Column: de elektrische fiets

Column: de elektrische fiets

Je kunt het je amper voorstellen maar in het begin van mijn fietscarrière was er amper verkeer op de weg. Alleen de bus kwam zo nu en dan voorbij en een sporadische auto. Vanaf 3/4 jaar mocht ik met mijn vriendinnetje op straat spelen en van die tijd heb ik een spannende herinnering.

Ik zie mijn grote broer naar school fietsen en dat wil ik ook graag. Er zijn twee dingen die ik erg graag wil, dat is naar school gaan en fietsen. Tegen de muur staat een hele grote fiets en met veel moeite trek ik hem naar de weg. Ik probeer op de trappers te gaan staan en na veel gehannes lukt het, maar het is van korte duur. Al snel beland ik in de berm in het zachte gras. Vader ziet het gebeuren en zegt: “knap hoor, maar ik kan beter op zoek gaan naar een fietsje waar je op past”.

Tegenwoordig fietsen veel mensen op een elektrische fiets en wat is dat een geweldige uitvinding, vooral voor de al wat oudere mens want je bewegingsvrijheid wordt veel groter ook al heb je wind tegen. Onze laatste rit was een tocht langs de Linge op de Betuwe.

In Beesd is een grote parkeerplaats en we waren duidelijk niet de enige. Het was een drukte van belang en dat merkte we later ook op het fietspad. Er is in dat dorp een grote parkeerplaats die vlakbij een pannenkoekenhuis is (de Stapelbakker) blijkbaar bakken ze daar stapels pannenkoeken.

We fietsten via een prachtig appelbloemenlaantje door de mooiste dorpjes en genoten van prachtige bloesems en mooie oude huizen. Wat een pracht en praal. We kwamen meerdere prachtige verstilde plekjes tegen met prachtige bomen met daaronder een groene weide en een poel waar moederschaap graasde, terwijl de lammetjes om haar heen dartelden. Ik ging er van zuchten, wat een rust.

Tijdens het fietsen is het wel opletten, want het is erg druk overal. Op de weg maar ook op het fietspad. Dus ik heb een advies: DRAAG EEN HELM. Oké, je verliest wat van je vrijheid en charme (geen wapperende haren in de wind) maar je krijgt er wel veiligheid voor terug en het beschermt een hele zwakke plek; je hoofd. Ik heb al jaren een helm en als je hem regelmatig draagt merk je er niets meer van want het weegt niets.

Bescherming is geen overbodige luxe in deze tijd, want ik zie dat het regelmatig maar net goed gaat. Zo nu en dan komt er iets op het nieuws over dit item en als je door Duitsland fiets zie je niet anders dan mensen met een helm op hun hoofd, erg verstandig.