Column: tropentijd

Column: tropentijd

Hoe komt het dat het rustiger is dan ooit in de B&B van Alleke? Je leest het in haar column.

Column: tropentijd

Niet letterlijk, want buiten is het nat en stormachtig, er komt zelfs vorst hoorde ik net op tv dus voorlopig doet ons kikkerlandje zijn naam eer aan. Met tropentijd doel ik meer op mijn B&B want al waren er rustigere tijden, nog niet eerder was het zo rustig als de afgelopen maand.

Hoe komt dat nou?? Ik denk dat er meerdere oorzaken zijn en wonderwel vind ik het momenteel wel goed zo. Toen ik 10 jaar geleden begon met het ontwikkelen van de B&B was ik de allereerste met een officiële aanpak hier in de omgeving en dat heb ik geweten, maar oké, dat is ouwe koek. Door de jaren heen ontwikkelden er B&B-s in deze omgeving alsof het doorlopend herfst is, ze komen als paddenstoelen uit de grond en dat is volgens mij oorzaak nummer een. Tijdens deze ontwikkelingen kwamen er ook eindelijk duidelijke spelregels en die kreeg ik maar niet aangeboden omdat ze er toen nog niet waren. Iedereen mag een B&B oprichten als je maar aan bepaalde eisen voldoet en ook dat wordt met voeten betreden en kun je met een korreltje zout nemen. Heb je een kamer over dan bied je die toch gewoon aan, gewoon, zonder noodverlichting en brandinstallatie, en wat nooduitgang!! Je loopt toch gewoon door de deur naar buiten. Momenteel is het fenomeen kamerverhuur aardig doorgedrongen.

Ondertussen werden gedurende de jaren de eisen van de gasten hoger en hoger en het principe van: een bed en ontbijt verdween naar de achtergrond. Nee, op zijn minst heeft elke kamer eigen sanitair en heb je allerlei andere unieke zaken aan te bieden. De prijs wordt dan wel hoger maar ach, dan krijg je ook wat vindt men. Al met al zie ik dit alles als oorzaak nummer twee want ik loop wat achter, twee kamers hebben eigen sanitair en de andere kamers moeten de douche op de hal delen. Ik heb namelijk besloten om niet nog meer te gaan investeren.

De hotels pakken het ook anders aan want al die B&B-s werden ernstig concurrerend dus als je een beetje oplet heb je voor een hele leuke prijs het comfort van een hotel en daar maken wij zelf ook zo nu en dan dankbaar gebruik van. Dit is duidelijk oorzaak nummer drie.

Oorzaak nummer vier is mijn instelling. Ik ben gestopt met campagnes en promoties want ik vind het wel goed zo. Ben blij als er gasten komen en verzorg ze met liefde voor mijn vak maar ik kan ook blij zijn als er niemand is, het zorgt voor de broodnodige rust. Het enige wat ik aan mezelf merk is dat ik, na een wat langere stille tijd,steeds opnieuw gemotiveerd moet raken want je staat er verder vanaf. Dat is dus minder maar ach, dat komt vast goed als we het samen gaan doen hier: Of niet. Weet je, het is altijd goed want ons doel is om te genieten van elke dag en dat kan met of zonder gasten. De tijd die over is wordt opgevuld met schrijven schilderen zingen en uitstapjes, met natuurlijk zo nu en dan zaken die minder leuk zijn maar die heeft iedereen, zolang het weegschaaltje naar de goede kant zakt zijn wij tevreden.

Ondertussen zorg ik dat de B&B verzorgd is voor onverwachte gasten, want dat gebeurt zomaar, zo is er niemand en zo zit het vol. Eigenlijk past het onverwachte en spontane leven heel goed bij mij dus maken jullie je maar geen zorgen, gastvrijheid staat bovenaan dus iedereen is van harte welkom.

Over Alleke