Column: Catootje

Column: Catootje

Neem nou mijn buurman. Een echte milieufreak: auto de deur uitgedaan, warmtepomp aangeschaft, kilometers fietsen naar de biologische groenteboer en kilometers de andere kant uit voor biologisch brood, afval scheiden volgens de regels, zonnepanelen op het dak, kortom: u heeft vast ook zo’n buurman.

Van de week kwam hij wat schaapachtig aan de deur. Na veel zuchten kwam het hoge woord eruit: of ik drie weken zijn plantjes en post wil doen, want hij gaat naar Bali. Met het vliegtuig.

Neem nou de energiemaatschappijen. Al jaren achtervolgen zij ons om zonnepanelen aan te schaffen. Want we moeten af van fossiele brandstoffen en er is veel stroom nodig voor alle elektrische voertuigen. En voor huizen en fabrieken, want er is een ernstig tekort aan stroom; het netwerk kan niet iedereen meer ongebreideld van stroom voorzien.

Je mag gaan bijbetalen voor je zelf opgewekte stroom

Nu heeft half Nederland zonnepanelen op het dak, blijkt dat terugleveren van stroom het probleem niet oplost en teveel kost, dus nu mag je gaan bijbetalen voor jezelf opgewekte stroom van je eigen zonnepanelen.

Neem nou de regering.  Al jaren is het druk op de weg met vervuilende auto’s. Dus zijn ze begonnen om de aanschaf van elektrische auto’s te subsidiëren. Niet dat ons netwerk daarop berekend is, zie boven. Die auto’s zijn duur, dus alleen mensen met een toch al gevulde portemonnee konden gebruik maken van die subsidieregeling.

Net nu ook de wat goedkopere auto’s elektrisch verkrijgbaar zijn overweegt de regering om de subsidie af te schaffen. Waardoor de auto’s op fossiele brandstoffen nog wat langer door blijven rijden. Nu neemt vervanging door milieuvriendelijke auto’s de drukte op de weg niet weg.

Investeren in goed en goedkoop openbaar vervoer zou daar een oplossing voor kunnen zijn (kijk naar Luxemburg bijvoorbeeld, met gratis openbaar vervoer). Maar staatsbedrijven zijn verkocht, moeten hun eigen broek ophouden en om dat te kunnen doen worden kaartjes duurder en haltes opgeheven.

Hadden ze er maar geen huis moeten kopen

Neem nou Schiphol. Je zult er maar in de buurt wonen. Hadden ze er maar geen huis moeten kopen, maar ja: waar zijn elders nog betaalbare woningen te vinden? Je weet dat je minder vluchten moet gaan maken, de wetgever en de rechter zijn daar duidelijk over.

Maar je investeert vele miljoenen in een vliegveld bij Lelystad, in plaats van in milieuvriendelijker vliegtuigen. Dan kan je alle vluchten die je niet bij Schiphol kwijt kunt, daar laten landen en stijgen.

Soms lijken we precies op Catootje. U weet wel, die van Jan, Jans en de kinderen. Als Karlijn haar vertelt dat ze vegetariër is geworden en waarom, vindt ze in Catootje een bondgenoot. Totdat Catootje aan tafel in een lekker gehaktballetje bijt.

Want ze wil best vegetariër worden, maar niet tijdens het eten…