Column: de wereld van ‘verduurzamen’

Column: de wereld van ‘verduurzamen’

Inmiddels leef ik mijn pensioen al ruim 30 maanden en word ik over 2 weken 69 jaar. En we leven al bijna 24 maanden in een pandemie met zich herhalende lockdowns. Ik vind het afwisselend saai, hectisch, uitdagend, eenzaam en soms ook angstig. Soms weet ik ook even niet wat ik er van denken moet.

Het is wat het is, ik hoef in ieder geval niet bezig te zijn met thuiswerken of toch naar kantoor, afspraken enzo, want met pensioen….. Ik vond met pensioen gaan eigenlijk vreselijk en vertelde er begin 2020 over op Leefjepensioen.nl. Mijn golden retriever Lola heeft daar gelukkig wel een positieve draai aan gegeven.

Een pup opvoeden kost veel tijd en energie. Ik woonde toen nog in Utrecht, 11 hoog met een fantastisch uitzicht, een prachtig, comfortabel appartement, maar niet echt handig met een jonge golden retriever. Als ze weer eens in een moddersloot was beland (en dat was én is dagelijks) stond ik in de parkeergarage onhandig met handdoeken te klungelen die in mijn auto lagen in een poging het ergste vuil te verwijderen.

Ik moest een tuin! Vanwege Lola! Maar covid 19 deed ook zijn intrede, en het leven werd op veel fronten ingewikkelder. Mijn zoektocht naar een huis-met-tuin heeft geresulteerd in een oud huisje in een klein dorp, een huis uit 1925. Daar woon ik nu een jaar, en de tuin is inderdaad een uitkomst voor Lola met haar moddervoorkeur. Het heeft mij wel weer heel andere inzichten opgeleverd.

Op mijn leeftijd is het gebruikelijker om te verhuizen naar een zogenoemde levensloopbestendige woning, en niet omgekeerd zoals ik. Mijn comfortabele appartement was volledig geïsoleerd, had geen gas, vloerverwarming door het hele huis etc. etc. Mijn jaren 20 woning uit de vorige eeuw is niet geïsoleerd, heeft een steile trap, heeft uiteraard gas en overal kleine op- en afstapjes. Maar ook prachtige houten deuren, balkenplafonds en andere schitterende details.

En dan kom ik in de wereld van het “verduurzamen” terecht….niet te doen. Ik probeer een “integraal” advies te krijgen: wat kan ik het beste isoleren, wat is de meest logische volgorde, wat levert het meeste op? Maar dat is niet zomaar mogelijk: adviezen zijn toch vooral op een deelaspect en gericht op het verkopen van de activiteit, niet op wat het beste is voor mij en mijn huis.

Ik vul allerlei “scans” in op internet, maar uit dezelfde gegevens volgen verschillende uitkomsten. Voorbeeld: volgens één scan is mijn huis uitermate geschikt om een hybride waterpomp te plaatsen, volgens een andere scan is op basis van dezelfde gegevens het advies dat ik dit absoluut niet moet doen, heeft geen enkele zin. Schiet mij maar lek.

Ondertussen heb ik in de winter koude voeten, en voel ik bij harde wind ook de koude vlagen als ik binnen ben. Inmiddels heb ik besloten om de spouwmuren te laten isoleren, maar het schijnt zo druk te zijn dat dit nog wel even kan duren. Ik verheug me nu al op de volgende winter. En probeer het gasverbruik een beetje onder controle te houden.

Ondertussen heb ik morgen eindelijk een afspraak met een adviseur die mijn isolatiebehoefte komt bekijken en beoordelen en mij daarover gaat adviseren. Zegt hij. Ik ben heel erg benieuwd en vind het eigenlijk ook wel spannend.