Column: Antiek en Curiosa

Column: Antiek en Curiosa

In Allekes B&B is veel antiek en curiosa te vinden. Allemaal restanten uit de antiekzaak die ze lang geleden met haar man runde. Niet alle producten zijn echter zo populair.

Column: antiek en curiosa

Antiek en curiosa; ja, dat is wat je ziet in mijn B&B. In een alweer ver verleden runde ik samen met mijn man een antiekzaak. Hij was de antiquair en ik hielp hem met de verkoop en met de boekhouding; en daarnaast runde ik ons gezin.

Restanten uit de winkel

Toen ik door omstandigheden alleen verder moest en besloot om een B&B op te bouwen kwamen al die restanten uit de winkel erg goed van pas. De kast uit 1868 staat te pronken in de verblijfsruimte en staat in de wacht want mijn zoon wil hem in de toekomst in zijn huis; dat doet me goed. Mijn dochter heeft plateel, Delfts en andersoortig aardewerk en porselein opgeslagen en zo is er al veel meer op een mooie plek terecht gekomen, zoals hier in de B&B. Ook hier staat nog van alles al is het niet allemaal antiek want we verkochten ook Afrikaanse en Indische kunstvoorwerpen. De Afrikaanse kamer is er mee ingericht en op de Gogh hangen twee replica’s van de kunstenaar, het stel in de hooiberg en de zonnebloemen. Tafels en stoelen zijn ook allemaal winkeldochters, evenals die mooie witte vitrinekast en de teakhouten kasten die je hier en daar tegen komt.

Kies wat leuks

Al enkele keren heb ik familie dingen laten kiezen en gasten kunnen ook kijken of er nog wat leuks is wat ze voor een prikkie mee kunnen nemen. De buurtjes, die als wij weg zijn op de honden passen hebben ook al aardig wat van hun gading gevonden, dus het wordt leger en leger want dat is wat me nu aanspreekt, rust en ruimte. Er zij heus nog wel enkele dingen waar ik aan gehecht ben maar toch gaat het ruimen me best goed af. Wat moet je in godsnaam met een schilderij met dode fazanten of met 10 karaffen van glas en kristal? Ooit hadden we een opgezet dier in de winkel en ik begrijp nu niet hoe we zoiets ooit hebben kunnen aanschaffen, zal wel bij een boedel gezeten hebben.

Opgezet gevogelte

Zoals jullie begrijpen vind je bij mij in de B&B niets in de trant van opgezette dieren. Ik begrijp niet wat mensen er leuk aan vinden, zeker in een restaurant hoort het niet thuis. Zo hadden ik en mijn partner enkele weken terug een etentje en de serveerster bracht ons naar het gereserveerde tafeltje. Pal er tegenaan stond een grote vogelkooi met daarin een witte papagaai. Hier wil ik niet zitten was de korte en bondige mening van mijn partner. Oh nee? Zei de serveerster vriendelijk, dan heb ik daar nog een tafeltje voor u. Zo gezegd zo gedaan en we waren het er over eens dat het bijzonder onsmakelijk is, een vogel bij je tafel, stel je voor dat hij gaat kakken. We genoten van het heerlijke eten en na een poosje merkte mijn partner op, goh, die vogel zit nog steeds precies hetzelfde, volgens mij is hij opgezet. Nou, merkte ik op, dat vind ik ook vies in een restaurant hoor.

De serveerster komt vragen of alles in orde is en we zijn vol lof. Ik kan het niet laten om wat van de vogel te zeggen en ze begint hartelijk te lachen. Dat is piepschuim met nep veren hoor, niet meer en niet minder en ook wij schieten in de lach. Dus………..wees maar niet ongerust mensen, geen opgezette beesten in mijn B&B, zelfs niet van piepschuim.

Alleke

Over Alleke