Column: pindakaas en hagelslag

Column: pindakaas en hagelslag

En je neemt mee ……….. Halfvolle abrikozenjam, pindakaas en hagelslag en oh ja, die speciale huid crème want die hebben ze vast niet in Spanje. Ho, stop zegt mijn innerlijke stemmetje want waar ben jij nou mee bezig? Als je zo doorgaat kom je straks ruimte te kort voor de echt belangrijke zaken!

Er is genoeg te regelen, van tol-pas en corona voorbereidingen tot internationale zorgpas. Oh ja, de voorraad medicijnen moet voldoende zijn voor minstens 3 maanden, want als je ouder wordt horen er hier en daar wat zwakke plekken bij. Vooral verzoorzaakt door een actief leven. Er ligt een lijst belangrijke zaken waarvan ik al aardig wat aangevinkt heb.

Voor het eerst in mijn leven ga ik niet drie weken, maar drie maanden van huis en dat is wennen. Ik kan terug kijken op een lang leven vol gewoontes en die zijn hardnekkig. Aanpassen is noodzaak, al geloof ik er heilig in dat de Spanjaarden ook allerlei lekkers in hun schappen hebben. Maar toch, loslaten is van groot belang en dat geldt niet alleen voor pindakaas en hagelslag.

De woordjes Spaans zijn nog beperkt. Gelukkig hebben we een goede vertaal-app gevonden, maar ook een App waarmee je woordjes kunt oefenen. We worden al snel in het diepe gegooid, omdat onze Spaanse vrienden voor 20 dagen op familie/vriendenbezoek gaan in Nederland. Toch denk ik dat het de beste manier is om snel wat te leren en dat je niet bang moet zijn om fouten te maken.

Het blijft wel spannend want het gaat niet goed mensen. De ziekenhuizen liggen vol, de regels verscherpen, en wij kunnen niet anders doen dan afwachten. Want de onzekerheid of we wel mogen reizen wordt weer groter. Nederland is donkerrood en de rare fratsen die Nederlanders in Spanje uitgehaald hebben zijn niet goed voor ons. Je hoort zo het een en ander. Maar mocht er een lock-down in Spanje komen, dan mag je helemaal niets. Zelfs niet op je eigen terras zitten. Ook mag er maar één persoon op pad voor de dagelijkse boodschappen. Het blijft dus spannend allemaal.

Ik kijk terug op een druk en productief leven waarin voor lange reizen geen tijd was. Nu is die tijd er eindelijk wel. Als je ouder wordt denk je wel eens wat je anders had willen doen? Het eerste dat in me opkomt is reizen voor langere tijd. Maar ook denk ik aan wandeltochten, zoals het Pieterpad. Maar daar dat gaat er niet meer van komen denk ik.

Lopen doe ik elke dag en steeds opnieuw voel ik de ruimte, weldaad en vrijheid tijdens de wandeling. Toen we in El Rompido waren heb ik ook daar elke dag gelopen dus aan die behoefte wordt voldaan. Wat kortere wandelingen – B.v. een weekend – met mijn dochter of vriendin is misschien nog mogelijk. Dat lijkt me wel wat voor de toekomst.

Waar ik nog nooit geweest ben is Schotland of Ierland. Ik heb gehoord dat je daar prachtige wandelingen kunt maken. Wie weet is dat een idee. Maar eerst dit grote avontuur.

Je bent nooit te oud om je dromen waar te maken mensen.