Column: geluksgevoel

Column: geluksgevoel

In deze voor iedereen rare tijd is het des te moeilijker om momenten van geluk te vinden. Over elke actie word je gedwongen na te denken en moet je afwegen of het verstandig is om doen. Ga ik wel of niet op vakantie of naar het terras? Ga ik nu mijn boodschappen doen of kan het beter op een later of vroeger tijdstip? Kijk ik wel of niet naar het nieuws want steeds word je met je  neus op de feiten gedrukt. En daar word je meestal niet blij van. Is het niet hier, dan is het wel ergens anders in de wereld. Wat een narigheid en wat staat ons nog te wachten, niemand die het weet.

Soms vraag ik me af of we niet té bang gemaakt worden, zitten we niet in een wel erg negatieve spiraal met z’n allen. Is het onderhand niet tijd om weer wat meer te kunnen vertrouwen want dit houden we niet lang meer vol vrees ik.

Als je terug kijkt in de geschiedenis heeft de mensheid vele stormen doorstaan. We hebben plagen overleefd evenals epidemieën overstromingen en noem maar op. Dus ook wat er nu aan de hand is wordt overwonnen. Zaak is goed voor jezelf te zorgen en voor onze medemens.

Probeer geluksmomenten te vinden zoals het samenzijn met je geliefden, want juist in deze tijd heb je elkaar hard nodig. Ga op zoek naar een leuke hobby of creëer wat moois waar je trots op bent dat maakt je gelukkig, maar vooral; zoek de natuur op. 

Velen onder ons beseffen in deze hectische tijd niet hoe belangrijk het is – en wat een weldaad en rust het geeft – om in de bossen of op de heide rond te zwerven en te voelen ervaren en observeren. Kijk om je heen en zie de insecten die druk op zoek zijn naar lekkers, zie de fascinerende vormen en kleurenpracht van de bloemen en planten die ons aangereikt wordt en ervaar de kracht en schoonheid van de bomen die je beschermen tegen zon, wind en regen en hoor het zachte geritsel van het bladerdak. Als je geluk hebt zie je een ree of een das en krijg je vertrouwen, vertrouwen dat het goed komt.

Zo dicht bij de natuur besef je heel sterk hoe belangrijk het is om de natuur de ruimte te geven zodat het kan zijn wat het is; puur en prachtig. Wat ben ik blij met het feit dat in de omgeving waar ik ben de natuur steeds meer ruimte krijgt. Diverse boeren stoppen met hun bedrijf en geven alle ruimte terug. Dit is een goed voorbeeld  voor heel de wereld, maar ook erg hard nodig. Want doorgaan zoals nu is geen optie. Voor ons zal het misschien meevallen maar we moeten aan onze kinderen en onze klein(achter)kinderen denken.

Ook zij moeten het belang van de natuur beseffen en weten hoe een kip een ei legt en dat de melk van de koe komt. Over enkele weken heb ik een wandeling georganiseerd en ga ik vertellen over wat er hier gebeurd, dat geeft hoop vertrouwen en een geluksgevoel.