Column: Nee, ik zit niet achter de geraniums

Column: Nee, ik zit niet achter de geraniums

Francine heeft een B&B in Portugal en gaat maandelijks schrijven over de cultuurverschillen tussen Nederland en Portugal en hoe het is om in Portugal met pensioen te zijn en daar ouder te worden.

Column: Nee ik zit niet achter de geraniums

Nee ik zit niet achter de geraniums. Letterlijk niet en figuurlijk gesproken al helemaal niet. En soms wil ik dat best, letterlijk gezien dan, want na een forse storm moet ik achter de stekken aan. De potjes zijn alle kanten opgewaaid maar gelukkig zijn de geraniumstekjes nog intact. Morgen ga ik ze over planten en dan maar wachten of ze goed gaan bloeien. Eigenlijk wil ik van die grote bossen zoals je bij Franse, maar gelukkig ook bij Portugese appartementen ziet en dan maar erachter gaan zitten. Alleen dat kan niet want er is teveel te doen. Ons huis heeft in de jaren een metamorfose doorgemaakt en ook de tuinterrassen en veranda zijn projecten op zich. En dat brengt me bij het woord project.

Je kunt niet de rest van je leven postzegels plakken

De laatste paar jaar toen ik nog werkte als trainer en cursussen ”Pensioen in Zicht” gaf huurde ik vaker een arts in die kwam praten over de gezondheid na je pensioen. Een van de aspecten die hij aansneed was dat je na je pensioen niets hebt aan hobby’s (”hobby’s zijn voor er tussendoor daarom heet het een hobby.”) en ”je kunt niet de rest van je leven postzegels plakken” maar dat je moet zorgen dat je een project onder handen hebt. Hij was een wijs man die ons (ik had per slot van rekening dezelfde leeftijd als de andere cursisten) aan het denken zette. Toch heb ik het Loek nooit verteld. Bang dat ons project wel erg groots zou worden.

Maar wat prijs ik me gelukkig. Het is heerlijk hier ook al is het veel werk. Maar behalve werken is het goed om onze appartementen te verhuren en daardoor andere mensen te ontmoeten. Ook is het leuk om ze wegwijs te maken en te enthousiasmeren voor de omgeving. Ik krijg bijna weer de neiging om een programma te maken voor een week voor de gasten. Maar dat is verleden tijd en bovendien komt men hier op vakantie. Maar ik weet zeker dat het een mooi programma zou worden. 

Ook vinden we het prettig om langs de stranden van de Costa da Prata te zwerven. Verleden week zondag ontdekten we nog een (voor ons) nieuw strand met prachtige rotspartijen en mooie ronde stenen. We kunnen het niet laten altijd een paar stenen mee te nemen. Als ze nat zijn zijn ze op z’n mooist. Kortom, we hebben een project en we zijn er blij mee. Maar voor hobby’s hebben we geen tijd meer. Ook niet tussendoor. 

Over Francine