Column: de dagen van juni….

Column: de dagen van juni….

Juni loopt op zijn eind. De lente is voorbij, de zomer is officieel gestart. Juni kent – net als alle andere maanden – veel bijzondere ‘feest’dagen en weken, zoals Wereld-Fietsdag, Week-van-het-Prokkelen (?!), Opa & Oma-Dag (kende ik helemaal niet), Suikerfeest, Internationale-Dag-van-de-Onschuldige-Kinderen, Dag-van-het-Kapitalisme, Knuffel-je-Kat-Dag, Wereld-Milieudag, Dag-van-de-Maatschappelijk-Werker, Europese-Tourettedag, Wereld-Oceanendag, Wereld-Gin-Dag, Pinksteren, Dag-van-het-Kasteel, Wereld-Bloeddonordag, Vaderdag, International-Sushi-Day, Wereld-Vluchtelingendag, Wereld-ALS-Dag, Internationale-Dag-van-de-Weduwen, Internationale-Ananasdag, Nederlandse-Veteranendag, Dag-van-de-Kampvuurmuzikant en nog veel meer. Kortom, een grote verscheidenheid aan serieuze en soms lachwekkende onderwerpen.

Voor mij is juni vooral de maand van mijn verjaardag. Ik ben een lentekind én een zondagskind. En daarom ben ik dus zó lief (grijns). Ik denk even terug aan mijn periode als badmeester. Mijn lust en leven was het lesgeven aan kleuters. Ik was behept met een enorm geduld voor deze doelgroep. Op de tribune, waar de ouders toekeken, zei een moeder tegen haar buurvrouw: “Wat heeft hij een geduld en wat is ie lief! Maar je zou ermee getrouwd zijn….!” De buurvrouw (toevallig mijn zus) gaf aan dat ik in ‘real life’ ook wel andere kenmerken bezit….

Ik kijk nog eens naar het rijtje met de bijzondere dagen. Wereld-fietsdag is de eerste dag na de nationale Meimaand-Fietsmaand. Ik wist niet van het bestaan van deze fietsfeestdag, maar wij hebben toevallig op die dag wel de fietsen op de auto gezet en zijn richting Schoonhoven gereden. We hebben daarvandaan een prachtige route van Fietsnetwerk gefietst door de Krimpenerwaard en de Alblasserwaard aan de andere kant van de Lek. Prachtige polders; sloten en vaarten; meanderende riviertjes; veel molens; meerdere bewoonde ooievaarsnesten; heel veel gele lis en waterlelies; prachtige boerenhoeven; leuke dorpjes en stadjes, zoals Schoonhoven zelf, maar zeker ook het knusse Ameide. Wereld-fietsdag of niet, dit was echt genieten!

Juni is ook de maand van de jaarlijkse energierekening. Ik had amper de meterstanden doorgegeven of ik kreeg de jaarnota al binnen. Ik had meer verbruikt dan het totaal van de maandelijkse voorschotten. Reden om uit te zoeken waar dat door kwam. Het elektriciteitsverbruik was iets minder dan voorgaande jaren, maar het gasverbruik was behoorlijk gestegen. Dat is vreemd: we verbruiken alleen gas om te koken en te douchen. We zijn 2 maanden in Portugal geweest én we zijn ook vaak in ons Veluws chalet. Opeens ging er een lichtje op: we hebben een gaslek gehad. Na een weekje vakantie roken we een scherpe gaslucht in huis dat bij de badgeiser vandaan kwam. Ik heb de hoofdkraan dichtgedraaid en de installateur gebeld, die een paar maanden eerder de geiser een onderhoudsbeurt had gegeven. Dezelfde dag nog is er iemand geweest die meerdere koppelingen van de gasleidingen bij de geiser dicht heeft kunnen draaien en daarmee het lek heeft verholpen. Ik vroeg hem hoe het kon dat die koppelingen niet vast zaten, maar kreeg geen antwoord. Op de vraag of een koppeling uit zichzelf los kon gaan, bromde hij ‘dat is eigenlijk niet mogelijk..‘. Geen woord van excuus; wel snel een rekening. Voor mij is overduidelijk dat de koppelingen niet goed zijn vastgedraaid. Het is mensenwerk, dus het kan gebeuren, maar het is wel slordig van zo’n installateur. Achteraf heb ik wel vaker het idee gehad dat ik een lichte gaslucht waarnam, maar omdat ons appartement een beetje tochtig is en we veel ventileren, heb ik er te weinig aandacht aan besteed. En dat is weer heel slordig van mij en zal me zeker niet meer overkomen.

Juni 2019: er is na bijna tien jaar onderhandelen een nieuw pensioenakkoord! De leden van de vakbonden hebben er ook mee ingestemd. De AOW-leeftijd gaat minder snel omhoog, mensen met een zwaar beroep krijgen de kans eerder te stoppen én wij – de pensionado’s – krijgen meer zicht op indexatie van ons pensioen. Ik reken me voorlopig nog maar niet rijk. Want hoe zit dat nu met die rekenrente…??? Wel is duidelijk dat mijn vrouw 8 maanden eerder haar pensioengerechtigde leeftijd zal bereiken. Over ruim anderhalf jaar krijgt ze haar eigen AOW en mini-pensioentje en wordt ons pensioengat gedicht. Leef je pensioen! Maar dat doen we nu ook al. Met volle teugen!

Wim.Wil je reageren? Mail gerust naar vermeijmeringen@ziggo.nl