Column: generaties

Column: generaties

Op het moment dat jullie deze column lezen ben ik in Portugal. De reden dat ik daar ben is een hele bijzondere (tenminste, dat vind ik). Ik heb een achterkleinzoon gekregen!

Hij is geboren in Portugal. Hij is de eerste kleinzoon van mijn dochter, de eerste zoon van mijn oudste kleinzoon. Ik vind het zó bijzonder, ongelooflijk mooi.

Mijn oudste kind is oma geworden. Mijn mooie meisje, mijn eerste kind, heeft een kleinzoon. Ze is een jonge oma, ik ben een redelijk jonge overgrootmoeder. Dat is niet zo verwonderlijk misschien, ik werd voor het eerst zwanger toen ik 17 was. Op mijn 42-ste werd ik oma, dat was natuurlijk ook wel jong. Heeft zo zijn voordelen.

Ik mag zomaar meemaken dat er een nieuwe generatie is geboren

Deze overgrootmoeder stapt nog fris en vrolijk in het vliegtuig om naar Portugal te vliegen om mijn achterkleinzoon te ontmoeten. Ik mag zomaar meemaken dat er een nieuwe generatie geboren is; de vierde!

Mijn ouders zijn al lang overleden dus ben ik de eerste overgebleven generatie. Ik vind het prachtig en wonderlijk. Het maakt me heel dankbaar.

Ik kan er geen genoeg van krijgen

Mijn dochter is al in Portugal, ze was er toen haar kleinzoon geboren werd. Ze stuurt me foto’s, mijn kleinzoon plaatst video’s van zijn zoon in de familieapp. Hij is prachtig, schattig, mooi, lief, nou ja, gewoon alles wat je maar aan geweldigs kan bedenken. Ik bekijk alles met heel veel plezier, kan er geen genoeg van krijgen.

Als jullie dit lezen heb ik hem al “in het echt” gezien, en vastgehouden. Ik heb hem dan ook al geroken, zijn geluidjes gehoord, ik kan niet wachten. Op het moment van schrijven ben ik nog thuis namelijk, ik ga zo mijn koffertje inpakken, mijn reisbenodigdheden klaarleggen en ben ik klaar voor vertrek.

Het is natuurlijk de meest zoetsappige column die jullie ooit gelezen hebben, sorry. Maar ik moest het even delen. Ik ben er vol van. Dus voor mij even geen ruimte voor nadelen van ouder worden/zijn, voor loopeenden, zelfs niet voor mijn hond Lola.

En ook niet voor de verontrustende berichten over de onze politieke situatie, de vorming van een nieuwe regering.

Voor nu ben ik alleen maar blij met de geboorte van mijn achterkleinzoon, met de nieuwe generatie die met hem ontstaan is binnen mijn familie.