Column: Sproetje gaat op stal

Column: Sproetje gaat op stal

Voor aanvang van het B&B seizoen geniet Alleke nog volop van het Brabantse landschap.

Sproetje gaat op stal

Maar nog even niet want het is heerlijk weer en rustig in mijn B&B.

We hebben een leuk plekje gevonden op het Brabantse platteland van waaruit ik zo thuis ben voor mijn gasten, dat werkt prima. Er is niets mooier dan het ontbijt nuttigen op het weidse grasveld, met overal om je heen paarden kippen herten en schapen die dankbaar smullen van alles wat overblijft van die ontbijt tafel. In de ochtend zoeken we de schaduw al op want het lijkt alsof we in een tropisch land bivakkeren. Na het ontbijt bekijken we welke route het vandaag wordt want in luchtige kleding is het heerlijk fietsen. Lieve mensen, mogelijkheden genoeg alom en dat nog wel redelijk dicht bij huis. Al ben ik in Brabant geboren en getogen, elke dag ontdekken we weer mooie bijzondere plekjes.

We komen er achter wat de provincie nog meer, naast al het moois dat we al kennen te bieden heeft zoals: De prachtige brouwerij in Berkel Enschot waar we een heerlijk La Trappe blond biertje drinken en waar we niet de enigen zijn want het is er vreselijk druk. Oisterwijk met zijn mooie bossen en vennen is een hele goede keuze. We bezoeken Ravenstein wat heel charmant is en waarbij ik opnieuw doordrongen word van het feit dat de mens in het algemeen zuiniger wordt op zijn omgeving, en de bouwstijl wordt aangepast aan wat er al eerder was.

Evenals de prachtige weidse natuurgebieden die steeds meer ruimte krijgen, waar allerlei soorten vogels neerstrijken en waar de koeien verkoeling zoeken in het water en wel met hun kalveren. Ook de zwaan voelt zich hier thuis.

Nu nog even een andere oplossing voor megastallen en Brabant kan in de top 5 van toeristische trekpleister.

De overbevolking een ver van je bed show

We gaan met het pontje de Maas over en belanden in Gelderland waar we in het prachtige eeuwenoude dorp Batenburg belanden. Het dorp straalt de eeuwenoude rust uit evenals de statige in het oog springende reünie uit het jaar 1000. We fietsen kilometers lang langs de Maas en genieten van de frisse wind die we zomaar cadeau krijgen, zijgen neer op een stadsterras in Grave en kopen er een waterijsje op straat, ondertussen genietend van de toch wel erg mooie oude panden.

Wat verder opvalt tijdens onze tochten door Nederland is dat je heel vaak ver weg kunt kijken zodat de overbevolking een ver van je bed show wordt. Oké, er zijn te veel mensen maar iedereen wil in de steden op een kluitje wonen en de dorpen lopen leeg, dat valt erg op. We komen veel te koop borden tegen wat er een beetje triest uit ziet want regelmatig staat het pand al leeg.

Sproetje staat dichtbij Oirschot en ook dat is erg mooi en gezellig om te vertoeven. Leuke terrassen en aparte zaakjes waar je even kunt snuffelen, kijken en niet kopen anders wordt het te vol in de caravan.

Het B&B seizoen start weer

Onze rondrit loopt op zijn einde want mijn B&B seizoen start weer en ach, het lijkt er op dat ook de weersomstandigheden echt Nederlands gaan worden. De eerste feestgangers hebben zich al gemeld dus alles moet even goed worden voorbereid. Door de jaren heen heb ik ontdekt dat Allekes-Inn voornamelijk wordt geboekt als er feesten zijn in de buurt of als mensen hier even een klus hebben. Wandelaars en fietsers passeren ook regelmatig maar voor langere vakanties kiezen mensen andere onderkomens.

Alles stond even op een wat lager pitje maar nu gaan we er weer vol tegen aan dus lieve gasten, met een hoofd vol leuke tips ontvang ik jullie graag in mijn B&B.

Alleke

Over Alleke

Over Alleke