Column: carnaval

Column: carnaval

Wat is er toch met die lui aan de hand!? Wat doen ze toch raar allemaal. Dat is het oordeel van het overgrote deel van Nederland als ze die hossende, uitbundig feestende mensen uit het zuidelijk deel van ons land voorbij zien komen op TV.

Tja, denk ik, wat is er met ze aan de hand? Ook ik heb daar geen antwoord op. Voor mij is het onmogelijk om uit te leggen, ook al ben ik een echte Brabander. Je moet het voelen zonder na te denken en dat lukt niet, nooit gelukt trouwens. Eigenlijk mag je er best jaloers op zijn, want wat is er leuker dan helemaal los te gaan in… Tja, waarin. Ik snap het dus echt niet.

Zoals elk jaar laat ik me overhalen en stort me in het feestgedruis, gezellig de kroeg in. We staan vrij dicht bij de bar en mijn ogen volgen met ongeloof al die plastic glaasjes bier op dienbladen (soms in twee lagen) die rakelings over mijn hoofd worden doorgegeven. Zo nu en dan ontsnap ik maar net aan een bierdouche. GEZELLIG.

Waarschijnlijk denk ik te veel, want ik observeer en zie een massa mensen met vrolijke lachende gezichten tegen elkaar gepropt staan. Alle kanten op deinend op de oh zo bekende carnavalsmuziek. Onderwijl wordt het ene na het andere biertje genuttigd waardoor de vrolijkheid steeds meer toeneemt.

Ook dit persoontje staat er tussen en kan niet anders dan meedeinen met de mensen voor achter en naast me. GEZELLIG! Wat de muziek betreft is het voor mij allemaal één pot nat. Muziek is een van mijn hobby’s, maar deze muziek doet me al snel verlangen naar rust.

Op zondag gaan we even naar de optocht kijken en daar kan ik echt van genieten. Wat een creativiteit en mooie woordspelingen gooien de ontwerpers in de strijd. Niets dan lof voor al die harde werkers. Jammer dat hun creaties maar voor één of twee dagen te bewonderen zijn.

Dag 2 staak ik. Gelukkig wordt mijn partner opgehaald. Ik gun hem het plezier heel erg en geniet van de vrolijke verhalen achteraf. En ik, het boek is erg boeiend en is bijna uit, geen seconde heb ik het feestgedruis gemist. Zou het lukken wel als ik volgend jaar een groot masker op zet? Een ding is dan zeker, ik hoef me niet anders voor te doen dan ik me voel.

Nee, dan mijn verjaardagsfeestje. Het was fantastisch met alle mensen waar ik van houd om me heen. Daar ga je van stralen. We hebben heerlijk zitten eten met z’n allen en ook hier was het vrolijkheidsniveau hoog. Maar dan anders.

En gezellig dat het was!

Marian