Column: de Rondavel

Column: de Rondavel

Afgelopen jaar heeft Francine hard gewerkt aan de bouw van een nieuwe accommodatie. Voordat de eerste gasten de Rondavel konden betrekken, moesten er nog heel veel dingen gebeuren.

De Rondavel ( een rond huis van leem, hout of steen uit Zuid- Afrika)

Afgelopen jaar hebben we hard gewerkt aan de bouw van een nieuwe accommodatie en op 10 juni (2015) konden de eerste gasten de Rondavel betrekken. Maar voordat het zover was, heeft het heel wat voeten in de aarde gehad.

Het eerste wat moest gebeuren is de plaatsbepaling. Het mag niet te dicht bij de andere accommodaties liggen i.v.m. de privacy van de andere gasten. Het uitzicht moet mooi zijn. Het moet zowel een zonnige plek zijn, maar gasten moeten ook de mogelijkheid hebben om in de schaduw te zitten. En de hele Rondavel moet op houten palen rusten. (heel veel moeten) Er mag geen beton aan te pas komen i.v.m. de vergunning.

Er waren twee potentiële mogelijkheden en uiteindelijk hebben we alle voor- en nadelen tegen elkaar afgewogen en is de Rondavel op het mooiste plekje in de tuin neergezet met uitzicht op de boomgaarden, de wei waar de dieren staan, en de heuvels. Het ontwerp is van Loek en Lars zelf en de Yurt is de eerste inspiratie geweest. Het moest dus een ronde (lees achthoekig) houten accommodatie worden, maar groter en de badkamer en de slaapkamer moesten eraan vast zitten. (Bij de Yurt zijn het keuken- en badgedeelte los van de Yurt gebouwd.)

Het resultaat: een prachtig houten appartement, waar de eigenaar van de houthandel jaloers op is.

Afgelopen jaar hebben een aantal gasten de Rondavel gehuurd en de feedback is lovend, zoals: ‘het is de ideale plek om een boek te schrijven! Het is dat ik geen schrijver ben, maar als dat zo was, dan trok ik me hier onmiddellijk terug en schreef een dijk van een roman!’

Nou is het zo dat ik ook niet in staat ben om ‘dijken van romans’ te schrijven, maar af en toe een column op zo’n plekje is toch ook al geweldig! De internetverbinding is goed, je wordt niet afgeleid door verkeer. De enige geluiden komen van schapen, geitjes, muilezel en ezel en de roep van een buizerd. En er is genoeg ruimte in de kamer om Tai Chi te doen. Buiten trouwens ook. Als ik mijn zoldertje (lees vide) nou zat ben, verhuis ik naar de Rondavel. Tot die tijd is de Rondavel te huur voor schrijvers en andere geïnteresseerden.

Aaf kom je terug?

Over Francine