Column: vraagtekens

Column: vraagtekens

Vorige maand in mijn column ‘Het leven is…’ deelde ik mijn onzekerheden met jullie en nog steeds weten we niet echt wat de toekomst ons gaat brengen. Maar wie weet dat wel?!

Het laatste gesprek met de arts gaf veel verlichting, want ze begon het gesprek met de woorden; “Jullie zijn mijn eerste goed nieuws gesprek van dit jaar”. Dus dat was hoopgevend. Ze was er zelf verbaasd over, maar het gezwel dat er zit is kleiner geworden en dat gebeurt maar zelden vertelde ze ons.

Toch was er ontgoocheling bij ons, want al die weken wachten waren vreselijk, het vreet aan je. Ik kon dan ook niet nalaten om te vragen waarom ze ons tijdens het eerste gesprek vertelde dat wat ze zag zeer ernstig was. Dat we met het ergste rekening moesten houden. Met kanker?! Ze knikte ja.

Over dit onderwerp zijn de meningen verschillend. Sommigen vinden dat de arts eerlijk moet zijn. En oké, dat vind ik ook, maar volgens mij is het beter om dat te doen als er al meerdere onderzoeken zijn geweest. Tijdens een eerste gesprek zou je misschien voorzichtig kunnen melden dat je bezorgd bent of zo, want nu kwam het wel keihard binnen.

Natuurlijk zijn we erg opgelucht, want pas over enkele weken wordt er opnieuw een scan gemaakt. We leven daar nu met minder lood in de schoenen naar toe. We proberen onderwijl van elke dag een waardevolle dag te maken ook al horen we om ons heen van allerlei naars.

Meeleven doen we zeker en invoelen kunnen we erg goed want wij hebben allebei de hel van het verliezen van onze partners door k. moeten doorstaan. Dat maakt het misschien extra pijnlijk allemaal, want je wordt letterlijk teruggeworpen in de tijd.

Aan mijn lijstje van goede leefgewoontes is mediteren weer toegevoegd. En mensen, het is een aanrader, want het geeft je veel rust en welzijn. Dat volle hoofd loopt lekker leeg, want oh jee, het barst soms bijna uit elkaar. Volgens mij is het te vergelijken met een te volle mobiel of computer, opschonen is noodzaak.

Op mijn telefoon staat een erge goede meditatieapp (Meditation Moments), want in het verleden mediteerde ik ook. Maar ik was snel verveeld waardoor het erg lastig was om me te concentreren. De app die ik nu heb is heel afwisselend. Soms kies ik voor alleen muziek of een cursus, want ook dat staat er op.

Mensen denken snel aan zweverig gedoe, maar het tegendeel is waar. Eigenlijk zou het verstandig zijn om het ook aan de opvoeding van kinderen toe te voegen. Yoga en meditatielessen op school zouden een goede toevoeging zijn in deze hectische tijd.

Op de app staan inmiddels meditaties voor kinderen en dat is hoopgevend. Ik heb ze trouwens ook geprobeerd. Het is heerlijk om naar de regenboog te wandelen of in de dierenwereld te zijn met je gedachten. Het is heerlijk om je even kind te voelen in deze ingewikkelde wereld. Zweverig hé?

Het gaat er om dat het lukt om je ademhaling onder controle te krijgen en te houden. Ook in moeilijke tijden. Als je je daar bewust van wordt merk je dat je lichaam en geest daar heel positief op reageren.

Probeer het en zeg het voort. Als je het probeert en je neemt even de tijd dan ga je op den duur de weldaad voelen, echt waar. Je kunt kiezen uit 5 min. tot 45 minuten dus het is altijd wel in te passen.

Succes.

Marian