Column: gouden tip

Column: gouden tip

Als je gezonder wilt leven of alleen maar een paar kilootjes kwijt wilt, dan is de supermarkt een grote vijand. Ze doen er alles aan om je te verleiden tot aankopen die je niet van plan was en die jouw goede voornemens doorkruisen. Maar na vandaag niet meer.

Vergeet alle tips als boodschappen doen met een volle maag of een lijstje meenemen en je daar strikt aan houden, dit is de gouden tip om de supermarkt te verslaan: doe de supermarkt achterstevoren en ondersteboven!

Waarom begint vrijwel elke supermarkt met groenten en fruit en eindigt het met chocola, chips en wijn? Pure psychologie: als jij begint met vitamientjes denk je al snel dat je ook nog wel iets lekkers mag. Je bent toch goed bezig?

Loop dus zodra je binnenkomt door naar het einde en loop je rondje achterstevoren. In het begin ben je nog sterk, kun je verleidingen nog wel aan, dus stop je minder calorieën in je wagentje. En tegen de tijd dat je echt trek begint te krijgen kom je aan bij de afdeling groente en fruit.

Het lastigste onderdeel van de supermarkt vind ik de bakkerij. Niet voor niets wordt er tegenwoordig in veel supermarkten verse broodjes afgebakken. Van die geur van versgebakken brood begint een normaal mens gelijk te watertanden. Maar trap er niet in!

Er is zelfs een kans dat op de momenten dat er niet gebakken wordt een geurmachine het even overneemt. Want ja, zelfs dat soort trucjes haalt de supermarkt met je uit. Zo’n winkel zit vol met psychologie. Bakken met producten die ‘NU’ lekkers aanprijzen: het kan best zijn dat die producten normaal ook zo duur zijn.

Nog zoiets: de lekkerste (en duurste) producten staan altijd op ooghoogte. Kijk dus eens wat vaker in de onderste vakken. Niet alleen ben je voordeliger uit, je krijgt ook nog eens gratis en voor niks extra lichaamsbeweging, omdat je meer moet bukken en strekken.

Het derde voordeel is, zeker in het begin, dat je de vertrouwde vaste volgorde niet meer in je hoofd hebt zitten, dus dat je gegarandeerd regelmatig iets vergeet en weer terug moet lopen. Hoppa, weer wat metertjes erbij! Je zult het zien: wie de supermarkt gebruikt als sportschool komt er gezonder weer naar buiten…