die iemand had. Plak daarvoor een kleine Mars (de chocoladereep) op de voorkant van een kaart met daarboven de tekst “je hebt veel in je …”. Die verrassende tekst is in principe voor iedere afscheidnemende collega geschikt, maar natuurlijk extra leuk voor de snoepkont op de werkvloer.

Cadeau pensioen; welke collega is het?

“Is hij of zij altijd op tijd op werk?” “Is hij of zij goed met de e-mail?” “Neemt hij of zij weleens wat mee voor bij de koffie?” Het ouderwetse spel “Wie is het?” krijgt opeens een hele andere draai als je de standaard plaatjes vervangt door foto’s van collega’s. Zo weet je zeker dat de collega die met pensioen gaat een blijvende herinnering aan jullie heeft. Daarnaast is het gegarandeerd lachen, omdat je het spel opeens met hele andere vragen kan spelen dan op uitsluitend uiterlijke kenmerken. Als je het geeft tijdens het afscheidsfeestje dan is de kans groot dat het diezelfde avond nog gespeeld wordt.

Wat je nodig hebt voor het gepersonaliseerde “Wie is het?”-spel is de ouderwetse variant van het spel. Je moet vervolgens de kaartjes van Max, Anne, Eric en Richard vervangen door foto’s van collega’s. Je kunt hiervoor elke collega vragen een foto toe te sturen. Je kunt deze vervolgens op de juiste afmeting printen en plastificeren.

Om het spel helemaal persoonlijk te maken heb je van elke collega twee kleine kaartjes nodig die in spel worden gezet en één groter kaartje die de speler aan het begin van het spel moet trekken om te bepalen wie hij is. Als je handig bent op de computer, dan kun je onder elke foto de naam van de desbetreffende collega zetten. Net zoals in het echte spel. Dat hoeft niet omdat je afscheidnemende collega als het goed is alle namen kent.

Cadeau pensioen: terugblik op een werkend leven

Tijdens een afscheidsfeestje kan onmogelijk iedereen een persoonlijk woordje tot de afscheidnemende collega richten. Daarom zie je vaak dat er een tijdschrift of boekje wordt gemaakt waarin leuke herinneringen, anekdotes, foto’s en lovende woorden worden verzameld. De gepensioneerde krijgt die zodat hij die later op een rustig moment nog eens kan nalezen.

Als je die lovende woorden eens in een andere vorm wil gieten, dan kun je ook een “terugblik op het werkende leven” geven. Hiervoor heb je een (ongebruikt)verfblik nodig. Vervolgens vraag je alle collega’s zijn of haar herinneringen, anekdotes of andere persoonlijke woorden op een kaartje of briefje te schrijven die vervolgens in het blik verzameld worden. Het voordeel van het verfblik is, dat er ook dingen toegevoegd kunnen worden die niet in een boekje passen. Bijvoorbeeld kleine cadeautjes.

Tot slot: aju paraplu

In plaats van een kaartje of boekje voor een afscheidnemende collega, kun je ook een paraplu geven. Als je een grote witte paraplu koopt, dan kun je op één van de vlakken van de paraplu met een stift zetten: “aju paraplu”. Op de andere vlakken kun je vervolgens collega’s wat persoonlijke woorden laten zetten. Zorg wel dat de aju paraplu met een andere kleur is geschreven of op een andere manier opvalt. En gebruik vanzelfsprekend een watervaste stift.