Column: slingers ophangen

Column: slingers ophangen

Er was er een jarig hoera, hoera, dat kon je wel zien, dat was ik. Er hing in ons chalet een groot bord voor het raam met het getal 70 en de woorden Feest en Gefeliciteerd en ik mocht zelf slingers met de cijfers 70 op de vlaggetjes ophangen. Ik vind het leven – ook al ben ik nu 70 – nog steeds een feest en dan je moet zelf de slingers ophangen. Toch?

Dat feest hebben we binnen de mogelijkheden van alle geldende coronamaatregelen gevierd. Dus helaas weer geen familie en vrienden op bezoek, maar ik kreeg wel heel veel felicitaties via alle mogelijke kanalen. Op de dag zelf heb ik samen met mijn vrouw een terrasje gepakt en ‘s avonds, eindelijk, na meer dan een jaar, weer eens in een restaurant gegeten.

Wie jarig is trakteert, dus zouden we op de zaterdag er na met onze kinderen en kleinkinderen barbecueën. Maar dat zou dan wel betekenen dat die gezinnetjes op één dag twee keer 5 kwartier in de auto zouden moeten zitten. Dus stelde mijn vrouw voor om er een gezellig weekendje met elkaar van te maken. Zij hadden geen andere verplichtingen, dus heb ik op ons park twee vakantiehuisjes voor hen geboekt. Zo werd het een heerlijk familiefeest, inclusief een bezoek aan een dierentuin, de BBQ plus een ontspannen zondag met een afsluitend etentje. Het was echt geweldig.

In het weekend voor mijn verjaardag hebben mijn vrouw en ik onze tweede vaccinatie gekregen tegen het Covid19-virus. Dat voelt voor mij toch ook een beetje als een verjaardagscadeautje van de overheid. Ons gele boekje is ingevuld en begin juli kunnen we ook nog het digitale coronapaspoort downloaden. Stiekem dromen wij weer voorzichtig over een aantal weken overwinteren in de Algarve. Zou het kunnen?
We houden het nu nog even op dromen.

Vanaf aanstaande zaterdag komen wel de dromen van heel veel mensen uit: heel veel coronamaatregelen komen te vervallen. Bijna geen mondkapjesplicht meer, restaurants, musea, pretparken en noem maar op, mogen weer vrijwel op volle toeren draaien. Bijna alles kan en mag weer, mits op anderhalve meter en soms met een coronatoegangsbewijs.

Nederland gaat verder dan de landen om ons heen. Andere landen zijn toch iets voorzichtiger. En als je naar het Verenigd Koninkrijk kijkt, niet helemaal onterecht.

Hier in Nederland zie je inmiddels toch weer een kleine toename van jongeren die na een buitenlands feestje terugkeren met een coronabesmetting. Dat zou mogelijk wel consequenties kunnen hebben voor de verspreiding van de Indiase variant hier in ons kikkerlandje. Het blijft oppassen.

De overheid versoepelt, dus ligt de bal nu ook bij jou en mij. Nemen we dit alles voor kennisgeving aan en gaan we terug naar het oude normaal of nemen we nu zelf ook verstandige maatregelen op weg naar een nieuw normaal? Gaan we weer zoenen en handen schudden of blijven we ‘boks’en?

Neem ook je eigen gedrag eens onder de loep. Voor de uitbraak van het coronavirus waste ik mijn handen na een bezoek aan het toilet en voor het eten, maar zelden als ik ergens vandaan thuis kwam. Ook nu vergeet ik het soms als ik boodschappen heb gedaan. Dom! En soms vergeet ik ook die anderhalve meter afstand wel eens. Nog dommer! Het wordt dus nog best een uitdaging als de druk van de overheid ervan af is.

Koning Willem-Alexander maakte in Haagse Marktweg, nu omgedoopt tot ‘mooiste Oranjestraat van Nederland’, duidelijk hoe moeilijk het is om de juiste afstand te bewaren, zeker als mensen zo enthousiast zijn. En het gezeur en gezever over dat soort ‘incidenten’ door pers, politici en betweters mag van mij onderhand ook best eens stoppen!

De Oranjegekte in Den Haag was niet primair bedoeld voor de koning, zijn populariteit is wat gedaald na een aantal minder geslaagde (vakantie)activiteiten. De gekte daar gold het EK-voetbal. Ik heb vrij lang gedacht dat die gekte dit jaar alleen bij de supermarkten en drogisterijketens zou blijven hangen, maar inmiddels hebben toch weer veel mensen hun huizen, straten en pleinen volgehangen met slingers, vlaggen, en andere oranje-uitingen.

Bij het schrijven van mijn ‘stukkie’ moest de derde poulewedstrijd van het Nederlands elftal nog worden gespeeld, maar vast staat wel dat de oranje leeuwen de volgende ronde als groepswinnaar van de partij zijn. Duizenden fans willen naar die wedstrijd in Boedapest, veel andere fans zullen de wedstrijd met elkaar thuis bekijken of bij de horeca op grote schermen. Want het mag weer.

Uiteraard volg ik Oranje ook, net zoals ik ook de meeste andere sporten volg. Niet meer zo fanatiek als in het verleden. Verstand komt blijkbaar met de jaren. Geintje.

Ik hoop wel dat onze jongens nog lang mee blijven doen. Ik kijk dan veilig, op afstand, met gewassen handen, lekker thuis voor de buis.