Column: ‘Koestering’

Column: ‘Koestering’

In haar Bed & Breakfast ontvangt Alleke regelmatig families uit alle windstreken. De onderlinge warmte die ze tegenkomt is bijzonder en ze heeft een goede raad voor iedereen.

Koestering

Zo nu en dan heb ik families in mijn B&B en wel om uiteenlopende redenen. Dat kan zijn vanwege een feestelijke gelegenheid in de buurt- b.v. een bruiloft of jubileum, maar ook zijn er jaarlijks samenkomsten bij familieleden in het dorp. Door gebrek aan slaapplaatsen maken ze dan gebruik van mijn gelegenheid. Er wordt b.v. een kerstdiner bereid bij de mensen thuis en bij mij bestellen ze het kerstontbijt, zelfs de familieleden uit de buurt schuiven in de ochtend aan.

Uit alle windstreken

Aan het hoofd van het gezin zitten de ouders en eigenlijk altijd ervaar ik de onderlinge warmte en liefde. De zorg voor elkaar is hartverwarmend maar ook het weerzien na soms een lange tijd want kinderen vliegen uit. Het beeld van het getinte echtpaar uit India komt weer op mijn netvlies. Hun dochter trouwde een Friese boer en ook zijn ouders waren er, in mijn B&B ontstond de eerste ontmoeting. Het paar uit India kroop bijna in de kachel want het was hun eerste bezoek aan ons koude kikkerlandje. Hun kinderen haalden boven dekens en de oudjes werden liefdevol ingepakt.

Naar hartelust zorgen

De moeder van ook weer een vrolijk gezin heeft alles goed voorbereid want tassen vol worden de B&B in gedragen en de koelkasten puilen uit. Hele pannen soep verdwijnen op de planken. Een stapel spellen staan al klaar op tafel en het wachten is nog op de verloren dochter want wat is ze weer laat. Eindelijk staat ze voor de deur en het weerzien is emotioneel, het blijkt een avontuurlijke dochter te zijn die de wereld aan het verkennen is. Eindelijk kan de moeder weer naar hartenlust zorgen voor haar stelletje en de vader kijkt tevreden toe.

Patat en frikandellen

Maar dan de vader van opnieuw een gezin. Ze willen graag een diner van Tineke. Tineke woont vlakbij en brengt het eten aan huis. Tineren bij Tineke is wel erg bijzonder en wat alternatief en dat heb ik gezegd. Er komen hele bijzondere en smakelijke schalen op tafel en de vader, die aan het hoofd van de tafel zit kijkt kritisch toe. Hij weigert er ook maar een hap van te nemen en Tineke haalt ongelukkig haar schouders op. Wat had u dan wel gelust vraagt ze vriendelijk. Nou!! Ik heb het liefst patat kroketten en frikadellen. Nou, zegt ze, dat is mij niet verteld. Mij ook niet denk ik. Iedereen eet smakelijk van de gerechten en voor de vader haal ik een paar boterhammen. 

Liefde en warmte in de B&B

Het is erg fijn om die hechte families in mijn B&B te kunnen ontvangen en ik besef maar al te goed dat het niet iedereen gegeven is. Hoe vaak hoor je niet van familieruzies en onuitgesproken irritaties die amper de moeite waard zijn maar onuitgesproken blijven. Waarom vraag ik me af. Tegenwoordig heb je zelfs tv programma’s die zich er voor inzetten contacten te herstellen met families onderling maar moet het zo ver komen?? Heel vaak zie ik het grote verdriet van vooral de ouders, omdat kinderen elkaar om de een of andere reden niet meer willen zien. Wat in godsnaam is er zo vreselijk dat het niet opgelost en uitgepraat kan worden? Gewoon, met wat goede wil en de juiste woorden en daden?

Weet je wat, reserveer maar in een B&B, wij zorgen voor de gezellige sfeer, de rust en de ruimte en dat draagt er vast aan bij dat het weer goed komt.

Over Alleke

Ik ben Marian, 61 jaar en woonachtig in een klein dorpje in Brabant nabij Den Bosch. Al ruim 8 jaar run ik met veel plezier mijn Bed&Breakfastgenaamd Allekes-Inn en nare ervaringen komen maar zelden voor. Inmiddels heb ik mijn eerste boekje met 24 columns over mijn positieve en leuke belevenissen gemaakt, want met een B&B haal je de wereld in je huis. Mijn gasten zorgen voor veel inspiratie dus stof tot schrijven blijft er genoeg. Ik eindig mijn columns met Alleke, de reden is omdat het een koosnaampje is van een persoon waar ik veel van hield. Die naam koester ik en het geeft me een warm gevoel, dat is altijd positief.

Naast schrijven reis ik graag samen met mijn partner en schrijf ik ook daar over. In mijn atelier staat de ezel klaar en zijn er bij tijd en wijle workshops. Ook maak ik graag beelden van klei. Al met al begrijpen jullie wel dat het mij aan creativiteit niet ontbreekt. Ik hoop dat jullie plezier beleven aan mijn ervaringen die ik graag met jullie deel.