Column: muizenissen

Column: muizenissen

Soms heb ik last van muizenissen. In mijn hoofd, wel te verstaan. Muizenissen……ook zo’n ouderwets woord dat ik bijna nooit meer hoor. Volgens de Van Dale zijn muizenissen “gepeins, getob over allerlei kleinigheden”. Zoals dat vaak gaat met getob worden die kleinigheden steeds groter.

Mijn “verduurzamingsproject” is een bron voor mijn muizenissen. Ik had bedacht dat de volgende stap, na het isoleren van de spouwmuren, het vervangen van het dubbele glas door HR++ glas moest worden. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Eerst kwam een medewerker langs om informatie te verzamelen ten behoeve van het maken van een offerte. Nadat ik de offerte had geaccepteerd duurde het nog een paar maanden voordat een technisch glasexpert langs kwam om alle puntjes op de i te zetten. Alle bedrijven die iets doen op het gebied van verduurzaming hebben het verschrikkelijk druk.

Per slot van rekening moeten we van het Russische gas af, dus moeten we zorgen voor een huis dat zonder gas te verwarmen is, en dus tot in de puntjes geïsoleerd. Zucht, je zal maar in zo’n oud huis wonen. Ik ben bang dat ik nog jaren afhankelijk zal zijn van gas, van Poetin of uit Groningen…..en dus zal blijven bijdragen aan agressieve handelingen of aan het beschadigen van huizen door aardbevingen. Als je daar geen muizenissen van krijgt!

Maar afijn, de technisch expert kwam en zag dat het niet goed was! Mijn kozijnen zijn eigenlijk al niet geschikt voor het gewone dubbele glas dat er nu in zit, dus het plaatsen van HR++ glas is wel “een dingetje” en op sommige plekken gewoon niet mogelijk zonder het vervangen van het hele kozijn. Slik.

Op de plekken waar het wél kan blijkt houtrot in het kozijn te zitten, dus moet dat eerst gerepareerd worden of, liever nog, ook hele kozijnen vervangen. Dat moet dus eerst allemaal geregeld worden. En daar kan hij geen rol is spelen, zijn bedrijf doet alleen het glas.

Dat was dus een hele onverwachte streep door de rekening. Zoals gezegd, een bron voor muizenissen. Weer op zoek naar een bedrijf om de nodige werkzaamheden uit te voeren. Zie er maar een te vinden die niet tot Sint Juttemis helemaal vol zit. En dan de rekening zonder de streep: hoe duur gaat dit grapje worden, en is mijn spaarpotje dan wel toereikend?

De hele boel moet ook geschilderd worden ná het vervangen van kozijnen, houtrot en glas, en ik ken geen enkele schilder die dit gratis doet. En stel dat ik het allemaal niet kan betalen, dan moet het uitgesteld worden zodat ik nog even kan doorsparen, en in mijn nachtmerries zie ik mijn huis dan al half uit elkaar vallen omdat de houtrot blijft woekeren.

Ook moet ik dan volop gas blijven gebruiken en dus Poetin blijven steunen en Groningen blijven benadelen. En het milieu blijven bederven en dus bijdragen aan een onleefbare wereld voor mijn en andervrouws kindskinderen.

Muizenissen, muizenissen, en noem het maar kleinigheden, nou, ik niet. Even heel diep ademhalen en nog een paar keer, en dan maar weer aan de slag. Bedrijf gevonden. Over twee weken komt er iemand langs om een offerte te maken. Dat maar even afwachten.

Met een beetje geluk is de boel dan net voor de winter helemaal klaar. Eén ding weet ik inmiddels zeker: het is dan voorlopig helemaal klaar wat verduurzamen van mijn oude huisje betreft.

Ooit krijg ik natuurlijk te maken met de verplichting om een hybride warmtepomp aan te schaffen want de cv-ketel zal over een jaar of acht (hopelijk niet eerder) wel vervangen moeten worden, maar dan zie ik wel weer verder. Tot die tijd moet het gedaan zijn met mijn muizenissen die voortkomen uit het verduurzamen van mijn huis!