Column: doe maar gewoon, dat is goed genoeg

Column: doe maar gewoon, dat is goed genoeg

TV-programma's over B&B zijn helemaal van deze tijd. Maar zelf meedoen hoeft voor haar niet meer. Ze vindt het belangrijker om gewoon goed te zijn voor haar gasten, zonder de laatste nieuwe trends. Doe maar gewoon...

Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg

Regelmatig wordt me gevraagd wanneer ik eens mee doe aan het tv-programma ‘Bed and Breakfast’ Mijn antwoord is steeds: “nee hoor, ik doe niet mee”.

Enkele jaren terug werd ik gebeld door een medewerkster van dat programma, ze had mijn website bekeken en wilde met me praten, zo gezegd zo gedaan. Op de juiste tijd zaten ik en mijn hulpje leuk uitgedost in een afwachtende houding te wachten op de dame. Mijn partner had luid en duidelijk aangegeven niet met zijn kop op TV te willen dus als alternatief vroeg ik mijn hulpje, zij wilde wel graag mee doen en nam haar inzet heel serieus. Nog mooier dan ze al is en in haar mooiste kleren schoof de lieve schat bij me aan tafel en ontvingen we, allebei toch wat zenuwachtig en nieuwsgierig de mevrouw in de B&B die we extra goed onderhanden hadden genomen.

Het gesprek verliep goed en de dame zag een workshop in mijn atelier als uitje erg zitten. Uiteindelijk liep het mis op mijn uitspraak over de weigering van mijn partner want eigenlijk moest zijn medewerking het plaatje compleet maken. Het is eigenlijk de bedoeling dat je samen in bed wat kritiek levert of je tevredenheid uit en dat is met een meisje wat raar. We spraken af dat, mocht hij van gedachten veranderen ik contact met haar op zou nemen maar dat is er nooit van gekomen.

Achteraf denk ik dat het maar goed is ook want ik ben geen competitiemens en dat speelt wel een grote rol in het programma. Ik ben erg blij met de mooie recensies van mijn gasten wat er voor zorgt dat mijn beoordelingspunt blijft steken op een 8.3 en dat vind ik mooi genoeg. Het is belangrijk dat ik kritisch blijf en soms probeer te kijken door de ogen van een gast en dat is al kritisch genoeg. Over de onwil van mijn partner bleek veel begrip want niet iedereen zit te wachten op een enorme inkijk in je reilen en zeilen.

Mijn B&B was de eerste in de wijde omgeving en het kostte enorm veel moeite om de boel door de keuring te krijgen, het leek of ik het wiel opnieuw uit moest vinden. Er zijn al wat jaren gepasseerd en we worden overspoelt met slaapmogelijkheden, ook zijn de eisen veel hoger geworden Toch laat ik het erbij en mijn gasten vinden het prima zo. Met zo nu en dan een workshop wat voor hilariteit en verrassingen zorgt, blijft het een uitdaging, wat wil je nog meer.

Toen ik net geopend was nam de redactie van omroep Brabant contact met me op, ze vroegen zich af of ik mee zou willen werken in hun programma Dagtripper, een wekelijks terugkerend reisprogramma. Een jongedame nam haar kijkers mee op haar zoektocht naar leuke plekjes in Brabant en bleef her en der (zogenaamd) slapen, ook in B&B Allekes-Inn en wel op de Herman Brood kamer. Wat toen uniek was is achterhaald; themakamers doken op als paddenstoelen uit de grond.

Er werd een hele leuk film gemaakt en het enthousiasme was groot, maar ik denk dat het in deze tijd heel anders bekeken zou worden want tja, niet elke kamer heeft een eigen douche en ja, de kamers zijn geen balzalen maar voldoen aan de functie; men kan er lekker slapen. De beoordeling over mijn ontbijtjes is goed te noemen en daarvoor hoef ik geen kilometers af te leggen om alles dagvers op tafel te zetten zoals in het programma. Lekkere warme afbakbroodjes en croissants, goede jam eitje enz. hetgaat er allemaal in als koek. Informatie over de omgeving ligt er volop en willen mensen wat weten ik ben beschikbaar.

DOE MAAR GEWOON DAT IS GOED GENOEG.

Alleke