Column: Een bezoekje waard in Portugal: het klooster van Alcobaça

Column: Een bezoekje waard in Portugal: het klooster van Alcobaça

Francine geeft in haar column een leuke tip voor een cultureel uitstapje in Portugal naar een bijzonder klooster met een bijzonder liefdesverhaal.

Mosteiro Alcobaça

Alcobaça, dat zo’n 100 km ten noorden van Lissabon ligt, is bekend om zijn klooster. In dit klooster ligt het ‘liefdesstel’ van Portugal begraven. Ze worden ook wel eens de Romeo en Julia van Portugal genoemd. En alle Portugezen kennen het verhaal. Dit klooster is absoluut de moeite waard om te bezoeken. En zelfs om meer dan een keer te bezoeken. Dat vond ‘Vlaanderen – Vakantieland’ ook en eigenlijk kunnen zij het verhaal van de grote romance beter vertellen dan ik dat kan en dan vergezeld met prachtige beelden.

Het klooster, de Abdij Santa Maria de Alcobaça, stamt uit 1153. In die tijd werd een klooster altijd gebouwd in de buurt van water. De naam Alcobaça is afkomstig van de namen van de twee rivieren die hier nog steeds lopen nl: de Alcoa en de Baça. Het water van deze rivieren werd gebruikt om het klooster van water te voorzien. Om dit mogelijk te maken werd het water door het gebouw geleid, wat nog goed te zien is in de enorme keuken, die nog helemaal intact is. In de regio van Alcobaça, die erg moerassig was, moest de grond eerst 12 meter opgehoogd worden, voordat aan de bouw begonnen kon worden. Gedurende de eeuwen werd de grond ontgonnen, werden er schapen gehouden, ijzer ontgonnen (en waarschijnlijk zilver, vandaar de naam Zilverkust) werd de landbouw op poten gezet en de eerste industrieën van het land opgezet. Daarnaast werd er les gegeven. Door de eeuwen heen is het klooster steeds groter geworden. Na de aardbeving van 1755 en de tsunami in 1772 is er veel schade ontstaan en het klooster is dan ook menigmaal gerestaureerd.

In de film van Vlaanderen ‐ Vakantieland zie je behalve de graven van Don Pedro en Ines de Castro in de abdij, ook Luis Peças, een (inmiddels) beroemde countertenor. Toen wij het klooster voor de eerste keer bezochten, ontmoetten we daar Luis Peças die daar geregeld in een van de ruimtes van het klooster zingt. Als je piano speelt, nodigt hij je uit te spelen en zingt hij bij jouw spel. Heel uitnodigend en heel aardig. Helaas speel ik geen piano, maar zingen deed hij toch. Adembenemend! Luister maar.

Zie Lissabon Fly & Drive deel 2. De hele film gaat over deze streek, maar vanaf 11 wordt het echt interessant.

Naschrift:

Ik heb gehoord dat Luis Peças niet meer in het klooster mag zingen, sinds hij getrouwd is met zijn partner, een man. Na jaren gezongen te hebben in het klooster en allerlei concerten georganiseerd te hebben, is hij naar de overkant verbannen. Hoe kleinzielig kunnen mensen toch zijn.

Over Francine