Column: niet alleen menselijk

Column: niet alleen menselijk

Waar je ook woont, overal kom je het tegen; roddels bemoeienis en strijd. Eigenlijk is het niet anders dan in de dierenwereld. Alleen is het in de wereld van de dieren een eerlijkere strijd en meer zwart wit; van bijten of gebeten worden.

Dat dieren geen gedachten hebben is een nooit bewezen feit, ze leven wel meer op hun instinct. In de mensenwereld is het vaak berekenend, meer met de gedachte; wat is het beste voor mij?

Ook in de gemeenschap waar ik nu ben is er regelmatig een strijd gaande. De beste manier om daar mee om te gaan is sarcastische humor en goed bij jezelf blijven. En dat doen wij. Waarom zou jij je druk maken over zaken die snel weer overwaaien, die verdwijnen als wolkjes in de lucht.

Het is wel zo dat je – als je vrij geïsoleerd gewoond hebt – en ook nog eens in een klein dorp, je in sneltreinvaart heel veel leert. In het begin is het erg wennen maar feit is dat geheimen taboe zijn hier en dat je het nieuwtje wat je hoort niet als waarheid moet aannemen.

Het is beter om bij de bron te vragen hoe het werkelijk is. Elke week is er yoga en ik was erg verrast toen mijn buurvrouw opmerkte; “Goh Marian, ik dacht dat je weg was. Dat je naar Amerika was zoals jullie van plan zijn.” “Nee hoor. Ik was gisteren met mijn meiden (dochter en kleindochters) in Den Bosch maar nu ben ik er weer.” Tjee, zo snel gaat dat dus hier.

De sarcastische humor begint in mijn hoofd te borrelen, want meteen passeren allerlei doemscenario’s de revue die ik met mijn partner deel. Vul maar in wat je wilt. Eigenlijk is het niets anders dan het fluisterspelletje van vroeger. Het begint klein, maar onderweg van het ene oor naar het andere voegt iedereen zijn eigen gedachte er aan toe.

Geheim: Omdat we dit jaar het 50-jarig bestaan van de camping vieren draagt iedereen ’n steentje bij om het feestelijk te maken, ook ik. Ik maak afbeeldingen op planken op een mij aangewezen (stil) plekje. Dacht ik. Steeds vaker kom ik mensen tegen die opmerken, goh Marian wat wordt het leuk! Uuh?  

De andere kant is dat iedereen voor elkaar zorgt. Ook als er iemand erg ziek is of overlijdt ben je nooit alleen, iedereen staat voor je klaar. Hetzelfde geldt voor als er een klus geklaard moet worden, er is altijd wel iemand met verstand van zaken.

Dat is een erge bijzondere en waardevolle ervaring. Eigenlijk een ervaring die goud waard is. Dus ach, laten we maar lekker het levensspel spelen zolang het kan. Hier willen we wel oud worden.

Waarom eigenlijk niet, met hier en daar wat aanpassingen en zorg moet het lukken. Laten we het daar maar eens over hebben.