Column: schrijven is blijven

Column: schrijven is blijven

Schrijven is blijven; voor sommigen geldt dat, want hun woorden blijven voor eeuwen bewaard ((Het oudste geschrift is ontstaan rond 3300 voor Christus, de pictogrammen werden geschreven in kleitabletten. Het werd gemaakt door de Soemeriërs).

Het overgrote deel van de schrijvers verdwijnt in de massa, want er wordt veel op papier gezet en op de laptop getikt – net zo handig trouwens – wat niemand bereikt. Ik ben ook een schrijver en heb ervaren dat het je veel kan brengen al is het maar voor jezelf en je naaste omgeving.

In een ver verleden begon het met een dagboek of een gedichtje in het poëziealbum van een vriendinnetje. Het dagboek vertrouwde je je geheimen toe en voor een vriendinnetje verzon je iets liefs of een gedichtje en je plakte er een plaatje bij. Het was namelijk een eer als je er in mocht schrijven. Ergens in mijn kast ligt een album in de vorm van een grijs hart, het is ontwapend om er zo nu en dan in te kijken. Er zijn vast nog wel meer albums bewaard.

Schrijven kan je houvast zijn en soms zelfs je redding

Soms gaat het minder goed tot slecht in je leven, dan kan schrijven je houvast zijn en soms zelfs je redding. Als je moeilijk over iets kunt praten, schrijf het dan op en kijk zorgvuldig om je heen met wie je het kunt delen. Het kan er voor zorgen dat alle sluizen worden opengezet.

Het kan ook zijn dat er drastische ontwikkelingen zijn zoals ontdekken dat – als je stappen kunt zetten en problemen hebt opgelost – je schrijfstijl verandert. Plotseling sta je open voor al het mooie wat op je pad komt en schrijf je dat op.

Reisverslagen bijvoorbeeld, want als je op pad bent gebeurt er van alles waardoor je overloopt van inspiratie. Hier en daar een leuke foto er bij maakt het sprankelend en levendig waardoor het leuk is er af en toe doorheen te bladeren en al die mooie herinneringen te herbeleven.

Er zijn natuurlijk ook veel mensen die het schrijven niet zien zitten en dat is ook prima. Maar als het in je genen zit kun je niet zonder, omdat het erg verhelderend is en opruimt. Er komt ruimte in je hoofd voor andere dingen.

Er zijn nog wel meerdere redenen om dingen op te schrijven zoals een beroep met veel wisselende contacten met mensen van allerlei pluimage. Bijvoorbeeld als gastvrouw in een B&B maak je dingen mee die een boek waardig zijn. Maar eigenlijk zijn er zoveel beroepen die je allerlei ervaringen geven en die de moeite waard zijn om op te schrijven.

Er gebeurt genoeg in de wereld om steeds opnieuw inspiratie op te doen en wie weet begin je nog eens aan dat boek dat je al jaren wilt schrijven. Zaak is er in te blijven geloven.