Column: Wandelweken

Column: Wandelweken

De maand september is aangebroken en dat betekent voor Francine dat de Wandelweken zijn aangebroken in haar B&B. De routes moeten verkend worden en dat levert altijd prachtige cadeautjes op.

Colum: wandelweken

Het is alweer september en dan breken voor ons de wandelweken aan  (of –dagen). Uiteraard bieden we voor ieder wat wils. Maar dat betekent wel dat we onze wandelingen moeten nalopen (letterlijk en figuurlijk) en nieuwe wandelingen uitzoeken. 

Gisteren hebben we de tweede helft van de route rondom het meer van Óbidos gelopen. In totaal is het ongeveer 26 km. Was de eerste helft al fascinerend mooi, nu was het bijna nog mooier. Het weer hielp bijzonder mee. Geen zon. Na weken zon, hadden we eergisteren de eerste (en laatste) regenbui. Nu is het bewolkt, dus lekker om te lopen. Hoewel de route steeds zo veel mogelijk langs het meer is, is de wandeling heel afwisselend. Toch was onze verrassing groot, toen we opeens flamingo’s zagen. Wat een cadeautje.

Nou vind ik eerlijk gezegd dat we iedere dag cadeautjes krijgen hier in Portugal. Als je maar om je heen kijkt. Ons eindpunt van de wandeling was bij de zeilschool van Foz do Arelho. Het is een stukje van de route waar we zeker twee keer per maand langsrijden met de auto, maar ik weet het, het is een cliché, wat zie je toch veel en veel meer als je loopt. 

Eindelijk krijgen we de kans het verlaten dijkhuisje te bekijken. We staan nog even stil bij de laatste bewoner, die alles daar heeft achter moeten laten. Het beddengoed ligt nog verkreukeld op het bed. Waren er geen nabestaanden? Waarom ruimt niemand de persoonlijke bezittingen op? Zijn de eigen kinderen in het buitenland? We hebben er geen antwoord op, maar triest is het wel.

Vandaag heb ik de route uitgetypt en toegevoegd aan de map ‘wandelingen’. Het vergt nog heel wat organisatie allemaal, omdat iedere wandelaar zijn eigen routes kan kiezen, maar ook de wijze waarop hij/zij loopt. Je hebt de keus om alleen te lopen met een beschrijving en zelf te rijden naar het beginpunt. Je kan lopen met een routebeschrijving, maar wordt gehaald en gebracht naar begin- en eindpunt. Je kan ook samen met een gids lopen of er wordt een combinatie gekozen. Alles is mogelijk en dat werkt goed. De gasten zijn net zo enthousiast als ik ben en dat zegt toch alles. Jullie zijn welkom!

Over Francine