Column: stadswandelen

Column: stadswandelen

Ik geef het ronduit toe: ik ben een Bourgondiër. Ik hou van lekker eten en goede wijnen, terwijl ik er niet aan moet denken om hard te lopen of -nog erger- de sportschool in te gaan. Maar ja, om te voorkomen dat je dichtgroeit zal er toch iets aan beweging gedaan moeten worden.

Ik heb dus dagen achter het internet gezeten en de bibliotheek uitgepluisd om te kijken of er geen gemakkelijke methode is om fit en gezond te blijven en helaas, die is er niet. Maar wat ik wel ontdekte: het kan ook best een stapje minder als je gezonder wilt leven.

Wist je bijvoorbeeld dat je 46 miljard hersencellen aan het werk zet wanneer je gaat wandelen? Dat dagelijks 20 minuten wandelen voldoende is en mogelijk zelfs meer effect heeft dan rennen? En dat gezond eten best heel lekker kan zijn? Om mijn mede-Bourgondiërs te helpen heb ik daarna mijn eigen methode ontwikkeld en er zelfs een boek over geschreven (nog altijd te koop, zei hij met een grijns…).

Maar ja, hoe zorg je ervoor dat je dan ook inderdaad gaat wandelen? Ik heb jullie al eerder verteld over de app Ommetje. Ik vroeg en kreeg wandelgidsen voor mijn verjaardag en van de Sint, maar ik besloot ook om na mijn pensioen stadsgids te worden. Een mooie combinatie van mijn interesse in geschiedenis en wandelen.

Er bleek een wachtlijst te bestaan, maar inmiddels ben ik begonnen met de opleiding. Want je krijgt niet zomaar een groep toeristen mee, er moet eerst het een en ander geleerd worden. Ik dacht dat ik best het één en ander wist over Harderwijk, maar in een stad die zo rijk is aan monumenten weet je ook een heleboel niet.

Dus gaan wij op pad met onze leermeester, die niet alleen een soort wandelende encyclopedie is, maar ons ook trakteert op smeuïge anekdotes en net zoveel achtergrondinformatie als we maar willen hebben. Die ons laat vertellen en na afloop vertelt wat er nog beter kan. Je komt ook op plaatsen waar je nog nooit geweest bent: in torens waar stadswachten vroeger de vijand in de gaten hielden, in een kelder waar je een middeleeuws straatje ziet liggen en zelfs in het torentje waar vroeger studenten werden opgesloten als ze zich misdragen hadden.

Je hoort over varkens die door de duivel bezeten leken en ondeugende nonnetjes. Over watervliegtuigen die er zouden komen en waarom de Grote kerk geen toren heeft. Dus wil je gaan wandelen met een doel? Boek dan eens een stadswandeling in je eigen stad. Of in Harderwijk, dat mag natuurlijk ook.

Al zal ik je daar nog niet rondleiden, ik heb nog drie maanden te gaan voor ik met toeristen op stap mag…