Column: een moetje

Column: een moetje

Oh jee, een MOETJE! De al wat oudere mens weet nog wel dat het vroeger het gesprek van de dag was als een stel plotseling trouwde. ´Dat zal wel ‘een moetje’ zijn´ werd er in de buurt gefluisterd, maar die tijd is gelukkig voorbij. De betekenis van ‘moeten’ is nu heel anders.

We kijken uit naar ons pensioen, want heerlijk! Eindelijk kunnen we doen wat we willen en hebben we alle tijd. Jaren lang waren we in touw voor anderen en natuurlijk ook om de kost te verdienen. Dan komt de grote dag waar je zo naar hebt uitgekeken en warempel wat voelt dat vreemd.

Het voelt eigenlijk een beetje verloren, want plotseling MOET JE niet zoveel meer en heb je grote moeite om je draai te vinden. Je zit nog helemaal in je werkmodus en dan kun je van het niets doen best in de war raken want wat MOET JE nou! Niks doen is namelijk niet leuk.

Geluksvogels die een grote camper kopen

Er zijn geluksvogels die bijvoorbeeld een grote camper kopen. Hier op de camping zie je er steeds meer, want in het seizoen is het een komen en gaan van gasten in campers. Het aantal tenten en caravans is duidelijk in de minderheid aan het raken. Ook hieraan zit een MOET JE. Want nu heb je een camper en dan MOET JE er ook mee weg, en dan het liefst heel Europa doorkruisend.

Heel gezellig trouwens al die gasten. Al hebben sommigen niet echt begrip voor de vereniging, want het terras is niet altijd bemand enz. enz. Maar wij bewoners zien het aan en hebben ondertussen onze taak. Iedereen draagt een steentje bij om de vereniging te laten blijven zoals het is; een levendige gemeenschap waar met elkaar wordt gewerkt maar ook gelachen.

Er zijn allerlei leuke activiteiten waar mensen hun schouders onder zetten, want het gaat allemaal niet vanzelf. De kantine en keuken moet bemand worden, er is een bestuur, een redactie en groenvoorziening,  ITC zwembad en sauna, BOT, SFS, ledenadministratie, receptie, lief en leed, marketing, vertrouwenspersonen en intermediairs dus een bak vol met vrijwilligers en dat alles onderverdeeld in commissies.

Het gevoel van je nuttig voelen is erg fijn

En weet je wat, een groot deel van de bewoners is al wat ouder en is lekker bezig met van alles. Waar het maar nodig is duiken er mensen op en dragen een steentje bij. Eigenlijk MOET JE, maar dan wel met een groot samenhorigheidsgevoel en dat is heel speciaal. Het gevoel van je nuttig voelen is erg fijn.

Eigenlijk is deze gemeenschap uniek en dat hoor je ook van gasten die hun zegje doen in onze krant. Over het algemeen zijn ze erg tevreden en als er een opmerking is dan zijn we daar blij mee, want daar kunnen we van leren.

Vaak zijn er mensen die – als ze een paar keer zijn geweest – graag een vast plekje willen en dat kan maar niet zomaar. Je komt op de lijst en zult geduldig moeten wachten, ook MOET JE feeling hebben voor de vereniging.

Om het in stand te houden wordt er sinds vorig jaar gewerkt met een leeftijdscategorie, want jeugd heeft de toekomst. Er wordt wel verwacht dat je een  {bescheiden) bijdrage levert.

Enthousiast? Wie weet tot ziens.

Marian