Column: nuttige tijdsbesteding

Column: nuttige tijdsbesteding

Waar besteed ik mijn kostbare tijd aan? Dit vraag jij je vast wel eens af. Maar ook, waar blijft al die tijd? De weg terug is namelijk veel langer dan het stukje dat nog voor je ligt. Waar heb ik al die tijd aan besteed?

Tja, meestal is het aan werk, gezin of aan allebei. Dat is vaak een mooie tijd om op terug te kijken, al was het wel druk. Je voelde je nuttig en dan vliegt de tijd. Al die mooie (en minder mooie) momenten staan in je geheugen gegrift.

Maar wat als je in de levensfase bent waarin je niet meer hoeft te werken, omdat jij je bijdrage hebt geleverd in de maatschappij. Hoe maak jij je dan nuttig? Vooral het zinnetje ‘je nuttig maken’ lijkt héél belangrijk te zijn, want anders dreigt het gevaar dat je lusteloos achterover op de bank gaat hangen.

De tv is een geweldige afleiding maar ook dat geeft geen voldoening en maakt het gevoel van nutteloosheid alleen maar erger. Daar komt nog bij dat, als je samen bent er ook nog wel eens conflicten ontstaan over wat er gekeken wordt. Pief paf poef films of sterren op het doek enz. Tip; een tweede tv aanschaffen zorgt voor vrede in huis.”Blijkbaar is wetenschappelijk bewezen dat samen tv kijken goed is voor je huwelijk” Nou, je altijd aanpassen beslist niet.

Wat kun je nog meer doen om nuttig bezig te zijn? Langer blijven werken is een goede optie en voor diverse mensen een geruststelling. Vrijwilligerswerk doen of enkele dagen in de week op je kleinkinderen passen kan ook altijd. Een hond aanschaffen en met het dier lange wandelingen maken. Daar maak je hem erg blij mee én je hebt er een onvoorwaardelijke vriend bij.

Je hebt tegenwoordig ook lego voor volwassenen

Dat is trouwens ook belangrijk; je vriendenkring onderhouden en leuke dingen ondernemen. Of dingen doen waarbij je mensen ontmoet. Trouwens, tegenwoordig heb je lego voor volwassen, daar worden de kleinkinderen vast erg blij van, dus je doet meteen iets wat nuttig is.

Er zijn vele ouderen die in de winter enkele maanden een warm land opzoeken (beter voor de botten) maar ja, dat is niet voor iedereen weggelegd.

Maar er is nog een optie en dat is je waardevol voelen en beseffen dat het is zoals het is. Je kunt gewoon genieten van elke dag, genieten van de natuur om je heen en de lieve mensen waar je contact mee hebt. Hen laten merken dat je er van geniet, dat maakt je nuttig en waardevol.

Op stille momenten kun je een goed boek pakken, daarmee gaan de uren razendsnel voorbij of kieper een legpuzzel op  tafel en verlies daarin je tijd. Weet je dat puzzelen erg goed is voor concentratie en geheugen? Kortom, er is van alles te verzinnen.

Ga lekker met je handen in de klei of neem de kwast ter hand. Je zult verbaasd staan wat er ontstaat.

Ga lekker met je handen in de klei of neem de kwast ter hand, je zult verbaasd staan wat je er ontstaat, al is het alleen maar een zorgeloos leeg hoofd.   

Is het nuttig? JA! Als je vrij kunt denken en mensen zien dat je lekker bezig bent besef je dat het drukke leven dat je geleefd hebt, je heeft geleerd om te mogen genieten van elke waardevolle dag. Maar zeker ook dat je het verdient.

En het is nuttig want anderen leren van je (en wel al ben je al wat ouder) dat het leven nog leuk kan zijn.