Column: Kerstgedachten

Column: Kerstgedachten

De periode rond kerst is voor veel mensen een tijd om terug te kijken naar wat was.. Alleke deelt haar kerstgedachten.

Fijne feestdagen

Wat maakt kerst speciaal…of niet?! Dat zal voor iedere persoon anders zijn denk ik zo, er zijn genoeg mensen die de feestdagen niet leuk vinden. Het samenzijn met geliefden is speciaal, of juist het gemis waardoor de kerst het alleen zijn benadrukt. In deze donkere dagen klinken er overal kreten over vrede op aarde of juist, waarom alleen met kerst!!! Feit is dat je als vanzelf even terug denkt aan wat was…Dat hoort echt bij deze tijd.

Tijdens de kerstdagen is het in mijn B&B meestal rustig; op het grote gezin na. Meestal komen ze een week voor kerst om hier in de buurt aan te schuiven voor een kerstdiner, hier lekker te slapen en in de ochtend te genieten van het door mij bereide kerstontbijt met een heerlijke kerststol van de warme bakker. Ook de gastheer en gastvrouw van het diner schuiven in de ochtend aan. Dit jaar waren ze een week eerder en ben ik druk bezig met het opruimen van…..want wie weet komen er nog wel onverwachte gasten. Daarop moet je altijd voorbereid zijn.

De gasten arriveerden en voelde zich meteen weer kind aan huis al was er dit jaar een wat verdrietige sfeer. In mei was de gastheer overleden en het was duidelijk dat het nooit meer hetzelfde zou zijn. Ieder verviel in mijmering en er was een grote stilte want ja, het valt niet mee om je vader te moeten missen ook al had hij een respectabele leeftijd. Vroeg in de avond vertrokken ze om aan te schuiven aan het kerstdiner en diep in de nacht hoorden ik ze weer arriveren.

Lekker laat in de ochtend kwam er weer wat leven in de B&B al was het nog steeds erg stil. Enkelen waren al beneden en zaten stilletjes wat te lezen. Ik kondigde aan dat het ontbijt klaar stond en vroeg of het ondanks het gemis toch een fijn samenzijn was geweest; daarop kreeg ik een positieve reactie. Heel fijn en ook erg fijn was het om te merken dat tijdens het ontbijt de oude gezellige sfeer weer terug keerde. Bij het afscheid werd ik weer hartelijk bedankt voor de goede zorgen, wensten we elkaar fijne feestdagen toe en riepen ze me al zwaaiend vrolijk toe; tot volgend jaar maar weer Marian.

Kijk, dat zijn de mooie dingen van het runnen van een B&B. Ik heb een beetje bij kunnen dragen aan een goede sfeer in een veranderde wat moeilijke situatie en dat voelt goed.

Dit jaar zal onze kerst rustig zijn want we doen het een keer anders, ook dat is goed. Het is belangrijk elke dag bewust te leven want je ziet hoe snel het allemaal gaat, het kan zijn dat plotseling een van je geliefden er niet meer is. Het is niet leuk om aan te denken maar helaas staat ons allemaal hetzelfde lot te wachten. Laten we lief zijn voor elkaar.

Nog steeds is mijn wens dat ik kon toveren, dan toverde ik de wereld tot een vreedzaam oord want dat lijkt maar niet te lukken. Het enige wat wel kan is het volgende:

May we all have a vision now and then

Of a world where every neighbour is a friend

May we all have our hopes, our will to try

If we don’t we might as well lay down and die

Over Alleke