Column: aangereden

Column: aangereden

Nee hoor, niet letterlijk, laat het me even uitleggen.

We wonen in een klein landje, onderverdeeld in ontelbare dorpen steden en provincies met ieder voor zich een andere taal. In de gemeenschap waar ik nu bij hoor is van alles wat vertegenwoordigd en dat zorgt regelmatig voor verwarring.Zo was ik in gesprek en vertelde dat ik om een bepaalde tijd aangereden was en de schok was groot, oh jee, aangereden? Ben je nog heel? en hoe is het met je auto? Euh….oh nee toch en ik zag het licht. Ik ben niet letterlijk aangereden hoor maar om een bepaalde tijd vertrokken. Echte Brabanders begrijpen meteen wat je bedoelt.

Zo vindt menigeen het raar dat we onze familieleden voorstellen als onze Jan of ons Marietje, ze begrijpen er niets van, maar ach, moet je die Rotterdammers horen, of die groep Friezen. Als de laatsten onderling in gesprek zijn kunnen ze gerust geheimen onthullen want je verstaat er geen woord van. Dat geldt trouwens ook voor het Limburgs dialect.

Fascinerend is het wel. Als ik bij mijn dochter op een verjaardagsfeestje ben en haar schoonfamilie is er ook, dan hoor je een taal die typerend is voor die streek. Zoals; ‘we moeten op tiet teus zien joh, ik moet nog koken’. Loop je door Den Bosch dan word je met ‘goan en stoan’ om de oren geslagen. En dan die Helmonders oh oh. Zo kan ik nog wel even doorgaan.Kortom, over de hele wereld wordt in ieder land een eigen taal gesproken en iedere taal heeft weer zijn dialecten. 

Wat is het doel van al die talen? Is het een boodschap van: mensen blijf in je eigen omgeving want dan versta je elkaar beter? Wij mensen wringen ons weer in bochten en hebben een manier gevonden om elkaar overal te verstaan. Engels wordt in vele landen gesproken en als je daar niet aan mee doet word je wereldvreemd. Uiteraard verstaat niet iedereen die taal en is het voor diegene beter om in hun eigen omgeving te blijven. Al hoorde ik van de week op TV dat er in diverse steden als vanzelf wordt aangenomen dat iedereen  Engels verstaat en spreekt. Er blijken zelfs winkels te zijn waar geen Nederlands wordt gesproken. Nou sorry hoor, dat gaat me te ver.

Laten we zuinig zijn op onze identiteit en taal want daar moeten we trots op zijn.

HOUDOE