Column: ‘Warme Kerstsferen’

Column: ‘Warme Kerstsferen’

In haar column beschrijft Alleke de bijzondere en warme sfeer die er tijdens de kerstdagen in haar Bed & Breakfast hangt.

Warme kerstsferen

Wat maakt kerst speciaal? Dat zal voor iedere persoon anders zijn denk ik. Het samenzijn met geliefden is speciaal, of juist het gemis waardoor jij je nog meer alleen voelt. De kreten over vrede op aarde die overal klinken zijn speciaal of je hoort juist, ‘waarom alleen met kerst’?! Feit is dat je in de donkere dagen als vanzelfsprekend terug denkt aan vroegere tijden, menigeen geeft zich over aan mijmering.

Samenzijn

Tijdens de kerstdagen is het in mijn B&B meestal rustig en wordt de gezamenlijke ruimte gebruikt door mijn gezin. We borrelen en kletsen in onze woonkamer en eten in de B&B, wat voelt als een luxe want niemand heeft last van de gedekte tafel. Er is daardoor genoeg ruimte voor spelletjes en gezellig gekeuvel, zonder uitzicht op vuile vaat of gerommel in de keuken. 

Hoewel ik het nooit heb afgedwongen vindt mijn gezin met aanhang onze samenkomsten met kerst erg belangrijk. Mijn motto is ‘vrijheid blijheid’ en daar hoort verplicht op komen draven met de Kerst niet bij. Dit werpt blijkbaar vruchten af, want ze komt graag uit zichzelf. Ze vinden het zelfs zo belangrijk dat toen wij opperden naar de sneeuw te willen er aan alle kanten werd geprotesteerd en dit niet door kon gaan.

‘Lievelingskostjeskerst’

We maken het gezellig met elkaar en elk jaar verzinnen we een ander thema. Vorig jaar maakte ik tapas omdat we onze zomervakantie in Spanje doorbrachten, maar dat was me een klus!! Dit jaar wordt het een ,,Lievelingskostjeskerst” en iedereen reageerde enthousiast. Behalve mijn schoondochter. Haar lievelingskostje is namelijk hutspot en dat vindt ze geen kerstgerecht. Gelukkig hoorde ik het op tijd en kon ik haar er van overtuigen dat het niets uitmaakt wat we eten maar dat je kunt eten wat je het allerlekkerst vindt.

Dit jaar eten we daarom werkelijk van alles, van een Indonesische Soto-soep tot een Marokkaanse ovenschotel, hutspot met hachee en als tussengerecht garnalencocktail, ijsje toe en klaar is Kees. lievelingskostjeskerst is een goed idee vind ik zelf want deze oma verdient onderhand wel wat rust. We hebben alle tijd om eindelijk het Keez spel, dat al een paar jaar nieuw in de kast ligt uit te proberen, wat erg leuk moet zijn. Vorig jaar had ik gasten die de hele avond de grootste lol hadden met dit spel en daar gaat het om, lol en gezelligheid.

Denkend aan vroeger

De kerstboom staat alweer te pronken maar ook de kerstvrouwe in de B&B laat haar lichtjes stralen. Elk jaar kom ik in de doos nog een paar versieringen tegen van de boom die in mijn ouderlijk huis stond, zoals het witte vogeltje en het Kerstmannetje met zijn bolle buikje. Ik mijmer dan een beetje en denk aan de knisperende houtkachel en de warme chocolademelk. Wat was dat aangenaam als je uit de koude Kerstmis kwam want ja, daar ging je heen. Als het erg koud was ging ik lekker met mijn voeten, gestoken in pantoffels tegen de kachel aan zitten. De mok warme chocolade drukte ik tegen mijn borst. Ik voel nog hoe ik dan genoot van de warmte en de gezelligheid in huis, van de geur van de boom en van de appelflappen. Het kerstdiner was meestal mijn vaders hazenpeper met puree en appelmoes, met als toetje een door mij bereidde schuimpudding want dat kon ik zo goed. Ik moest wel mijn schortje voor anders werd mijn, door mijn moeder gemaakte nieuwe jurkje vies.

Als ik zo terug lees merk ik dat er feitelijk niet veel is veranderd. We zijn bij elkaar en er wordt gegeten gedronken en spelletjes gedaan, er is harmonie en vrede maar ook is er nog steeds grote onrust in de wereld. Ik zou willen dat ik een toverstokje had en de wereld in het vreedzame oord kon veranderen wat wij privé ervaren en koesteren. Helaas kan ik dat niet maar ik wens wel iedereen hele fijne kerstdagen toe met veel warmte en geliefden om zich heen.

Wie is Alleke?

Ik ben Marian, 61 jaar en woonachtig in een klein dorpje in Brabant nabij Den Bosch. Al ruim 8 jaar run ik met veel plezier mijn Bed&Breakfast genaamd Allekes-Inn en nare ervaringen komen maar zelden voor. Inmiddels heb ik mijn eerste boekje met 24 columns over mijn positieve en leuke belevenissen gemaakt, want met een B&B haal je de wereld in je huis. Mijn gasten zorgen voor veel inspiratie dus stof tot schrijven blijft er genoeg. Ik eindig mijn columns met Alleke, de reden is omdat het een koosnaampje is van een persoon waar ik veel van hield. Die naam koester ik en het geeft me een warm gevoel, dat is altijd positief. Ik hoop dat jullie plezier beleven aan mijn ervaringen die ik graag met jullie deel.