Column: een nieuw jaar

Column: een nieuw jaar

Iedereen heeft wensen gekregen voor een gelukkig, prachtig en gezond nieuw jaar, het vuurwerk is afgestoken, de oliebollen zijn op, de lege champagneflessen zijn in de glasbak verdwenen en de goede voornemens zijn inmiddels voor een groot deel alweer in de prullenbak beland…..welkom in het nieuwe jaar!

Inmiddels weten we ook dat er niets is veranderd, alles is nog gewoon zoals in het vorige jaar. Er woedt nog steeds een gruwelijke oorlog in Oekraïne, de stikstofproblemen zijn nog niet dichterbij een oplossing, de klimaatveranderingen als gevolg van de wereldwijde milieu-verontreinigingen zijn nog steeds aan de orde van de dag, de opvang van asielzoekers is nog steeds ver onder de maat, de prijzen rijzen nog steeds de pan uit en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan.

Ik heb geen idee of 2023 de oplossing van een aantal problemen dichterbij gaat brengen. Ik weet echt niet of het huidige kabinet adequaat en doelgericht gaat handelen, knopen gaat doorhakken en gaat zorgen dat een aantal zaken op zijn minst verbeterd gaan worden. Ik heb er wel een beetje een hard hoofd in.

Ik lees verontrustende berichten over de stikstofproblemen: boeren worden uitgekocht om in plaats daarvan wegen te kunnen uitbreiden, vliegveld Lelystad mogelijk te maken, een grote kazerne neer te zetten etc. in plaats van natuurgebieden te beschermen.

Natuurlijk moeten de grote vervuilers in de grootschalige veehouderijen aangepakt worden, maar ook de luchtvaart, de vervuilende auto’s en vrachtverkeer, industrie en alles dat een onevenredig aandeel levert aan de vervuiling van de omgeving. Helaas zie ik dat niet gebeuren.

Laten we dan maar een kleiner, overzichtelijker probleem oplossen. Er is veel te doen over “gender”. Er zijn mensen die zich geen man en geen vrouw voelen en dus ook niet als zodanig gedefinieerd willen worden. Ik doe wel eens mee aan onderzoeken, en tegenwoordig wordt niet meer gevraagd of ik een vrouw of een man ben, maar of ik me “het meest indentificeer” met man, vrouw, of geen van beiden.

Ik vind dat al een stap vooruit, maar ik vraag me af welk doel dit dient, waarom het zo belangrijk is om het geslacht van iemand te weten. Ik bedoel, wat wordt duidelijk als bekend is dat ik een vrouw ben? Wat zegt dat over mij? Ik kan me voorstellen dat, als je ziek bent en naar dokter en/of ziekenhuis moet, het van belang kan zijn om te weten dat je een man of een vrouw bent, maar verder lijkt het me meestal volstrekt irrelevant.

Dus dat kan heel eenvoudig opgelost worden: in een paspoort e.d. hoeft niet meer te worden vermeld of je m, v of x bent, want het is voor helemaal niets van belang. Schrappen dus. Voor iedereen. Niemand hoeft dan nog moeite te doen om van m/v een x te laten maken, het staat gewoon niet meer vermeld.

Kleine moeite, groot genoegen. Dan is er in ieder geval íets opgelost.

Hoeven de overbodige, vaak idiote discussies over dit onderwerp in de Kamer niet meer gevoerd te worden. Kunnen ze zich bezighouden met het oplossen van de stikstofproblemen, om maar iets te noemen