Column: online lezing

Column: online lezing

Tijdens corona hebben online workshops, webinars en lezingen een grote vlucht genomen. Nauwkeurig houd ik deze booming activiteiten bij. Misschien is er iets van mijn gading? Een online cursus Eigen podcast beginnen of een workshop Style Yourself of de webinar Het fitte brein.

Toen ik gisteren werd uitgenodigd voor een online lezing van Dirk de Wachter, heb ik meteen geaccepteerd. Ik ben al jarenlang fan.

Ik maakte kennis met Dirk de Wachter (psychiater uit België, schrijver, spreker) toen hij een lezing  gaf op een inspiratiebijeenkomst van mijn werk. Wij hingen aan zijn lippen, stelden intelligente vragen en hij zette mijn collega’s en mij aan het denken.

In de weken daarna spraken we regelmatig over hem. Had Dirk ons werkelijk geïnspireerd? Snapten we de betekenis van ‘ikkigheid’ en ‘lastigheid’ van ‘chance’ en ‘la petite bonté, het kleine goede?’ Op de fiets naar huis dacht ik vaak aan zijn woorden: ‘…liefdevolheid tussen mensen toont zich eigenlijk vooral in het kunnen delen van lastige momenten.’ Mijn toenmalige getob en zijn moedgevende woorden kwamen samen en bliezen wat lucht in mijn dagelijkse leven.

De rode draad in de lezingen van Dirk is eigenlijk altijd hetzelfde: praat met elkaar, luister naar de ander en het is het kleine goede dat het hem doet. Toch verrassen zijn lezingen nog steeds. Door de herhaling van inzichten begrijp ik beter; een vaag begrip wordt scherper. Het zangerige Vlaams, in rustig ritme gesproken en de afwisseling van ernst en elegante humor, maken het aangenaam naar hem te luisteren.

De online lezing van gisteren was een ware beleving. Na een regenachtige grijze dag had ik zin in een  uurtje met Dirk. Ik installeerde me achter de laptop, op tafel slechts een paar kerstlampjes. Gin-tonic in een mooi glas, kaasje en olijven onder handbereik. Een  online lezing is eigenlijk veel gezelliger dan een volle zaal met mensen.

De vorm van de lezing was verrassend, bijna surrealistisch. Een verlaten winderig strand, in het midden een vierkant podium met monitoren, speakers, felle blauwe lampen en een man in z’n uppie met headset en wapperende haren. Als het verhaal begint is het nog schemerig, dan valt de avond in en wordt het aardedonker. Het blauwe licht schijnt feller, de man met de wapperende haren springt nog meer in het oog. Een uur lang vertelt hij een meeslepend verhaal over de gemakken en ongemakken van deze tijd.

Ik zal niet uitweiden over de levensfilosofie van Dirk de Wachter; het is veel mooier om zelf naar hem te luisteren tijdens een online sessie; heel veel is ook te vinden op YouTube.

Zelf benadrukt hij, dat hij vertelt over ZIJN gedachten: ‘doe ermee wat je wilt;  iedereen mag zelf denken.’ Geruststellend!

Wat het mij brengt? Mijn ongeordende gedachten en twijfels krijgen structuur; wankele ideeën krijgen vaste voet. Ik snap dat iedereen lastigheden meemaakt en hoe die lastigheden een plaats te geven, dát is het leven. Ik doe mijn best.

Ook zie ik nu in dat, hoe leuk en warm de contacten via de nieuwe media ook zijn, praten, elkaar zien en aanraken voelt beter. Tegenwoordig probeer ik mensen meer echt te ontmoeten.

Online lezingen, presentaties, Dirk de Wachter: ik blijf fan.