Column: Pepernoten en paperwhites

Column: Pepernoten en paperwhites

Decemberfeesten in portugal, nét even anders dan hier. Francine vertelt over haar sinterklaasfeest.

Pepernoten en paperwhites

Terwijl buiten de zon aan een strakblauwe hemel staat en in de tuin de paperwhites bloeien, eten we pepernoten die we zelf in het begin van de maand uit Nederland meegenomen hebben. En niet alleen de pepernoten, maar ook het sinterklaaspapier, en het Sint-doe-boek en alle andere dingen, die je nodig hebt voor een sinterklaasfeest. Nee, de wind waait hier niet door de bomen en er is geen wild geraas. En onze paardachtigen rennen gewoon door de wei. Maar Sinterklaas is daar waar er cadeautjes (en pepernoten) zijn en waar kinderen sinterklaasliedjes zingen. Dus volgen we het sinterklaasjournaal en gaan we zaterdag naar Lissabon om Sinterklaas binnen te halen. Dan komt hij met de boot de Taag opvaren en ja, meestal is het dan ook stralend weer. En in een gezellig café komt Sinterklaas, wordt er gezongen en cadeautjes uitgedeeld. Fadi is daar natuurlijk bij, want ook al spreekt hij vloeiend Portugees, hij blijft een Nederlands jongetje. (jommetje, zoals hij zelf zegt). En daar moet je van profiteren. Begin december Sinterklaas vieren en eind december volgt Pai Natal (de kerstman). Het goede uit twee werelden. Integreren kan je altijd nog. Misschien tegen de tijd dat je gedichten voor anderen moet gaan maken of surprises.

En weer kunnen we een kind zien genieten, die vol bravoure sinterklaas kapoentje zingt en toch weer verwonderd is als sinterklaas inderdaad geweest is en wat in zijn schoen gestopt heeft. En ja, Sint heeft goed geluisterd en datgene gegeven wat hij ’s morgens op de markt had zien liggen en zóóóóó verschrikkelijk graag wilde hebben.

Hier in Portugal geen discussies over het ‘zwart’ van de Pieten of andere hekele onderwerpen. Hier kunnen we rustig aan de kade gaan staan met een honderdtal mensen zonder overhoop geblazen te worden door extremisten. Er zullen geen files zijn (hoogstens hang je achter een tractor, die alsmaar niet opzij wilt gaan.) Het is een land zonder veel stress, ondanks de economische problemen.

Het gekke is dat iedere Nederlander het ermee eens zal zijn dat wij ons eigen sinterklaasfeest zullen vieren hier in Portugal, terwijl er over de Ramadan en de bijbehorende feesten in Nederland nog wel eens het een en ander wordt gezegd. Vreemd. 

Over Francine